Hopp til innhold

Tollvesenet stoppet aspirant med MC-tilknytning

Organiserte kriminelle gjenger har flere ganger forsøkt å plante personer på innsiden av tollvesenet og politiet.

Organiserte kriminelle gjenger har flere ganger forsøkt å plante personer på innsiden av tollvesenet og politiet.
En kvinne som var kjæreste med et medlem av en kriminelt belastet mc-klubb, var på vei inn i tollvesenets aspirantutdanning. Så ble hun stoppet.

NRK kjenner til at en person ble stoppet underveis i aspirantutdanningen fordi hun hadde kontakt med et kriminelt belastet MC-miljø.

For dem som smugler narkotika er tollerne fienden. Å få en person på innsiden her vil være uvurderlig for de kriminelle.

I 2010 gikk det nesten galt. En ung kvinne søker på tollaspirantutdanningen. Med gode kvalifikasjoner kommer hun videre til intervjurunder.

I tollvesenet begynner de å ane uro. De får informasjon om at en kvinnelig søker har et forhold til et medlem av en kriminelt belastet MC-klubb.

Forsøket på planting blir avverget.

Ingen i tollvesenet vil kommentere saken, men to sentrale kilder bekrefter opplysningene. Dagsrevyen får opplyst at det også har vært noen forsøk på planting fra kriminelle miljøer tidligere.

Håkon Skulstad

Rektor Håkon Skulstad på Politihøgskolen sier de følger med på søkere med forbindelser til kriminelle miljøer.

Foto: NRK

Etter hendelsen fikk alle tollregionene klar beskjed om å være ekstra vaktsomme når de velger ut sine tollaspiranter.

Også på Politihøgskolen opplever de jevnlig søkere som har skjulte motiver.

– I søknadsprosessen til Politihøgskolen går vi grundig inn på den enkelte søker, og i noen tilfeller ser vi forbindelser til kriminelle miljøer, og da kan det innebære avslag på søknaden, sier rektor Håkon Skulstad.

Han sier skolen i tillegg til å søke igjennom alle registre også er oppmerksomme på private relasjoner opp mot mulig kriminell virksomhet

– Noen kan forsøke å infiltrere politiet. Vi må være så realistiske at det kan skje også hos oss, uttaler Skulstad.

– Ligner på mafia

Petter Gottschalk, professor på Handelshøyskolen BI og forfatter av boka «Ledelse og økonomisk kriminalitet», ser med bekymring på den strategiske utvikling i MC-miljøene.

– De har begynt å tenke langsiktig. Det er ikke det raske kuppet. De knytter til seg folk i legale virksomheter. De planter folk, infiltrerer miljøer. De går flere generasjoner fremover, og da begynner det å ligne på mafia, sier Gottschalk.

Petter Gottschalk

BI-professor Petter Gottschalk sier MC-klubbene er mer modne og tenker med langsiktig.

Foto: NRK

Denne uka har NRK kunnet fortelle om MC-klubbenes forsøk på å infiltrere Forsvaret, politiet og nå også tollvesenet.

Gottschalk sier kriminelle miljøer også prøver å knytte til seg banker og advokatfirmaer.

– Det bør bekymre oss, fordi det viser modenheten i enkelte MC-klubber. De har gått over fra vold og kriminalitet til å etablere organisasjoner som har kontakter i forskjellige miljøer.

– På denne måten får de kontroll over smuglingen sin. Og finansieringen av virksomheten. Dette undergraver samfunnsordenen vår, fastslår Gottschalk.

AKTUELT NÅ