Hopp til innhold

Forhandlingene med fagforeningene er i mål for SAS

Nesten 15 timer etter at tidsfristen gikk ut, er nå alle fagforeningene med på sparetiltakene. FTF, som har bistått i forhandlingene, bekrefter overfor NRK.no at avalten er i havn.

SAS' styreleder Fritz Schur ankommer SAS-huset på Kastrup

STYRELEDER PÅ PLASS: SAS' styreleder Fritz Schur kom i 12-tiden mandag til SAS-huset på Kastrup, hvor forhandlingene mellom de danske kabinansatte i CAU og SAS-ledelsen pågår.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

  • Ledelsen og fagforeningene i SAS har forhandlet på overtid natt til mandag for å enes om en spareplan.
  • Alle åtte fagforeninger skal nå ha kommet til enighet med SAS-ledelsen.
  • Like før klokken 15.00 mandag kom underskriften fra den siste fagforeningen, den danske fagforeningen CAU, melder nyhetsbyrået Ritzau.
  • Lederen for den danske fagorganisasjonen FTF, som CAU er en del av, er på Kastrup for å bistå i forhandlingene. Det er også SAS-styret.
  • FTF bekrefter overfor NRK.no at avtalen er i havn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

15.18: Etter planen skal styret i SAS møtes senere mandag, sammen med finansieringsgruppen som består av bankene Nordea og Swedbank, den svenske og norske stat, samt Wallenberg-stiftelsen KAW. Der blir det avgjort om avtalene mellom SAS og fagforeningene er gode nok til videre finansiering, melder NTB.

15.12: Fagforeningsleder Bente Sorgenfrey i FTF, som har bistått i forhandlingene, bekrefter overfor NRK.no at avtalen er i havn. På spørsmål om forhandlingene er avsluttet, svarer Sorgenfrey følgende i en e-post:

– Ja. Dette inneholder avtalen:

1: 47,5 timers arbeid ukentlig, mot tidligere 44 timers arbeid ukentlig, jf. OK2012.

2: Avståelse av: 1 månedslønn.

3: 13 timers abeidsstrekk på 1 dag.

15.09: Den danske fagforeningen Ritzau, som representerer rundt 1400 ansatte, har i en pressemelding bekreftet avtalen.

«CAU (...) har inngått en avtale med ledelsen i SAS og sikrer dermed selskapets framtid», heter det i pressemeldingen, lagt ut på dr.dk.

15.04: Pressekontakt i SAS Norge, Tormod Sandstø, sier at han ikke offisielt har fått bekreftet avtalen ennå.

– Jeg vet ikke mer enn det som står i mediene, og kan ikke kommentere dette. Vi vil bekrefte det når en avtale er i havn, og jeg forventer at dette skjer snart, sier Sandstø til NRK.no.

14.55: Den danske kabinforeningen CAU inngikk mandag ettermiddag en avtale med SAS. Dermed er alle fagforeningene i selskapet med på sparetiltakene, melder nyhetsbyrået Ritzau.

14.32: Også ledelsen i SAS er positive til en løsning nå.

– Det ser mye lysere ut nå enn det har gjort tidligere i dag. Vi tror en løsning nærmer seg, men det er for tidlig å si når, sier kommunikasjonssjef Trine Kromann-Mikkelsen i SAS til VG Nett.

14.22: NRK har spurt FTF-leder Bente Sorgenfrey om forhandlingene mellom SAS og CAU nå går mot slutten, og om vi kan vente oss en løsning før klokken 15.00. Slik svarer Sorgenfrey i en e-post:

– Det håper jeg.

14.10: Det er nå 14 timer siden SAS-ledelsens tidsfrist gikk ut. Mye tyder på at det nærmer seg en avtale. Uttalelsene fra fagforeningsleder Bente Sorgenfrey i FTF tyder på det.

13.55: – Det forhandles her på Kastrup, skriver fagforeningsleder Bente Sorgenfrey i FTF i en SMS til Expressen.se. FTF er paraplyorganisasjonen som CAU, de danske kabinansatte forening, er en del av. Sorgenfrey har mandag blitt trukket inn i de seige forhandlingene mellom CAU og SAS-ledelsen.

Sorgenfrey sier at Expressen straks bør ringe de CAU, og avisen mener det bare kan tolkes slik at en avtale snart skal signeres.

13.37: Det er over 13 timer siden utløpet av fristen SAS-ledelsen hadde satt for å bli enige i forhandlingene.

Nå sier leder Helge Thuesen i foreningen for de danske kabinansatte (CAU) at forhandlingene med SAS går fremover, melder nyhetsbyrået TT.

Thuesen gir uttalelsen via en epost fra Bente Sorgenfrey, leder i det danske fagforbundet FTF, som deltar i forhandlingene med SAS. Også fra andre hold kommer det signaler som kan tyde på at de langdryge forhandlingene i flyselskapet går mot slutten, ifølge NTB.

13.25: SAS' styreleder Fritz H. Schur, som kom til Kastrup like før klokken 12, skal ha flyttet forhandlingene et nivå opp og innledet forhandlinger med Bente Sorgenfrey fra hovedfagforbundet FTF, melder e24.no. De danske kabinansatte er organisert i FTF, som totalt organiserer 450.000 dansker i 81 fagorganisasjoner.

13.20: Pressansvarlig Elisabeth Manzi i SAS sier til Expressen.se at det er en spent og spesiell stemning på Kastrup.

Elisabeth Manzi
Foto: SAS

– Jeg tror ikke at man skal dra for mye ut av styret har kommet. De reiser frem og tilbake og møtes i ulike konstellasjoner. Det eneste som egentlig kan konstateres er at de akkurat nå er i København, sier Manzi.

13.15: En av grunnene til at SAS-ledelsen og de danske kabinansatte hittil ikke har blitt enige, skal være at de danske ansatte har flere lange utenlandsreiser enn sine svenske og norske kolleger. De mener derfor at det blir urettferdig hvis de får samme avtale som de skandinaviske kollegene, ifølge danske TV 2.

12:10: Like før klokken tolv kjørte SAS-ledelsen til stedet hvor de siste forhandlingene mellom SAS og de danske kabinansatte i CAU pågår.

At ledelsen er på plass kan være et tegn på at det snart skal legges frem en endelig avtale, ifølge Danmarks Radio.

11.55: SAS' styreleder Fritz Schur har gått inn i bygningen hvor forhandlingene er, ifølge Danmarks Radio. Han skal være med på å finne en løsning mellom SAS-ledelsen og de danske kabinansatte.

11.50: Danmarks Radio melder om svært fastlåste forhandlinger mellom SAS og CAU, som organiserer 1500 danske kabinansatte.

Situasjonen skal være så ekstrem at hovedfagorganisasjon FTF nå har gått inn i forhandlingene. FTF-leder Bente Sorgenfrey er på plass på forhandlingsstedet og skal være med på å finne en løsning, har DR opplysninger om.

Etter det DR erfarer, er det forhandlinger om både arbeidstid og lønn. Forhandlingene beskrives som «konkrete og beinharde».

11.15: Deadline for å komme til enighet i forhandlingene mellom de danske kabinansatte i fagforeningen CAU og SAS-ledelsen var for elleve timer siden. Partene forhandler fortsatt.

10.50: Avtalen som er inngått mellom den danske pilotforeningen og SAS, skal ut til uravstemning blant medlemmene. Foreningen understreker imidlertid overfor DR Nyheter at det er snakk om en formalitet, og at avtalen selvfølgelig blir vedtatt. Avstemningen skal pågå via epost, og man regner med at avtalen blir vedtatt om en ukes tid.

10.03: SAS' norske informasjonssjef Knut Morten Johansen bekrefter at forhandlingene fortsatt pågår.

– Jeg vet ikke hvordan det går, men det jeg kan si er at de fortsatt pågår, med det selvsagte mål om å komme i havn, sier Johansen til NRK.

Den er danske kabinansatte som er representert i CAU som gjenstår, mens de syv andre har signert. Johansen gjentar at alle fagforeningene må bli med for at det skal bli noe av avtalen.

Ifølge dansk TV 2 handler det siste hinderet før enighet om arbeidstiden. CAU nekter å utvide arbeidsuken. Til sammenligning gikk Norsk Kabinforening i sin avtale med på å øke arbeidsuken fra 44 til 47,5 timer.

09.40: Den norske regjeringen har holdt kriseråd i helgen, og er klare til å iverksette nødplaner dersom krisen i SAS ikke løser seg.

– Vi er klare til å trykke på knappen dersom det ikke blir enighet, sier næringsminister Trond Giske til NRK.

(Oppdateringen fortsetter under bildet)

Næringsminister Trond Giske

Næringsminister Trond Giske sier at de andre fagforeningene ikke kan sitte å se på at noen ikke deltar i innsparingsplanene for SAS. Bildet er tatt da statsråden ble intervjuet av NRK Nyheter mandag morgen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

09.30: SAS' toppsjef Rickard Gustafson vil ikke si noe om når forhandlingene med den siste fagforeningen må komme i mål.

– Vi må komme i mål. Det er kjempeviktig for selskapet. Vi jobber aktivt og strever videre, sier SAS-sjefen til pressen utenfor SAS-huset på Kastrup mandag morgen.

Gustafson avslo å kommentere opplysningene om at fristen fra bankene skal ha gått ut klokken 07.30 mandag morgen.

09.30: SAS-aksjen stiger på de skandinaviske børsene rett etter åpning klokken 09 mandag morgen. Aksjen var opp over 22 prosent til 6,16 kroner på Oslo Børs, opp 26 prosent i København og over 24 prosent opp i Stockholm.

SAS hadde varslet at de ville komme med en børsmelding litt før klokken 09, før åpningen av de skandinaviske børsene. Børsmeldingen kom klokken 08.45, og her bekreftet selskapet at de bare har inngått avtaler med syv av åtte fagforeninger.

Hvis børsmeldingen ikke hadde kommet, ville det ha skapt for mye usikkerhet og SAS-aksjen kunne ha kommet i fritt fall, ifølge næringslivsjournalist Nina Munch-Perrin i Danmarks Radio.

08.55: Norsk Kabinforening uttaler seg om avtalen de har signert med SAS-ledelsen:

– Vi er i mål og fornøyde med avtalen. Dette er helt klart en belastning for medlemmene, og innebærer lønnskutt, økt arbeidstid og kutt i pensjoner, sier Elisabeth Goffeng til NRK.

– Men tross alt er resultatet bedre enn det vi ble forelagt fra SAS opprinnelig, spesielt når det gjelder lønnskuttene. De er langt lavere enn det som opprinnelig ble fremlagt oss, forteller hun.

08.44: SAS skal ha styremøte så snart avtalen med den danske kabinforeningen CAU er på plass, opplyser konserndirektør Eivind Roald i SAS til E24.

Etter styremøtet vil det bli et møte med finansieringsgruppen som består av bankene, de skandinaviske statene og Wallenberg-stiftelsen KAW. Det er denne gruppen som må ta endelig stilling til om kuttavtalene er akseptable for at flyselskapet skal få videre finansiering.

08.44: – Vi må tro at det skal gå, at vi kan være optimistiske når så mange foreninger har blitt enige med ledelsen, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NRK.

Han minner om at alle må være på plass for at en løsning skal være tilfredsstillende.

– Det er nok også slik, at de andre foreningene ikke kan sitte og se på at noen ikke deltar i denne innsparingsprosessen. Så fortsatt står vi klare til å iverksette beredskapstiltak dersom man likevel ikke skulle komme til enighet, forklarer næringsministeren.

08.30: Forhandlingene med de 1500 danske kabinansatte som er fagorganisert i CAU fortsetter, sier SAS' pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen til Danmarks Radio.

08.26: Norsk Kabinforening har signert avtalen med SAS-ledelsen, ifølge NRKs reporter Tore Tollersrud, som er i København. Nå mangler altså bare én fagforening, danske CAU.

(Oppdateringen fortsetter under bildet)

SAS KASTRUP

Dette er trolig de norske kabinansatte som klemmer hverandre etter at avtalen med SAS er underskrevet.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

08.06: SAS flyr som normalt mandag morgen, selv om forhandlingene om SAS-ledelsens spareplan fortsatt pågår med de to siste fagforeningene, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i en SMS til NRK.

– Programmet går som normalt, men fortsatt gjelder forutsetningen om at planen skal ha sin fulle tilslutning, sier Johansen.

– Det er enighet med de flygende foreningene, så nær som at det forhandles fortsatt med to gjenstående fagforeninger innenfor kabinområdet, danske CAU og Norsk Kabinforening (NKF), legger han til.

Johansen sier at han ikke kjenner til at bankene skal ha satt deadline for SAS med å bli enige med fagforeningene til klokken 07.30.

– Deadline var satt til midnatt, så nå er det på overtid med de to siste.

08.00: Det finnes ingen informasjon som kan forhindre handel med SAS-aksjen på nettsidene til Oslo Børs eller Stockholmsbørsen, som åpner kl. 09 mandag.

Deadline for forhandlingene mellom SAS og de to siste fagforeningene er satt til kl. 09, før børsene åpner, ifølge reporter Nina Munch-Perrin i Danmarks Radio.

– Det fungerer ikke med altfor mye usikkerhet når man er et børsnotert selskap, sier hun til Danmarks Radio.

07.55: Så sent som i 07.30-tiden pågikk intensive forhandlinger med de to siste fagforeningene.

– Alle avtaler må være på plass før ledelsen kan ta stilling til om vi kan levere de innsparingene som trengs for å få lånegarantiene, sier SAS' pressesjef Elisabeth Manzi til nyhetsbyrået TT.

07.42: De to fagforeningene som fortsatt ikke har blitt enige med SAS, Norsk Kabinforening og den danske kabinforeningen CAU, har ifølge Danmarks Radio sendt nye krav til SAS-ledelsen.

07.37: SAS flyr som vanlig i morgentimene mandag, i Norge, Sverige og Danmark. Kun noen få flyavganger i Danmark er avlyst, men dette skal skyldes tekniske feil, melder Danmarks Radio.

07.30: Bankene har satt en frist til klokken 07.30 mandag morgen for SAS med å komme fram til en avtale med fagforeningene, melder TV 2.

07.28: Seks av åtte fagforeninger har signert ny avtale med SAS, nå gjenstår underskrifter fra en norsk og en dansk kabinforening. Ledelsen i SAS håper hele avtalen er på plass før børsene åpner.

07.25: Jens Lippestad, leder i de norske SAS-flygernes forening (NSF), kommenterer avtalen med SAS slik overfor NRK:

– Vår intensjon har vært å berge arbeidsplassene, for oss og alle andre i SAS. Vi har gjort det vi kan for å få det til. Jeg håper de ansatte blir glad for det, selv om det er et grusomt dårlig lønnsoppgjør, sier Lippestad til NRK i København.

(Oppdateringen fortsetter under bildet)

Jens Lippestad

ARBEIDSPLASSER: – Vår intensjon har vært å berge arbeidsplassene, for oss og alle andre i SAS, Jens Lippestad, leder i de norske SAS-flygernes forening (NSF) om avtalen fagforeningen har inngått.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

07.20: Robert Gustafsson, leder for SAS-seksjonen i Svensk Pilotförening, er lettet over å ha en avtale på plass.

– I prinsipp møter vi SAS på alla områder. Lønn, pensjon och tjenestegjøring, sier Gustafsson til Aftonbladet.

Ifølge avtalen sier pilotene fra seg en månedslønn per år og en kraftig reduksjon av lønnen. Samtidig øker arbeidstiden.

07.05: Jens Lippestad, leder i de norske SAS-flygernes forening (NSF), sier til NTB at foreningen har kommet SAS i møte på så godt som alle felt.

– Vi har fått kuttet et beløp tilsvarende én månedslønn og har gått med på å jobbe 8 prosent mer, sier Lippestad til pressen utenfor SAS-hovedkvarteret i København.

– Dette har vært en meget uvanlig forhandling. SAS-ledelsens diktat nektet vi å godta. Vi har kjempet for en reell forhandling. Det er ikke det vakreste som har skjedd i skandinavisk arbeidsliv, dette her, fastslår NSF-lederen.

– Pilotene blir 30 prosent billigere fordi vi skal tjene mindre og jobbe mer, forklarer Lippestad.

06.40: SAS har godtatt tilbudet fra de norske SAS-pilotene.

06.25: Seks av åtte fagforbund skal ha sagt ja til nye avtaler med SAS. Dermed er det bare de norske og de danske kabinansatte som ikke har sagt ja til avtaler.

06.00: Alle SAS-pilotene har levert sitt siste tilbud, men noen endelig avtale har ikke blitt undertegnet. – Vi har lagt frem vårt siste tilbud. Det innebærer at vi går 10 prosent ned i lønn, og jobber 8 prosent mer enn i dag. Nedgangen er på omtrent en månedslønn. Da er vi konkurransedyktige med Norwegians piloter. SAS har ikke svart på det siste utspillet fra pilotene, sier leder i norske SAS-flygeres forening Jens Lippestad til NRK.

05.39: Fagforeningen til de tidligere Braathens-pilotene i SAS, SNF, har underskrevet en ny avtale med SAS-ledelsen. – Vi har sagt ja til å være med på innsparingene som må på plass, bekrefter leder i SNF, Jan Levi Skogvang, til NTB.

05.25: De svenske kabinansatte i fagforeningen Unionen har sagt ja til en ny avtale med SAS, melder TT.

03.05: Opplysningen om at Norsk Kabinforening har underskrevet en avtale stemmer ikke. Det sier pressesjef Elisabeth Manzi til TT. Hun sier hun hadde feilaktige opplysninger.

02.36: Konserndirektør Flemming Jensen bekrefter overfor Danmarks radio at forhandlingene med de andre foreningene fortsetter.

02.14: SAS' pressjef Elisabeth Manzi sier at de flyene som er innstilt mandag morgen ikke har noe med forhandlingene å gjøre.

–Vi mangler folk, og har ikke besetningen på riktig sted på den tiden de skal fly ut, sier hun til svensk fjernsyn.

02.04: Det svenske nyhetsbyrået TT sin reporter utenfor SAS-kontoret i
København så kort tid før avtalen ble kjent at folk i en av etasjene omfavnet hverandre. Men det var uklart om det hadde med undertegningen av avtalen å gjøre.

01.58: Det er to fagforeninger som organiserer kabinansatte i Norge,
Norsk Kabinforening (NKF) og SAS Norge kabinforening (SNK). Nå fortsetter forhandlingene med seks andre fagforeninger, sier konserndirektør Flemming Jensen til Aftonbladet.

01.55: SAS har nå en avtale med begge de norske kabinforeningen, sier
Elisabeth Manzi, pressesjef i SAS til nyhetsbyrået TT.

Anneli Nyberg

Anneli Nyberg vil ikke si noe om hva avtalen inneholder.

Foto: Privat

01.42: – Det var med blandede følelser vi underskrev avtalen, sier Anneli Nyberg til NRK.no. Hun tror hverken SAS Norge kabinforening eller flyselskapet er fornøyde med avtalen.

– Men vi valgte å ta ansvar for våre medlemmer og deres arbeidsplass og for kundene våre. Nå vil vi se fremover på hvordan vi kan komme videre, sier hun.

01.32: Det er sju andre fagforeninger som forhandler med SAS. SAS Norge kabinforening (SNK) organiserer de kabinansatte som tidligere jobbet i Braathens.

01.25: – Noen må ta ansvar og være først ute, sier Anneli Nyberg til NTB etter at SAS Norge kabinforening har underskrevet. Hun ønsker ikke å si noe om innholdet i avtalen.

01.17: SAS Norge kabinforeninghar underskrevet en ny avtale med SAS. Det bekrefter leder Anneli Nyberg til NTB.

01.16: Kilder med god kontakt til forhandlerne sier til danske politiken.dk at de regner med at forhandlingene vil ta tid og at de trolig er klare først på morgenkvisten.

01.12: Mange på Twitter bekymrer seg for om de kommer hjem til jul, hvis SAS går konkurs. En skriver: "Juletrafikken blir ikke den samme med buss for tog og reinsdyr for fly"

00.55: Det svenske nyhetsbyrået TT rapporterer at de fagforeningsansatte både tar seg tid til å lufte og å gå ut å ta seg en røyk under forhandlingene.

00.52: Den svenske fagforeningen Unionen skriver på Twitter at de jobber med å se gjennom mange kompliserte arbeidsvilkår for de som arbeider i kabinen. "Vi jobber så hardt vi kan", heter det.

00.47: SAS-sjef Robert Gustafson er ved midnattstider observert i bygningen der forhandlingene pågår, melder NTB.

00.45: – Vi forhandler så lenge det er håp om enighet, sier Pressesjefen i det svenske fagforbundet Unionen, Louise Gerdemo Holmgren.

00.40: Informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen, sier til NRK at flyselskapet planlegger en normal dag i morgen.

00.33: Helge Thuesen, som er leder for de danske kabinansatte, vil ikke si hvor stor avstanden mellom partene er.

00.29: – Nå er det SAS som har ballen. Vi har lagt fram et tilbud, sier Rebecca Rosenvinge som er kommunikasjonsansvarlig i den svenske pilotforeningen til nyhetsbyrået TT.

00.23: Sveriges utenriksminister Carl Bildt tvitrer om at han støtter SAS: "I'm a great fan of our airline SAS. A friend through many years. Hope for the best."

00.20: Presseavdelingen i SAS kan ikke si noe om når forhandlingene kan bli avsluttet.

00.05 – Forhandlingene er intense og de fortsetter på overtid, sier Trine Kromann-Mikkelsen i presseavdelingen i SAS til NRKs reporter i København.

23.59: – Det er intense forhandlinger og de pågår fortsatt. Når de blir ferdige, vet jeg ikke, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NRK.

– Det kommer mange meldinger om utsatt frist. Hva gjelder?
– Vi hadde en frist til midnatt som vi har pålagt oss selv, men vi forhandler videre, sier han.

Johansen kan ikke svare på om styret i SAS skal ta stilling til et eventuelt forhandlingsresultat i natt.

SAS innstilte flyavganger

To av SAS' avganger fra Kastrup mandag morgen er innstilt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

22.54: Mange Twitterbrukere spør nå om fristen som var satt til midnatt fremdeles gjelder. Vi ringer SAS og sjekker.

23.45: Union fikk forslaget fra SAS ved 20-tiden i kveld, sier foreningens pressesjef, Louise Gerdemo Holmgren, til nyhetsbyrået TT. Hun sier det inneholder mange uklarheter og at de jobber med å få en oversikt.

23:42: Fagforeningene sitter og vurderer forslag fra SAS som de må vurdere på rekordtid, melder flere danske nyhetsbyråer. Helge Thuesen i fagforeningen CAU sier de nå er i gang med å analysere forslaget og å avstemme det med de andre fagforeningene.

Han sier også at det noen ganger er mulig å "stoppe klokken" og håper de kan få gjøre det i natt, slik at forhandlingene kan fortsette over midnatt.

23.27: Ledelsen i SAS har innkalt pilotene til nye forhandlinger, melder danske borsen.dk. Kabinpersonalet er også innkalt til samtaler.

23.20: Den svenske fagforeningen Unionen skriver på Twitter at de har spurt SAS-ledelsen om det finnes noen tidsfrist. Svaret skal ha vært nei, forhandlingene fortsetter så lenge det er muligheter, skriver Unionen.

23.01: Den danske fagforeningen HK skriver i en pressemdling at de ikke har vært i noen reelle forhandlinger med ledelsen i SAS i dag, melder Danmarks radio. Men formannen i kabinpersonalets fagforening CAU, Helge Thuesen, sier til danske nyhetsbyrået Ritzau at han er tilfreds over at de snakker sammen nå.

22.42: Nordea og Swebank har gitt SAS litt mer tid, melder dansk TV2. De skal ha gitt flyselskapet en utsatt frist slik at morgenflyene kan gå.

22.37: Informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen, sier til Aftenposten nå at kundene ikke behøver å sitte oppe til forhandlingsfristen går ut ved midnatt for å sjekke om deres fly går i morgen tidlig.

– Flyene går. Vi forholder oss til at flyene går og at vi gjennomfører planen. Det er det vi forholder oss til, sier Johansen.

22.25: Etter hva dansk TV2 erfarer sitter styreformann Fritz Schur og nestleder Jacob Wallenberg i møte med bankene for å informere dem om hvor lagt SAS er kommet i forhandlinger med fagforeningene i selskapet.

21.59: SAS tvitrer nå at de ikke har opplysninger om et pågående styremøte. "Sorry, det gikk litt fort" heter det fra flyselskapets tvitrer.

21.57: Nestleder for den danske kabinforeningen sier til til det svenske nyhetsbyrået TT:
– Det er uansvarlig av selskapet å tillate en slik forhandlingsprosess som dette. Vi har lagt et seriøst tilbud på bordet, sier han.
De kabinansatte skal ha tilbudt å øke arbeidstiden med tre og en halv time per uke, fra 44 til 47,5, melder Svenska Dagbladet.

21.44: Til bekymrede kunder på Twitter svarer SAS at styret i selskapet sitter i møte akkurat nå.

21:28: SVTs økonomireporter Peter Rawet sier SAS tar et steg nærmere konkurs når de forkaster pilotenes siste motbud.

21:23: NRK-ansatt Erik Waatland forteller om et «tydelig preget personale» på sine flyginger mellom Trondheim, Oslo og London søndag. – De mangler informasjon og enkelte motivasjon, sier Waatland.

20:57: Flere tvitrere kommer med støtteerklæringer til SAS på deres Twitter-konto i kveld. «@SAS De aller bedste hilsner til alle medarbejderne i SAS i denne hårde tid, håber at kommer styrket ut av det :)» skriver lars kirk. SAS svarer: «@larskirk Tack Lars! What doesn't kill us makes us stronger :-)»

20:32: Dagens Nyheter skriver på sine nettsider at SAS' møte med bankene i kveld er for å gi dem informasjon om de pågående forhandlingene mellom selskapet og fagforeningene.

20:18: Danske TV2 skriver om deres finansredaktør Ole Krohn som erfarer fra Kastrup at SAS har valgt å avvise pilotenes siste tilbud om en generell lønnsnedgang på 25 prosent.

19:49: SAS opplyser til SVT, via sin pressesjef, at det ikke har kommet noe resultat ut av forhandlingene så langt, og at de fortsatt pågår.

19:42: Kabinpersonalet retter sterk kritikk mot ledelsens forhandlingsmetoder. Ifølge talsmann Jean Pierre Schomburg har ikke kabinpersonalet fått noen tilbakemelding på tilbudet de la på ledelsens bord klokken 10 søndag formiddag. – Vi stiller spørsmål ved hele strukturen, sier Schomburg til danske Politiken.

19:11: Ifølge Dagens Nyheter skal det holdes et møte klokken 20.00. Da skal bankene informeres om forhandlingene mellom selskapet og fagorganisasjonene.

19:08: Informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe sier selskapet planlegger å fly som normalt, dersom SAS skulle gå konkurs. Hun oppfordrer reisende til å sjekke hjemmesidene til Widerøe.

18:12: Pressesjef Elisabeth Manzi vil ikke kommentere at ledelsen er på vei til Stockholm. Hun sier selskapet ikke kommer til å fortelle når og hvor et styremøte skal finne sted. – Nå skal de ta en veldig viktig beslutning, og da er det bra om de kan sitte i ro uten å ha journalister som lusker i buskene utenfor, sier Manzi ifølge SVT.

18:00: Børsen.dk skriver at det var Schur, sammen med nestformann Jakob Wallenberg, som forlot SAS-huset på Kastrup like ved klokken 17:30. De er nå på vei til Stockholm hvor de vil ta endelig stilling til SAS' fremtid.

Bakgrunn: Skjebnehelg for SAS

17:45: Tre personer i ledelsen, deriblant styreleder Fritz Schur, har forlatt Kastrup like ved klokken 17.30, oppgir nyhetsbyrået TT. Schur har fortalt reportere at de er på vei til Stockholm.

17:21: Pressesjef i SAS, Elisabeth Manzi, sier til nyhetsbyrået TT at ledelsen ikke ønsker å kommentere de nye budene pilotforeningene har kommet med like før klokken 17.

17:15: Bjørking i den danske pilotforeningen opplyser til Danmarks Radio at foreningene i det nye forslaget går med på å kutte omkostningene på lønn- og arbeidstid med 25 prosent samlet. – Vårt tilbud imøtekommer fullt ut SAS-ledelsens økonomiske krav, sier han.

16:57: Lederen for den danske pilotforeningen, Lars Bjørking, sier innspillet som ble gitt nå i ettermiddag fra de tre foreningene, er «deres endelige tilbud». – Det kommer ikke mer. Ledelsen har tidligere avvist tilbudene som er kommet fordi de har vært for langt fra kravene i spareplanen.

16:51: Ifølge Danmarks Radio bekrefter SAS at absolutt siste frist for å avslutte forhandlingene er midnatt søndag.

16:49: SAS på Twitter har det travelt med å svare sine kunder. Se spørsmål og svar her.

En SAS-ansatt ankommer SAS-huset i København

En SAS-ansatt ankommer SAS-huset i København der ledelsen og fagforeninger er i møter om selskapets skjebne.

Foto: ADRIAN JOACHIM / Ap

16:30: De tre nordiske pilotforeningene i SAS har avlevert et nytt innspill som skal imøtekomme SAS-ledelsens krav på en rekke punkter, skriver Danmarks Radio. Innspillet skal være underskrevet av alle de tre pilotforeningene, og vurderes nå av SAS-ledelsen.

16:06: SAS-passasjerer er redd drømmereisen, juleferien eller forretningsreisen går i vasken.

Les mer: Frustrerte SAS-passasjerer: Hvordan kommer vi oss hjem?

14:07: Ledelsen har avvist et innspill fra kabinpersonalet fordi det ikke lever opp til selskapets krav. Det skriver danske Børsen.

13:14: «Det går riktig skidt» sier styreleder Fritz Schur til Danmarks Radio.

Lørdag og søndag har SAS-ledelsen forhandlet med åtte ulike fagforeninger. Møtene skal ende i et ekstraordinært styremøte søndag kveld.

Styret skal da ta stilling til om selskapets foreslåtte spareplan kan gjennomføres. Alternativet er etter alt å dømme konkurs.

Les saken: SAS til NRK: – Vi er tvunget til å finne en løsning søndag

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger