Hopp til innhold

Karin Stoltenberg er død

Karin Stoltenberg, statsminister Jens Stoltenbergs mor, døde natt til i dag etter noen måneders sykdom, 80 år gammel.

Jens og Karin Stoltenberg

Jens Stoltenberg har sagt at hans mor, Karin Stoltenberg, var den han så mest opp til.

Foto: Møller-Hansen, Janne / NTB/Scanpix

Statsministerens kontor må med sorg meddele at Karin Stoltenberg, statsminister Jens Stoltenbergs mor, er gått bort, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding onsdag morgen.

Jens Stoltenberg avlyser derfor dagens program.

– Liker meg i skyggen

Karin Stoltenberg var utdannet genetiker, men hennes voksne liv ble i all hovedsak preget av politikk.

Hun giftet seg med Thorvald Stoltenberg, som nå er tidligere utenriksminister og fredsmekler, i 1957, og hun avbrøt forskerkarrieren da hun gikk inn i utenrikstjenesten.

Hun var på midten av 80-tallet statsseksretær for Arbeiderpartiet i Handels- og Skipsfartsdepartementet og i Næringsdepartementet i 1988-1989. Hun har også vært ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet.

Hun var en av landets mektigste byråkrater.

– Jeg har behov for å ha et det stille, og jeg liker meg i skyggen. Jeg trivdes ikke som politiker, og jeg var ikke god til det heller. Jeg syntes at jeg var en god byråkrat og en god saksutreder. For meg er ordet byråkrat en hedersbetegnelse, sa hun til NRK Radiodokumentaren i mai i år.

  • Hør Radiodokumentaren:

Var hovedarkitekt bak norsk familiepolitikk

Karin Stoltenberg var en av hovedarkitektene bak den norske familiepolitikken som ble utformet på 1970-tallet.

Hun var også en av pionerene bak likestillingsloven og partnerskapsloven, og som byråkrat forfattet hun den banebrytende stortingsmeldingen om selvbestemt abort.

– Den store forskjellen i kvinners liv er adgang til prevensjon og abort. Det har endret kvinners liv mer fundamentalt enn noe annet. Uten kontroll over egen fruktbarhet, kunne det vi kaller kvinnefrigjøring overhodet ikke finne sted, sa Karin Stoltenberg til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Karin Stoltenberg gjestet Skavlan.

– Jeg har aldri likt ordet feminist og har aldri kalt meg det, sa Karin Stoltenberg da hun gjestet Fredrik Skavlans «Først & sist» i 2005.

Torild Skard, tidligere stortingsrepresentant for SV og Norges første kvinnelige lagtingspresident, har blant annet forsket på internasjonale kvinnespørsmål i NUPI. Hun beskriver Karin Stoltenberg som «utrolig viktig».

– Hun har spilt en utrolig viktig og lite anerkjent rolle for norsk familie- og likestillingspolitikk. Hun kom tidlig inn i administrasjonen og jobbet med kvinnespørsmål i en tid da veldig få kvinner hadde noen høy stilling i administrasjonen, sier Skard til NRK i dag.

– Hun var en pioner, men ikke alltid veldig synlig. Hun har ikke fått den anerkjennelsen hun fortjener.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Karin Stoltenberg på kvinnekonferansen i Beijing i Kina i 1995.

Karin Stoltenberg på kvinnekonferanse i Beijing

Beundret

Karin Stoltenberg var mor til dagens statsminister Jens Stoltenberg, Camilla og Nini.

Da Jens Stoltenberg for noen år siden ble spurt om hvem han så mest opp til, svarte han: «Karin Stoltenberg».

Han understreket hennes egenskaper som mor, samt hennes faglige egenskaper, og la til:

– Jeg beundrer henne for å ha levd et mystisk og spennende liv.

Karin og Thorvald Stoltenberg giftet seg i 1957. Etter 55 års ekteskap var Karin fremdeles like begeistret for sin mann.

– Thorvald, han - åh! For det første er han en veldig hyggelig mann, og så har han en kjærlighetsevne og en sans for andre mennesker som er helt unik. Nei, han er helt strålende, han!

De to snakket mye om politikk, men ikke med barna.

– I alle fall ikke med Jens, et sted må gutten få fred - selv om jeg av og til verker etter å gi ham gode råd, sa Karin Stoltenberg.

- Folk tror at vi sitter rundt dette kjøkkenbordet og snakker politikk. Det gjør vi ikke. Vi sitter og snakker om barnebarn og ferie og slikt, sa Karin Stoltenberg under et intervju med NRK.

– Vi snakker ikke bare om politikk, sa Karin Stoltenberg til NRK i anledning Jens Stoltenbergs 50-årsdag i 2009.

AKTUELT NÅ