Hopp til innhold

Politiet vil hjelpe personer ut av radikale islamistmiljøer

NYDALEN (NRK.no): PST og politiet vil opprette «exit-programmer» for å hjelpe radikale islamister ut av uheldige miljøer.

PST-sjef Benedicte Bjørnland og Hans Sverre Sjøvold

PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold holdt pressekonferanse om tiltak mot ekstreme islamisme i Norge i PST sine lokaler i Nydalen i Oslo torsdag.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold sier ordinært politi og PST vil jobbe inn mot tre hovedspor for å få bukt med radikale islamistiske miljøer i Norge: forebygging, avradikalisering og forfølging av ekstremister som begår 'ordinære' lovbrudd.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo politidistrikt kalte torsdag inn til pressekonferanse i PSTs lokaler i hovedstaden.

Bakgrunnen for møtet var å informere om hvordan politiet håndterer situasjonen med radikale islamister i Norge, etter at det den siste tiden har vært et sterkt mediefokus på radikale islamistmiljøer i Norge.

– Det er en symbolhandling at jeg og PST-sjefen sitter sammen her i dag og ønsker å samarbeide tett. Det er ikke hokus pokus å få stanset rekrutteringen til ekstremistiske miljøer, men vi ønsker å gi et klart signal om at vi har et sterkt fokus på dette, sier politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold.

Trepunktsstrategi

Politiets sikkerhetstjeneste skal samarbeide med landets politidistrikter for å komme de ekstreme islamistiske miljøene til livs.

Blant annet skal det gjennomføres tiltak for å hjelpe personer ut av miljøene, slik man har sett i arbeidet mot kriminelle gjenger og nynazistmiljøene.

– Målet er å gi disse personene en utgang ut av et bekymringsfullt miljø, et alternativ som er greit og akseptabelt for dem, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Exit-programmene er foreløpig ikke ferdig utviklet, men inngår i ett av i alt tre hovedspor som politiet skal jobbe inn mot i tiden som kommer:

  • Forebyggende: hindre tilveksten til uheldige miljø i samarbeid med lokalt politi, skoler, foreldre, barnevern og moderate trossamfunn
  • Avradikalisering av ekstremister og utvikling av et exit-program
  • Forfølge ekstremister som også begår ordinær kriminalitet (f.eks. brudd på våpenloven)

– Ikke bare Oslo-fokus

Benedicte Bjørland

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de ikke har full oversikt over nordmenn som kriger i Syria.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Bjørnland understreker at arbeidet ikke kun rettes inn mot Profetens Ummah.

– Det er ikke bare et enkeltmiljø som har vært i media som får vår oppmerksomhet. Det finnes radikale miljøer utenfor Oslo også. Der vi ser radikalisering, ønsker vi å prioritere det i samarbeid med det lokale politiet, sier hun.

I første omgang vil politiet sette skytset inn mot de islamistiske miljøene.

– Vi har fokus i bredden, for all del. Men akkurat nå er det ikke tvil om hvilket miljø som bør få vår oppmerksomhet, sier Sjøvold.

– Er i stand til voldelige handlinger

Bjørnland konstaterer at radikale islamister i Norge «har kunnskap som kan lede til ekstreme voldelige handlinger per i dag».

Samtidig som de uttrykker bekymring for framveksten av ekstrem islamisme i Norge, har både PST og oslopolitiet håp om å få bukt med ekstremistene før terrortrusler settes ut i live.

– Vi forener våre fullmakter og kompetanse, og jobber intenst sammen. Samtidig tror vi ikke miljøet er større enn a vi skal greie å beskytte samfunnet mot denne eskalerende, uheldige utviklingen, sier Sjøvold

– Vet ikke hvor mange som er i Syria

PST mener flere i det norske ekstreme islamistmiljøet har bånd til terrornettverket Al Qaida. Politienheten vurderer disse personene som ekstra farlige, fordi de bevisst holder seg unna offentlighetens radar.

Minst sju nordmenn har reist til Syria for å kjempe sammen med Al Qaida-relaterte grupper, opplyste sjefen for den norske etterretningstjenesten til NRK i oktober. Generalmajor Robert Mood har uttrykt frykt for at disse vil returnere til Norge som terrorister.

PST har likevel ikke full oversikt over hvor mange nordmenn som kriger i Syria.

– Vi frykter at det er mørketall. Vi har noe oversikt, men kan ikke si sikkert hvor mange som har dratt, sier Bjørnland.

Onsdag la Arfan Bhatti ut flere bilder på Facebook som viser ham med våpen, trolig et sted i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan.

– Vil ikke fortolke disse fotografiene og vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier Bjørnland.

Oppvaskmøte

De ekstreme islamistene på norsk jord fikk ytterligere oppmerksomhet da lederen for gruppen Profeten Ummah, Ubaydullah Hussain (27), nylig ble varetektsfengslet, siktet for trusler mot journalister og mot Det Mosaiske Trossamfunn.

Profetens Ummah kalte tirsdag denne uken inn til en et oppvaskmøte med pressen, der de anklaget både PST, politiet, politikerne og media for heksejakt, rasisme og løgn.

Ubaydullah Hussain

Den trussel-siktede radikale muslimen Ubaydullah Hussain (27) holder en appell foran meningsfeller utenfor den amerikanske ambassaden i september i år.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

AKTUELT NÅ