Hopp til innhold

Giske må inn på teppet

Først skulle én av vennene til statsråd Trond Giske bli sjef i statseide Entra, så skal Giske ha forsøkt å presse bestevennen inn i Telenor-styret. Nå skal saken til åpen høring på Stortinget.

Trond Giske

Trond Giske må svare for seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitee.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er viktig å få undersøkt om praktiseringen av eierskapsutøvelsen er i tråd med de prinsippene som et fastsatt av Stortinget, sier lederen for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), til NRK.

Det ble rabalder da NRK avslørte at flertallet i styret i statseide Entra forsøkte å ansette Rune Olsø til ny administrerende direktør i selskapet mot både leder Siri Hatlen og nestlederMartin Mæland sin vilje.

Rune Olsø

Rune Olsø

Foto: Arbeiderpartiet

Til slutt trakk Olsø seg fra jobben, men det var ikke slutten på bråket rundt Giskes forvaltning av statlig eierskap på vegne av næringsdepartementet.

Gode busser

For stormen økte i styrke da det kjent at Giske og næringsdepartementet også skal ha forsøkt å presse en av Giskes beste venner, Tore O. Sandvik, inn i styret i Telenor der næringsdepartementet eier mer enn 50 prosent av aksjene.

Tore Sandvik

Tore Sandvik

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Nominasjonskomiteen nektet fordi de mente Sandvik ikke var i nærheten av den kompetansen som krevdes. Da krevde næringsdepartementet at Hallvard Bakke skulle inn i styret, og at Sandvik fikk i steden plass i Telenors bedriftsforsamling som holder oppsyn med styret.

Det gikk gjennom i nominasjonskomiteen, men det fikk også kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget til å kreve svar på spørsmål om både generell eierskapsutøvelse, og næringsministerens rolle i Telenor- og Entra-saken.

Ikke fornøyd med Giskes svar

Komiteen har nemlig ikke vært fornøyd med Giskes skriftlige svar på kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål om sakene.

Nå sier Per-Kristian Foss at det er viktig for komiteen å få klarhet i hva som virkelig har skjedd.

For det er ikke bare Trond Giske komiteen ønsker å høre fra.

– Vi kanskje også bedriftenes, og tillitsvalgtes, syn på hvordan dette er blitt oppfattet, sier Foss.

– Mener dere at Giske bevisst har utpekt sine venner og partifeller til viktige styreverv?

– Det tror jeg en høring vil vise eller avkrefte. Men det viktigste er at utøvelsen av eierskap i bedriftene oppfattes som profesjonell.

Arbeiderpartiet: – Uverdig politisk spill

I kontrollkomiteen er opposisjonen i flertall, og de kan derfor bestemme at det skal holdes høringer selv om regjeringspartiene er negative.

Og når det gjelder en åpen høring om Trond Giske er Arbeiderpartiets Martin Kolberg i høyeste grad negativ.

– Det som i realiteten foregår her er at kontrollkomiteen som institusjon i Stortinget brukes som plattform for det jeg vil kalle et uverdig politisk spill, sier Kolberg til NRK.

Han sier beslutningen om å opprette sak mot Giske kun er tatt for å svekke statsråden og regjeringen.

Kolberg mener det er uhørt at komiteen tidligere har bedt Giske angi hvilke kvalifikasjoner navngitte kandidater til et styre i et statlig selskap har.

– Det er aldri noen regjering som har svart på denne type spørsmål før, og det er aldri blitt stilt denne type spørsmål før, sier han.

Både Foss og Anundsen avviser påstandene om politisk spill, og sier Kolberg alltid kommer med slike beskyldninger når han er uenig med opposisjonen.

Giske: Ønsker høring velkommen

Næringsminister Trond Giske sier på sin side at han ser fram til å få «fakta på bordet» når han forklarer seg for Kontrollkomiteen:

– I Entra-saken erklærte jeg med inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre. Det er en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden i våre styrer, og det sitter ikke en eneste nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet, sier Giske til NTB i ettermiddag.

AKTUELT NÅ