Hopp til innhold

Ubaydullah Hussain kan bli løslatt

Høyesterett har bestemt at det ikke er grunnlag for å holde islamisten i varetekt.

Abaydullah Hussain i Oslo tingrett

Forsvarer John Christian Elden mener det er kommet en kraftig korreks fra Høyesterett rundt behandlingen av Ubaydullah Hussain.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain kan bli løslatt fredag etter at Høyesterett fastslo at fengslingen er for dårlig begrunnet. Politiet ber om at Hussain blir sittende til lagmannsretten har behandlet fengslingen på nytt.

– Vi har bedt om oppsettende virkning, sier politiadvokat Katrine Kristoff til NTB.

Ubaydullah Hussain ble varetektsfengslet i Oslo tingrett, saken ble anket til lagmannsretten og deretter til Høyesterett.

Tilbake til lagmannsretten

Høyesterett har nå opphevet fengslingen.

– Det er lagmannsretten som nå må løslate. Jeg håper de får gjort det før helgen, skriver Hussains forsvarer John Christian Elden i en sms til NRK.no.

Forsvarer John Christian Elden sier til NTB at Høyesterett «er så klare som de kan være på at ikke er grunnlag for fengsling av gjentakelsesfare i denne saken».

– Men vi kan selvsagt ikke frata politiet den demokratiske retten å til å opprettholde anken over tingrettens avslag på deres begjæring, sier han.

27-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet den 25. oktober i år. Han er fortsatt siktet for tre tilfeller av trusler.

Politiadvokat Kathrine Kristoff i Oslo tingrett

Politiadvokat Kathrine Wold Kristoff sier hun avventer lagmannsrettens behandling.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Høyesterett har med sin avgjørelse sendt saken tilbake til lagmannsretten. Vi avventer lagmannsrettens nye behandling, sier politiadvokat Kathrine Wold Kristoff ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

– Virkeligheten er at Høyesterett har opphevet fengsling. De har sagt at lagmannsrettens begrunnelse ikke holder, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Les også: Trusselsiktet rammet av bankfeil

Elden: – Kraftig korreks

– Høyesterett gir med dette kraftig korreks til lagmannsretten som etablerte sitt eget fengslingsgrunnlag som ikke stemte med faktum, sier John Christian Elden til Dagbladet.

I avgjørelsen fra Høyesterett heter det:

«Når lagmannsretten tolker utsagnene på en helt annen måte enn det som følger av en naturlig språklig forståelse av det siktede har forklart for tingretten, og det som fremstår i støtteskrivet, skulle retten ha angitt grunnlaget for sin tolkning av utsagnene».

I kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett het det:

« ... må forstås slik at siktede hevder sin rett til å komme med lignende utsagn inntil det er rettskraftig avgjort at utsagnene rammes som straffbare trusler».

'Truslene Hussain er siktet for er fremsatt mot to journalister og en sakkyndig i retten. Siktelsen omfatter også trussel mot en folkegruppe.

Elden mener derimot at «mye har blitt tatt ut av kontekst og blitt misforstått. Ting kan bli oppfattet feil,» som det står i støtteskrivet hans til retten.

AKTUELT NÅ