Hopp til innhold

Mads Kaggestad tok NRKs løgndetektor-test

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad tok Ukeslutts oppfordring om å la seg teste i løgndetektor for å utelukke at han har dopet seg.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad tok Ukeslutts oppfordring om å la seg teste i løgndetektor for å utelukke at han har dopet seg.

NETT-TV: Se hvordan det gikk da Mads Kaggestad lot seg teste i løgndetektor.

Mange syklister har følt seg mistenkeliggjort etter at Steffen Kjærgaard denne uka innrømmet at han dopet seg mens han var proffsyklist.

Thor Hushovd sa på en pressekonferanse tirsdag at avsløringen gjør at også han føler at mistanken blir rettet mot ham.

– Ja, jeg føler meg selvfølgelig mistenkeliggjort. Når folk rundt deg hele tiden blir tatt, og nå attpåtil en nordmann, sa Hushovd til Fædrelandsvennen.

Tidligere skøyteløper Eskil Ervik foreslår løgndetektortest av alle idrettsutøvere for å komme dopingproblemet til livs.

Skeptisk

NRK Ukeslutt utfordret tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til å gjennomføre en løgndetektortest.

Under testen fikk han blant annet spørsmål om han har jukset eller tatt prestasjonsfremmende midler.

(Se hvordan Kaggestad reagerte på resultatet lenger nede i artikkelen)

I et lite trangt rom på Marienlyst ble Kaggestad linket opp til en datamaskin med sensorer som registrerer pust, puls, blodtrykk og svette.

– Jeg synes ideen var litt på grensa, fordi den er generaliserende, sa en litt skeptisk Kaggestad før polygrafist Ørjan Hesjedal startet utspørringen.

Jevn kurve

Det blir helt stille i rommet, og med lange mellomrom stiller polygrafen monotone ja/nei-spørsmål til den tidligere toppidrettsutøveren.

– Er det søndag i dag?

– Nei

– Har du noensinne bruk ulovlige prestasjonsfremmende midler?

– Nei

De tre kurvene som viser de sympatiske kroppsfunksjonene, altså de som ikke er mulig å manipulere med viljen, holder seg jevne. Hadde han løyet, ville kurven ha gjort et hopp i det han svarte, skal vi tro polygrafen.

Bestod

Etter å ha sittet fastspent i et par timer på det klamme kontoret på Marienlyst, er resultatene klare.

– Jeg bestod jo testen, og det er greit. Da har jeg gjort det, sa Kaggestad etter testen.

Se hvordan det gikk med Mads Kaggestad etter at han lot seg teste i løgndetektor.

NETT-TV: Se hvordan Kaggestad reagerte på resultatet.

Skepsisen han hadde til å begynne med, var litt mindre nå.

– Jeg var kritisk til å begynne med, for jeg har aldri gjort dette før. Men da jeg ble forklart hvordan en stor løgn faktisk slår ut, og at dette kan brukes for å avsløre om folk lyver eller ikke, ble jeg litt mindre skeptisk enn før jeg tok testen.

Men Kaggestad er mer tvilende til om løgndetektortester har en naturlig plass i jakten på dopingsynderne. Han mener prinsipielt at folk ikke skal måtte bevise sin uskyld, dersom det ikke er mistanke om at de har gjort noe ulovlig.

– Å være syklist i seg selv, er ikke noen grunn i seg selv til å bevise sin uskyld i forhold til doping, sier Kaggestad.

AKTUELT NÅ