Hopp til innhold

Mæland følte Faremo presset ham ut av jobben

Tidligere politidirektør Øystein Mæland sier at han følte at justisminister Grete Faremo (Ap) presset ham til å trekke seg fra jobben – og at han aldri har fått noe begrunnelse for hvorfor.

Øystein Mæland

SNAKKER UT: Øystein Mæland går hardt ut mot justisminister Grete Faremo.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Til VG sier Mæland at han ble presset til selv å avklare sin egen situasjon etter at Faremo hadde erklært seg inhabil i saken og ikke ville svare på spørsmål fra pressen om hun hadde tillit til ham som politidirektør.

– Jeg opplevde at hun brukte sin inhabilitet til å presse meg ut så raskt som mulig, og uten å snakke med meg direkte, sier Mæland til avisen.

– Det sviktet

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Mæland lørdag, men han ønsker ikke å kommentere saken utover det han har sagt til VG.

Torsdag 16. august i år trakk Øystein Mæland seg som politidirektør, etter fire dager i hardt vær. 22. juli-kommisjonen kom mandag samme uken med sviende kritikk av politiets arbeid både i forkant av og under terrorangrepene 22. juli. På direkten under NRKs program Debatten offentliggjorde Faremo at Mæland trakk seg fra stillingen som politidirektør.

Under Debatten på NRK1 kom justisminister Grete Faremo med nyheten om at politidirektør Øystein Mæland trekker seg.

Her informerer Faremo om at Mæland trekker seg

Han sier at tidsrammen ble styrt av NRKs sendeskjema fordi departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet kontaktet ham på ettermiddagen torsdag 16. august og ba ham om å avklare sin egen situasjon før en TV-debatt startet klokken 21.30.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor hun satte meg i den situasjonen. Her sviktet det nettopp på det Gjørv-rapporten handlet om: Behovet for tydelig lederskap, sier Mæland.

– Ikke rettferdig måte

Han har fortsatt ikke fått noen begrunnelse fra Faremo på hvorfor han ble presset ut, og han har heller ikke hatt kontakt med henne etter at han trakk seg.

Mæland hadde hatt jobben i to uker da det smalt 22. juli. Han sier derfor til avisen at han ikke opplevde at kritikken rammet ham personlig, men at han sto foran en omfattende jobb med å gjenoppbygge tillitten til politiet.

– Det var aldri tvil om at jeg måtte legge 22. juli-rapporten til grunn, sier han til VG.

Mælands avgang og Faremos behandling i forkant vakte sterke reaksjoner da avgangen ble kjent. Flere mente da at han ble ofret på iskaldt vis av justisministeren.

Faremo selv ønsker ikke å kommentere kritikken, og begrunner det med at det dreier seg om personalmessige forhold.

– Det føyer seg inn i rekken av dårlig ledelse. Jeg kan ikke erindre noen tilsvarende sak. Faremo har ikke fulgt spillereglene i denne saken. Dette er ikke en rettferdig måte å behandle folk på, og det er yttererst spesielt, saCivita-leder Kristin Clemet.

Mæland Gardermoen

I HARDT VÆR: Øystein Mæland måtte svare på mange kritiske spørsmål om hvordan han skulle gjenreise politiets tillitt i dagene etter kommisjonsrapporten. Her etter en pressekonferanse torsdag 16. august. Senere samme dag trakk han seg.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

AKTUELT NÅ