Hopp til innhold

Ulovlig med luselønn

Fra nyttår blir det ulovlig å betale faglærte bygningsarbeidere under 132 kroner i timen.

Ill: foto: Byggeplass
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Det er klart etter at Tariffnemnda i går fattet et vedtak som gjelder for alle byggeplasser i hele landet.

- LO stod bak kravet, etter mange saker om luselønninger til utenlanske arbeidstakere i Norge, sier nestleder Roar Flåthen.

Fra nyttår

Tariffnemnda, som består av arbeidstakere, arbeidsgivere og nøytrale eksperter, gjorde i går deler av tariffavtalen for byggfagene gyldig for alle byggarbeidere i hele landet, uansett om de er organiserte eller ikke. Det betyr at minstelønn på bygg og anlegg blir innført fra nyttår.

Vedtaket kommer etter mange påviste saker om sosial dumping og luselønninger for arbeidere fra Øst-Europa. LOs nestleder Roar Flåthen er glad for minstelønnssatsene kysten rundt.

40 timers uke

Men arbeidsgiverne fikk med seg de nøytrale medlemmene i nemnda og nektet å innføre 37,5 timers arbeidsuke for alle byggarbeidere.

Dermed blir den lengste arbeidsuken 40 timer, med tariff-festet overtidsbetaling etter dette.

Bedrifter som ikke har tariffavtale får dermed rimeligere lønnsutgifter,- også etter nyttår, enn de som har tarifflønn og vanlig arbeidstid i dag.

Mer konkurransedyktig

Byggenæringen er glad for at det blir minstelønninger i bygg og anlegg fra nyttår. For norske bedrifters konkurranseevne styrkes når useriøse aktører som dumper lønningene, får verre kår i Norge. Det sier administrerende direktør Sverre larsen i byggenæringens Landsforening