Hopp til innhold

Minerva i strupen på Høyres ensidige skattekutt

Jan Tore Sanner og Høyre skal begrense skattelettene sine til 25 milliarder kroner. Nå får de refs av sine egne. – Mesteparten går til rike og velstående, sier Jan Arild Snoen i Minerva.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner og resten av Høyre får skatterefs av den konservative tenketanken Minerva.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva

Jan Arild Snoen

Foto: NRK

Høyre har snakket lenge og varmt om å fjerne formueskatten. Nå får partiet refs på Snoens blogg i det konservative tidsskriftet Minerva.

De mener Høyres skattekutt er for pinglete, og at ensidige skattekutt for rike er dårlig strategi for å vinne valget neste år.

Les også: Laveste investering på 40 år
Les også: Her er det borgerlige skattespriket
Les også: Frp: - Høyre jukser med tallene

– Problemet er at en alt for stor del av den totale skattelettelsen for de neste fire årene vil konsentreres om formueskatten og dermed gå direkte til velstående og rike mennesker, sier Jan Arild Snoen, høyremann og kommentator i Minerva.

Et slikt kutt tilsvarer skatteletter på rundt 14 milliarder kroner i året.

– Blir fremstilt som et parti for rike

Snoen sier det er ett problem for velgerne som, etter Snoens mening, har et annet syn på rettferdig fordeling enn han selv har. Derfor råder han sitt eget parti Høyre om å kompensere skjevfordelingen med også å innføre skattelettelser for vanlige folk.

Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen

Foto: NRK

– Dagens strategi gjør det lett for Arbeiderpartiet å kjøre det de har gjort en stund nå, nemlig å fremstille Høyre som et parti som først og fremst tar seg av de rike. Da risikerer du å miste en del av velgerne som har kommet de siste par månedene og årene, sier Snoen.

Og finanspolitisk talsmann Torgeir Micaelsen (Ap) gir Snoen helt rett i at Høyres skatteprofil går direkte til velstående og rike mennesker.

Det de to politiske opponentene ikke er enig i, er i hvilken grad Høyre burde garantere for større eller mindre skatteletter.

For der Arbeiderpartiet vil beholde dagens skattetrykk, mener Snoen at Høyre i regjering burde gi mer i skattelette.

Les også: Høyre øker matmomsen – kutter i formueskatten
Les også: Høyre-program uten eksperimenter

Han mener også at man burde se på å kutte trygdeytelser som sykelønn.

– Det tør ikke Høyre. De har lovet å ikke gi mer enn 25 milliarder i skatteletter de neste fire årene. Det er pinglete. Sanner har også sagt at de skal kutte formueskatten. Det er 14 milliarder. Skal du holde deg under 25 milliarder i skatteletter samtidig som du skal kutte 14 milliarder i formueskatten så får du en helt fullstendig feil skatteprofil, sier Snoen.

Akkurat det får Micaelsen til å se rødt.

– Det Norge trenger nå, er ikke skattelette på noen 100-lapper til middelklassen. Det vi trenger er å investere i fremtiden, i blant annet helse, omsorg, utdanning og samferdsel, sier Micaelsen.

Høyre nesten enige med Arbeiderpartiet

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre mener det er skivebom når Snoen sier skattelettene stort sett kommer rikingene til gode.

– Jeg tar kritikken fra Snoen med stor ro. Vi gir større skatteletter til folk med vanlige lønnsinntekter enn vi senker formueskatten med, sier Sanner.

Han og Høyre mener det er feil at folk som har nedbetalt gjeld og har penger på bot må tære på sparepengene for å betale skatt. I tillegg mener Høyre at en fjerning av formueskatten vil sikre lokalt eierskap i norske bedrifter.

Han peker på at 650 000 nordmenn betaler formueskatt per i dag.

– Veldig mange av dem er pensjonister og andre som må tære på oppsparte midler. For oss er skattelettelser et virkemiddel, ikke et mål. Jeg er mer opptatt av å frigjøre penger til skole, samferdsel og helse, sier Sanner.

Derfor sier han det er uaktuelt for Høyre å kutte skattetrykket ytterligere, og han avviser også at det skal kuttes i sosiale ytelser.

Det tror ikke Micaelsen noe på.

– Høyre skal for første gang samarbeide med FrP som ligger til høyre for dem selv. Min hypotese er at det blir mer skattelette enn det taket Høyre har satt. I hvert fall dersom det ikke skal bli opprør i FrPs stortingsgruppe, sier Micaelsen.

AKTUELT NÅ