Hopp til innhold

Bente Mikkelsen går av

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, går av i kveld. For en uke siden innrømmet hun at sykehus-sammenslåingen i Oslo har vært både planlagt og gjennomført for dårlig.

Bente Mikkelsen går av som adm.dir. i Helse Sør-Øst

Både Bente Mikkelsen og Helseminister Jonas Gahr Støre deltok i kveld på NRK Dagsrevyen.

Saken oppdateres

Peder Olsen

Peder Olsen er konstituert som ny administrerende direktør i Helse Sør-Øst.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap)

– Jeg har hatt tillit til Mikkelsen og er glad for at vi nå kan tilby henne en ny stilling som hun har ønsket seg, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Bente Mikkelsen går av etter eget ønske og i samråd med styreleder, ifølge pressemeldingen.

Peder Olsen er konstituert som ny administrerende direktør.

Det er ikke lenge siden nyslått helseminister Jonas Gahr Støre fjernet Olsen som styreleder for en rekke helseforetak innen Helse Sør-Øst.

– Ikke bra nok

Akershus universitetssykehus overtok 1. januar i fjor 160.000 pasienter fra Oslo universitetssykehus. Men måten dette ble gjort på har ført til mye kritikk.

I forbindelse med Helse Sør-Østs tertialrapport som ble lagt fram for en uke siden, innrømmet Bente Mikkelsen at gjennomføringen ikke var bra nok.

– Jeg ser at vi ikke har vært gode til verken å planlegge eller å gjennomføre dette, sa Mikkelsen til NRK for en uke siden.

Mikkelsen innrømmet at de ansatte har måttet bære byrden og at fusjonsprosessen burde ha vært planlagt og gjennomført bedre.

– Sju krevende år

Nå skal Mikkelsen inn i en ny toppjobb i Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Geneve. Hun bedyrer at hun ikke er bedt om å gå.

– Jeg har fått et veldig spennende tilbud innen global helse som jeg ikke ville takke nei til. jeg er ikke bedt om å gå. Jeg fått spennende tilbud jeg ikke ville si nei til, sier Mikkelsen til NRK.

– Etter sju krevende år, er det greit å levere pinnen videre, legger Mikkelsen til.

Da situasjonen var som aller mest krevende i HSØ, ble det bestemt at Mikkelsen skulle få reise til Roma i fem måneder for å gå på kurs i regi av NATO Defence College, samtidig som hun fikk full lønn fra HSØ. Dette skapet enda mer bråk, og kursoppholdet ble avlyst.

Depertementet tilbød ny jobb

Også helseminister Jonas Gahr Støre avviser at han har bedt Mikkelsen om å gå av.

– Nei, hun er ikke bedt om å gå. Jeg er gjort kjent med at hun ønsker å gjøre andre ting etter sju år i en veldig krevende stilling. Vi er nå glade for å kunne tilby henne det, og samtidig tilby en veldig god helseleder til denne stillingen, sier Støre til Dagsrevyen.

– Ønsket du en annen direktør?

– Jeg har hatt tillit til Mikkelsen og er glad for at vi nå kan tilby henne en ny stilling som hun har ønsket seg.

– Beklager du at Mikkelsen går av?

– Det tar jeg til etterretning. Nå lyses stillingen ut. Det er lagt ned et betydelig arbeid og gjor store fremskritt i Helse Sør-Øst. Nå får vi som er igjen jobbe videre med dette, sier Støre.

– HSØ vil alltid måtte omstille seg

Da Jonas Gahr Støre (Ap) ble utnevnt til helseminister, var han raskt ute med å fjerne to av styrelederne i Helse Sør-Øst.

– Ønsker du nå en omorganisering av Helse Sør-Øst?

– Nei, men i denne regionen vil det komme titusener av nye mennesker i årene som kommer. Derfor er omstilling noe må vi leve med. Det er vi ikke ferdige med om tre eller fem år, sier helseministeren til Dagsrevyen.

Han har ennå ikke rukket å snakket med ny, konstituert direktør Peder Olsen.

– Han er en erfaren person. For noen som er engasjert i helse, er dette den mest spennende jobben man kan få, sier Støre.

AKTUELT NÅ