Hopp til innhold

Bonus til offentlige tannleger kan være ulovlig

Offentlige tannleger får bonus for å behandle voksne pasienter. Ordningen 13 av 19 fylker har, kan være i strid med EØS-avtalen, og nå undersøker ESA saken.

Tannlege

Mange fylker her i landet gir offentlig ansatte tannleger en bonus som kan være i strid med EØS-avtalen.

Foto: Kristina Høyer / NRK

Barn, ungdom, eldre og funksjonshemmede er pasientgruppene den offentlige tannhelsetjenesten er til for. Likevel har voksne, betalende pasienter de siste årene blitt viktigere.

13 fylker har nemlig bonus- eller provisjonsordninger som belønner den enkelte tannlege for å behandle voksne pasienter.

Tannlegene kan tjene alt fra noen tusenlapper til flere hundretusen kroner på bonusene. Meningen er å lokke flere tannleger til å jobbe i det offentlige.

Nå har to privatpersoner klaget Norge inn for ESA, overvåkningsorganet som skal sørge for at Norge følger EØS-avtalen.

De mener statsstøtten som egentlig er ment for pasienter som barn, blir brukt til å subsidiere behandlingen voksne får. Dermed har det offentlige en fordel i konkurranse med private klinikker.

Erling Hjelmeng

Professor Erling Hjelmeng som jobber med europarett ved Universitetet i Oslo forteller at det fort er i strid med EØS-avtalen når penger overføres.

Foto: Christine Svendsen / NRK

En av de fremste EØS-ekspertene i Norge, professor Erling Hjelmeng, sier klagerne kan ha rett.

– Det offentlige må stå fritt til å tilby ledig kapasitet på sine klinikker. Men hvis det skjer en pengeoverføring i form av en bonus, vil det veldig raskt være ulovlig statsstøtte. Bonusene blir en kostnadsfordel som privatpraktiserende tannleger ikke har tilgang til, sier Hjelmeng, som jobber med europarett ved Universitetet i Oslo.

Viktig for rekruttering

Forrige onsdag hadde Helse- og omsorgsdepartementet, representanter fra fylkeskommunene og ESA et møte i Oslo der statsstøtta ble diskutert.

– Nå prøver vi å danne oss et bilde på om dette er noe vi skal gå videre med eller ikke, forteller informasjonssjefen i overvåkningsorganet, Trygve Mellvang Berg.

Fylkeskommunene som har bonus eller provisjon, sier ordninga er et virkemiddel for å få tannleger til å jobbe i det offentlige, og for å besette stillinger i grisgrendte strøk.

Trygve Mellvang Berg

Trygve Mellvang Berg sier ESA vurderer saken.

Målet er også at klinikkene skal tjene mer penger. For mens det gir null kroner i kassa å behandle ett barn, tjener klinikkene på å behandle voksne.

Hver eneste fylkeskommune har redegjort for sin praksis i brev til Helse- og omsorgsdepartementet. Fylkestannlegen i Nord-Trøndelag, Kari Strand, skriver at fylket har en provisjonsordning for å få tannleger til Nord-Trøndelag.

– Fylkeskommunene har ansvar for at tannhelsetjenester er tilgjengelig for hele befolkningen. I mindre sentrale strøk i fylket er den offentlige tannhelsetjenesten det eneste tilbudet, også til den voksne befolkningen. Det har derfor vært viktig at vi har maktet å rekruttere og beholde tannleger i disse stillingene, og muligheten for provisjonsavlønning har bidratt til det, skriver Strand.

I Nord-Trøndelag er 1 av 10 pasienter betalende kunder, som fylkeskommunen tjener rundt 14 millioner årlig på.

– Pengene må betales tilbake

Nå er det store spørsmålet om statsstøtten til den offentlighet tannhelsetjenesten gir konkurransefordeler i møte med private tannklinikker. Gjør den det må støtten avvikles og pengene må betales tilbake til staten, forklarer professor Hjelmeng.

– Det viktige er at pengene som gis ikke kan subsidiere kommersiell virksomhet. I den grad pengene går til et slikt formål, så må det avvikles, sier professoren.

Hva skjer med pengene hvis de er ulovlig statsstøtte?

– Hvordan en ulovlig fordel kreves tilbake ved kryssubsidiering er et komplisert spørsmål. I andre lignende saker har staten løst dette ved å ta ut et ekstraordinært utbytte, svarer Hjelmeng.

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke kommentere saken siden ESA vurderer å behandle den.

AKTUELT NÅ