Hopp til innhold

Fredriksen blir ikke enig med Trond Giske

John Fredriksens laksegigant Marine Harvest har ikke greid å bli enig med staten i forsøket på å overta Cermaq.

John Fredriksen

John Fredriksen og Marine Harvest har ikke greid å bli enig med staten om pris og vilkår for et salg av næringsdepartementets 44 prosent i Cermaq. Spørsmålet er om staten under de rødgrønne egentlig ønsker å selge til Fredriksen i et valgår.

Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX

Den John Fredriksen-dominerte laksegiganten Marine Harvest har ikke greid å bli enig med næringsdepartementet og Trond Giske i sitt forsøk på å overta halvstatlige Cermaq.

Det står mellom linjene i en børsmelding fra Marine Harvest mandag morgen. Næringsminister Trond Giske ønsker ikke å gi noen kommentarer til NRK om saken.

Dersom Fredriksen & co får overta Cermaq, blir selskapet verdens største også på produksjon av fiskefor, i tillegg til posisjonen som verdens største lakseprodusent og videreforedler av laks.

Forrige uke sa styreleder Ole-Erik Lerøy til NRK.no at selskapet tidligst kom til å ha et nytt bud klart over helgen. Men mandag morgen er det klart at selskapet ikke har greid å komme frem til «tilfredsstillende løsning som er akseptabel for alle parter».

LES OGSÅ: – Blir verdens ubestridt største også på laks

– Enige om å fortsette samtalene

I børsmeldingen heter det at Marine Harvest har gjennomført samtaler med «visse aksjonærer og selskapet».

Trond Giske

Det er både et spørsmål om pris og politikk når Trond Giske og staten skal vudere å selge aksjene sine til John Fredriksen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Diskusjonene har så langt ikke ledet til noen løsning, men partene er enige om å fortsette samtalene.

Etter alt å dømme er det først og fremst staten som Marine Harvest ikke har blitt enige med. Med rett under 44 prosent av aksjene i Cermaq er det næringsdepartementet som er nøkkelaksjonær i selskapet.

Det betyr også at hvis ikke Marine Harvest blir enige med den største aksjonæren, vil staten sitte med såkalt negativ kontroll i Cermaq, og kan dermed være en kraftig bremsekloss for endringer som Fredriksen ønsker å gjennomføre.

Med det opprinnelige budet fra Marine Harvest, blir staten kraftig utvannet som eier i det nye selskapet, til 7-8 prosent, med tilhørende vesentlig mindre mulighet til å påvirke kursen for Cermaq.

Spørsmålet er om det i det hele tatt er interessant for staten, under rødgrønt styre, å sitte med en minoritetsandel i et oppdrettsselskap som domineres av John Fredriksen, som gjentatte ganger har vært på kant med norske myndigheter.

Han har sagt at Norge er et land det er umulig å drive internasjonale forretninger fra. Marine Harvest har hovedkontor i Bergen.

Og til høsten er det stortingsvalg.

LES OGSÅ: Politikere vil stoppe Fredriksens lakseplaner

Truer med riset bak speilet

Det er også et ris bak speilet i børsmeldingen. For Marine Harvest sier også hva som skjer videre dersom selskapet ikke får viljen sin til et akseptabelt prisnivå.

« Dersom det ikke gjøres noen fremskritt i løpet av kort tid, akter Marine Harvest å fremme sitt opprinnelige tilbud på NOK 104 per aksje - med 50% kontantvederlag og betinget av en akseptgrad som gir Marine Harvest et eierskap på minst 33,4% etter gjennomføring av tilbudet, samt øvrige vilkår for gjennomføring i samsvar med markedspraksis».

Setningen kan leses som at oppkjøpet i realiteten avblåses dersom man ikke blir enige med staten.

For 104 kroner for hver aksje er et elendig bud sett i forhold til hvordan aksjen ble priset på Oslo Børs før helgen.

Fredag ettermiddag endte børskursen på 113 kroner pr aksje, og i lys av det er det neppe mange som vil ønske å selge aksjene sine til Marine Harvest på nivåer langt under børskurs.

Ikke overraskende faller Cermaq-kursen mandag morgen på en dag da hovedindeksen er i pluss.