Hopp til innhold

Nekter å la seg true til taushet

Krimjournalist i Dagsavisen Nina Johnsrud mener også den andre journalisten som har mottatt mulige trusler fra Ubaydullah Hussain, bør stå fram.

Journalist Nina Johnsrud måtte tørke en tåre som plutselig rant nedover kinnet da hun fortalte om truslene hun har mottatt fra den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Da Johnsrud ble intervjuet i Dagsrevyen kom det plutselig en tåre mens hun gjenfortalte truslene som kom til henne på e-post.

I dag stod Nina Johnsrud fram og fortalte at hun for et par uker siden mottok en e-post fra Ubaydullah Hussain med det hun oppfattet som trusler.

Bakgrunnen skal være en artikkel hun har skrevet om medlemmer knyttet til den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

– Jeg mener at vi journalister har et samfunnsansvar når det gjelder å holde høyt fokus på denne gruppen. Vi kan ikke la oss true til taushet av folk som ikke respekterer ytringsfriheten, sier hun som begrunnelse for at hun valgte å stå fram.

Johnsrud opplevde også for noen år siden at ukjente gjerningsmenn skjøt mot huset hennes.

Vil ikke være den eneste

Hussain er siktet for truslene mot Johnsrud og én annen journalist i en norsk riksavis.

Denne journalisten har så langt ikke stått frem, noe Johnsrud mener er synd.

– Jeg synes det blir meningsløst å ikke skulle si noe i forhold til den offentlige oppmerksomheten vi har mot andre som blir truet. Vi journalister skal liksom ligge lavt og ikke snakke om det hvis vi selv blir truet. At jeg nå står frem, vil selvfølgelig øke fokuset på meg, men jeg mener at taushet ikke er måten å møte dette på, sier Johnsrud til NRK.no.

Journalist i Dagsavisen Nina Johnsrud

Krimjournalist Nina Johnsrud sier hun ikke vil være «den ene journalisten som ble beskutt, og som nå er truet igjen».

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Jeg skulle ønske at den andre journalisten også sto frem, og jeg skulle ønske at redaktørene sto frem. Jeg har ikke lyst til å være den ene journalisten som ble beskutt, og nå er truet igjen.

– Omtaler ikke av prinsipp

NRK kjenner til hvem den andre journalisten er, og har i dag vært kontakt med redaktøren i avisen.

– De som sender trusler ønsker mest av alt oppmerksomhet. Vi ønsker ikke å bidra til det. Vi fokuserer på å skape mest mulig trygghet rundt våre journalister, sier redaktøren til NRK, Vedkommende vil ikke bekrefte at det er én av deres journalister som er truet.

Redaktøren forteller at de av prinsipp ikke omtaler trusler mot avisens journalister.

– Det kan selvfølgelig finnes unntak, men så langt har vi valgt å legge oss på den linjen.

Journalist i Dagsavisen Nina Johnsrud

Nina Johnsrud stod i dag fram som den ene av to journalister som skal ha blitt truet av norske islamister.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Fortsetter dekningen

Til Johnsruds uttalelse om at man lar seg presse til taushet, svarer redaktøren:

– Det er tull. Det viktige er at det kommer fram at det er fremsatt trusler mot journalister, og at politiet gjør jobben sin. Dette har ingenting å gjøre med å la seg true til taushet. Vi fortsetter å dekke islamistgruppens aktivitet.

Johnsrud etterlyser på sin side at Norsk Redaktørforening kan lage felles retningslinjer for hvordan mediene opptrer når de blir truet.

– Så blir det ikke den ene journalistens dilemma hver gang det skjer. Selvfølgelig er det forskjellige situasjoner fra gang til gang, men dette er et av de miljøene som PST følger mest med på, og som er farligst i Norge i forhold til terroraksjoner, sier Johnsrud til NRK.no.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger