Hopp til innhold

Øygard åpner for å trekke seg

Rune Øygard åpner for å trekke seg som ordfører i Vågå, opplyser hans forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK. Hun refser samtidig Ap-ledelsen for å ikke snakke direkte med Øygard.

Advokat Mette Yvonne Larsen sier at Rune Øygard ser for seg at det kan bli vanskelig å fortsette som ordfører.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Han ser for seg at det kan bli vanskelig. Han er åpen for å ta den vurderingen, sier advokat Mette Yvonne Larsen om muligheten for at Rune Øygard fortsetter som ordfører i Vågå etter det som har kommet frem i rettssaken mot ham.

Larsen sier at Øygard har gjort sine vurderinger rundt det å skulle fortsette som ordfører:

– Han ser for seg at det kan bli vanskelig. Han er åpen for å ta den vurderingen, men han hadde ikke vært forberedt på å ta den nå i helgen, etter den tøffeste uken han noen gang hadde hatt, sier advokaten til NRK.

– Hvis det under møtet på mandag blir reist mistillit mot ham, hvordan forholder han seg til det?

– Det har vi ikke drøftet ennå, men det må han forholde seg til på en profesjonell måte. Han er politiker, og vet hvordan han skal håndtere det. Han har også en vurdering rundt om han skal trekke seg selv, men det har ikke vi konkludert med foreløpig, forklarer Larsen.

Øygard nektet så sent som fredag å trekke seg som ordfører.

Klart budskap

Fredag kom det fram svært intime detaljer om Øygards kontakt med 16-åringen han er tiltalt for å ha forgrepet seg på seksuelt. Øygard fikk store problemer med å forklare seg i retten, og han ble i større grad konfrontert av aktor i saken.

Samme dag uttalte partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, til NRK at Øygard ikke bør fortsette som ordfører i Vågå. Bakgrunnen var nettopp det som ble kjent om kommunikasjonen mellom Øygard og jenta.

Partisekretæren kom med et klart budskap fra sentralt hold:

– Jeg tar ikke stilling til om han er skyldig i det han er tiltalt for. Men etter det som har kommet fram i retten i dag er mitt råd til Vågå Arbeiderparti at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, sier Raymond Johansen til NRK.

Vågå Arbeiderparti innkalte deretter til et hastemøte førstkommende mandag, der tilliten til den tiltalte ordføreren skal vurderes.

(Saken fortsetter under bildet)

Rune Øygard

REAKSJONER: Flere har reagert etter at det kom fram hvilken kommunikasjon det har vært mellom den Vågå-ordføreren og jenta han er tiltalt for å ha forgrepet seg på.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Dette kan påvirke domstolen

Øygard har oppfattet at folk ikke har tillit til ham etter det de hørte i retten fredag, bekrefter advokaten hans.

– Men det er nok et mer sammensatt bilde enn vi får inntrykk av, som vanlig, gjennom media. Dette må vi finne ut av nå. Dette er noe som har skjedd i går kveld og i dag, og vi har ikke kommet i dybden på det, sier Larsen.

Advokaten reagerer også på at partiledelsen har uttalt seg til media uten å ta kontakt med Øygard selv først.

– Partiledelsen sentralt går ut med dette, også i et forsøk på å påvirke en rettsprosess. Det er ikke heldig, sier Larsen til NRK.

Øygards forsvarer mener Ap-ledelsen med dette har satt i gang en prosess som kan påvirke utfallet av rettssaken.

– Jeg mener at når man uttaler seg så bastant om sitt syn på Rune Øygard som de gjør, så bør de også tenke over at dette kan påvirke domstolen, sier Larsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Raymond Johansen om rådet til Vågå Ap

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Aps partisekretær Raymond Johansen avviser kritikken fra advokat Larsen, og forteller om rådet Ap sentralt ga til Vågå Ap.

Johansen: – Absolutt ikke

Raymond Johansen er helt uenig i Larsens påstand om at Aps håndtering av saken kan komme til å påvirke domstolen.

– Absolutt ikke, sier Johansen til NRK.

Han forsvarer også at Ap sentralt har konsentrert seg om å ha kontakt med Vågå Arbeiderparti, og ikke snakket med Øygard eller hans forsvarer direkte.

– Vi kunne sikkert ha snakket med Rune Øygard, men det som kom fram på fredag under rettsforhandlingene var for oss helt ny informasjon. Vi var rimelig overrasket og sjokkert over det, og mener det vitner om dårlig dømmekraft, fastslår partisekretæren.

Johansen påpeker at informasjonen om kontakten mellom Øygard og den mindreårige jenta også er bekreftet av Øygard selv.

Reagerte på språkbruk

Også fylkeslederen i Oppland Arbeiderparti har reagert sterkt på språkbruken som er blitt avdekket fra Øygard til jenta.

– Jeg reagerer på ordbruken som er referert fra en voksen mann til ei ung jente. Den er svært upassende og uakseptabel, sa fylkesleder Kjersti Stenseng til NRK fredag.

Deler av opposisjonen i Våga har allerede sagt at de mener Øygard ikke lenger er skikket til ordførervervet og krever hans avgang.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger