Hopp til innhold

Vegvesenet vil sende sjåfører flere sms-er

Statens vegvesen, som ellers mener det er farlig å lese tekstmeldinger mens du kjører bil, vil nå tilby flere trafikkmeldinger til bilførere rett på mobilen. Kan føre til farlige situasjoner, advarer politiet.

Statens vegvesen, som ellers mener det er farlig å lese tekstmeldinger mens du kjører bil, vil nå tilby flere trafikkmeldinger til bilførere rett på mobilen. Kan føre til farlige situasjoner, advarer politiet.

Vegvesenet vil gjerne tilby sjåførene flere trafikkmeldinger som sms på mobilen.

Se for deg dette scenariet:

Du skal over fjellet til Bergen og er spent på forholdene på riksvei 7 over Hardangervidda. Tekstmeldingen som tikker inn, er fra Vegvesenet og forteller at veien er åpen i hvert fall noen timer fremover.

På kort tid har meldingene om akkurat Hardangervidda fått mellom 400 og 500 abonnenter, og avdelingsdirektør Ivar Christiansen i Vegdirektoratet regner med at langt flere vil koble seg på.

Næringssjåfører og hyttefolk

– Først og fremst tror jeg det er næringstransporten, altså tungbilsjåfører, som vil ha meldingene. Vi kommer etter hvert til å legge både norsk og engelsk tekst på disse meldingene, fordi vi vet at det er en stor andel utenlandske sjåfører som bruker fjellovergangene, sier Christiansen.

– I tillegg tror jeg hyttefolket vil sette pris på en sånn tjeneste, legger han til.

Snart kan du abonnere på tekstmeldinger om Oslofjordtunnelen, E6 over Dovre og mellom 30 og 50 andre regionale veistrekninger i Norge.

– Her er det så mange fordeler, som også har trafikksikkerhetsmessig god effekt, at vi ønsker å tilby den type tjenester, sier Christiansen.

Det sendes ut trafikkmeldinger på radioen, er ikke det godt nok?

– Det er et veldig viktig supplement, men da er man avhengig av at folk sitter og lytter på radio. Med en sms-varsling har man abonnert på akkurat den informasjonen som er relevant for deg, sier Christiansen.

UP: SMS-lesing kan lett føre til en ulykke

Spørsmålet er hvor trygt det er å skulle finne frem telefonen og lese meldingen fra Vegvesenet mens man kjører.

Ifølge Utrykningspolitiet (UP) har tekstmeldinger som leses i fart, ført til flere ulykker.

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen påpeker at man ikke kan lese sms-er mens man selv kjører bilen.

Foto: Politiet

– Kommer det inn en melding, og du skal betjene den meldingen mens du kjører, må du kaste et blikk bort på telefonen. Da mister du oppmerksomheten på veien, og det kan lett skje en ulykke enten ved at du svinger ut i veibanen og møter en som kommer mot, eller ved at du kjører ut av veien eller på bilen som kjører foran deg, sier UP-sjef Runar Karlsen.

– Kan være både farlig og forbudt

Han regner med at Vegvesenet har tenkt nøye gjennom sms-økningen.

Det er ikke ulovlig å få en sms i bilen mens man kjører, men det er altså viktig at føreren tar ansvar for hvordan den leses når den leses, slik at det ikke kommer i konflikt med trafikksikkerheten, sier Karlsen.

– Da kan man ikke lese en slik melding, heller ikke når den kommer fra Statens vegvesen mens man selv kjører bilen. Det vil være farlig, og i de aller fleste tilfeller vil det være helt ulovlig.

AKTUELT NÅ