Hopp til innhold

Støttegruppen ber AUF vente med å rive bygg på Utøya til etter 2014

Ikke riv Kafébygget eller Pumpehuset før dere har tenkt dere om ut 2014, er beskjeden fra Støttegruppen etter 22. juli til AUF.

Etter at AUF i september la fram planene for Utøyas framtid har det kommet mange reaksjoner. Debatten har gått om hva øya skal være, og hva den skal brukes til etter de forferdelige hendelsene den 22. juli 2011.

Les mer: Slik skal AUF gjenreise Utøya

Flere av de etterlatte har tatt til orde for å frede øya og bygningene for å hindre at AUF river byggene der mange unge døde.

Andre mener det viktigste er å ikke forhaste seg.

– Jeg tror det er for tidlig å bestemme seg for å gjøre en så stor omveltning av dette området. Jeg liker heller ideen om å verne det, slik det er, sa May-Tove Iversen som mistet datteren Tina Sukuvara (18) på Utøya til NRK etter at AUFs planer var lagt fram.

Les også: Riksantikvaren vil ikke frede Utøya

Ber om tenkepause

Nå ber også den nasjonale støttegruppen AUF om å ta en tenkepause.

Trond Blattmann

Trond Blattmann leder styret i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi foreslår at AUF tillater seg en tenkepause ut 2014. Dette innebærer konkret at riving av eksisterende bygninger – som kafébygget og pumpehuset – utsettes, og at det samme gjelder for oppføring av nye bygninger/anlegg, skriver støttegruppen i et brev til AUF.

Budskapet er formulert som et råd fra styret i støttegruppen til ungdomspartiet.

Leder for styret i støttegruppen, Trond Blattmann forteller til NRK at ønsket om at endringene av Utøya ikke må skje for fort har kommet fra mange kanter av landet.

– Ønske om en tenkepause er et veldig klart signal vi har fått fra samtlige fylkeslag. De ønsker at AUF skal ta seg bedre tid. Det er veldig sterke følelser knyttet til øya, og de vil at det skal gå litt tid før de river og bygger nytt, sier Blattmann.

Vårblomster ved Kafébygget på Utøya 1. april 2012

AUF-leder Eskil Pedersen sa allerede dagen etter terrorangrepet at ungdomspartiet skulle tilbake til øya.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Anbefaler utbedring av bygg som uansett skal stå

Støttegruppen har både diskutert AUFs forslag til endringer av øya internt og med ungdomspartiet. Blattmann forteller at riving allerede nå er vanskelig for mange.

– Det er veldig mye følelser knyttet til øya og det som skjedde der. Noen har jo mistet barna sine der og da også i disse bygningene. Da er det en del som trenger tid på å bearbeide det som har skjedd, og eventuelt at byggene ikke skal være der mer, forteller Blattmann.

Er riving nå utelukket i framtida for dere?
– Nei, det er klart og tydelig at vi ber om at AUF avventer. Så det er ikke noe vi har tatt endelig stilling til, sier Blattmann på vegne av støttegruppen.

Støttegruppen mener at AUF bør kunne reparere og pusse opp andre bygg som de uansett ikke har planlagt å rive i forsinkelsen en slik tenkepause innebærer.

Sorgeksperter advarte

Atle Dyregrov

Atle Dyregrov

Foto: UiB

Flere eksperter på sorg og krisepsykologi har advart mot AUFs planer. Da også fordi de kanskje går for fort fram.

– Jeg er ikke sikker på om AUF skjønner at ett år med sorg er veldig kort tid, sa psykolog Atle Dyregrov etter å ha sett planene for «nye Utøya» som AUF la fram på en pressekonferanse i september.

Han er selv med som fagperson under samlinger for de etterlatte etter terrorangrepene den 22. juli i fjor.

– Det er ikke tvil i min sjel om at mange etterlatte vil synes dette er vanskelig, sa Dyregrov til NRK da.

Les også: Frykter «nye Utøya» kan forverre sorgen for de etterlatte

Judith van der Weele

Judith van der Weele

Foto: NRK

Også psykolog Judith van der Weele mente at gjenreisingen av Utøya kan kreve litt for mye av litt for mange for tidlig i sorgprosessen.

Psykologen, som blant annet jobber som veileder i traumebehandling, sa at hun forstår at gjenreisningen av Utøya gir håp til mange AUF-ere.

Samtidig uttrykte hun at det beste hadde vært å sette prosessen på vent i noen år slik at de etterlatte fikk bedre tid til å bearbeide sorgen.

– Jeg tenker at det vi ser nå gjenspeiler hvordan det er i mange familier, der noen er klare for å gå videre, mens andre trenger mer tid, sa hun til NRK.

AKTUELT NÅ