Hopp til innhold

Fryktet Breivik skulle snakke seg inn i utilregnelighet

Flere ganger under rettssaken fryktet forsvarerne til terrordømte Anders Behring Breivik at han skulle snakke seg rett inn på psykiatrisk sykehus.

Se bilder av forvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra under rettssaken i sommer. Hentet fra Brennpunkt-dokumentaren "Forsvareren", som sendes på NRK1 tirsdag 11. september klokken 21.30.

VIDEO: Se bilder av forvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra under rettssaken i sommer. Hentet fra Brennpunkt-dokumentaren 'Forsvareren', som sendes på NRK1 tirsdag 11. september klokken 21.30.

I løpet av den ti uker lange rettssaken våren 2012 trosset Breivik rådene til sine fire forsvarere gang på gang.

Det kommer fram i NRK Brennpunkts dokumentar om Geir Lippestad som sendes på NRK 1 tirsdag kveld.

Se en liten smakebit fra Brennpunkts program "Forsvareren". Der NRK har fulgt Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

HELIKOPTERBILDER: Se klipp fra Brennpunkt-dokumentaren «Forsvareren».

På bakrommet

Brennpunkt har som eneste norske medium fulgt forsvarene Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn gjennom hele rettssaken, blant annet fra bakrommet i Oslo tinghus.

Allerede på dag fire under rettssaken fryktet Lippestad at hans klient skulle ødelegge sin egen sak.

– Han har full mulighet til å ikke forklare seg. Han har tilstått alle de faktiske forhold. Jeg har spurt ham igjen og igjen: Vil du virkelig forklare deg om dette. Det kan hende han snakker seg rett inn i det han ikke ønsker, sier Lippestad oppgitt til de andre forsvarene i lunsjpausen.

– Han er så tydelig på at han vil, og mener at det tjener hans sak, sier Lippestad.

Like før lunsj denne dagen har Breivik blant annet fortalt retten om hvorfor han valgte Utøya som mål.

– Jeg klarte ikke å skaffe en gård tidlig nok, og derfor rakk jeg ikke SKUP-konferansen i 2011. Det nest beste målet i Norge var Arbeiderpartiets landsmøte. Jeg gjorde alt jeg kunne for å rekke den datoen, men av menneskelige begrensninger rakk jeg det ikke, forklarte Breivik på spørsmål fra aktor Svein Holden om hvorfor han valgte akkurat Utøya.

Rettssaken dag fire: Les hele Breiviks forklaring her

Vanskelig å styre

Til NRK forteller Geir Lippestad at det ofte var vanskelig å forutse hvordan Breivik kom til å forklare seg.

– Breivik har et mål om å bli dømt som tilregnelig. Noe av det han sier er vanskelig å forstå: Alle planene og radikaliseringsfaktorene. Hvorfor han ble så ekstrem. Det er litt vanskelig å forstå hvordan det han opplevde kunne føre til disse handlingene, sier Lippestad til Brennpunkt.

– Jo mer han forteller om ting han har tenkt til å gjøre, jo mer det fremgår at han ikke angrer, desto vanskeligere er det å finne argumenter for tilregnelighet.

Les også: Lippestad fikk sykkelbremsene «kappet»

– En dyp grøft

Geir Lippestad ble oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik tidlig om morgenen 23. juli i fjor.

Breivik var i en lang periode ikke interessert i hvordan Lippestad la opp forsvaret.

I flere måneder var strategien å få Breivik dømt til tvungent psykisk helsevern som utilregnelig.

Først i januar, da debatten rundt den første psykiatrirapporten førte til at Oslo tingrett oppnevnte to nye rettssakkyndige, endret terroristen mening: Han ville i fengsel og han ville bli erkjent tilregnelig.

Etter flere samtaler med sin klient, og mange runder med seg selv, snudde Lippestad hele forsvaret i februar.

– Jeg la ganske tidlig bort tanken om at jeg skulle prøve å forstå ham. Det jeg bestemte meg for å forstå var hvordan jeg skulle legge opp forsvaret. Å prøve å forstå ham er som å grave en dyp grøft, sier Lippestad til NRK.

Slet med motivasjonen

Breivik med forsvarere

I RETTEN: Anders Behring Breivik flankert av sine forsvarere. Fra venstre: Geir Lippestad, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn i rettssal 250 i syvende uke av rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han innrømmer at han flere ganger underveis har minnet seg selv på hvorfor han tok på seg forsvarerjobben.

Lippestad har hele veien vært klar på at han mener alle har krav på rettssikkerhet, også de forhatte personene i et samfunn.

– Det har vært vanskelig å hente motiviasjon når ofrene og foreldrene forteller, sier han.

– Det som er spesielt med denne saken er at du har gjerninger som er av en helt grusom karakter, samtidig som du har en gjerningsmann som er helt åpen og helt klar på at dette ikke er noe han angrer på.

Ingen anger

Under den ti uker lange hovedforhandlingen i sal 250 gjentok Anders Behring Breivik at drapene og ødeleggelsene 22. juli var «et nødvendig onde», og dermed ikke noe han angret på.

– Det er veldig utfordrende. Det er lettere å jobbe med en person som har gjort en grusom handling, men på et eller annet vis innser at det som har skjedd er feil, angrer og tar innover seg den lidelsen han har påført andre. Når gjerningsmannen tvert i mot sier at «dette står jeg for, dette angrer jeg ikke», krever det ekstra mental energi å sette seg inn i det tankesettet, forteller forsvareren og utdyper:

– «Grusomme handlinger, men nødvendige». Det siste er nesten det vanskeligste. Som forsvarer må du prøve å sette deg inn i tankesettet til gjerningsmannnen. Det er krevende å prøve å tenke på hvorfor han mener det er nødvendig. Hvor i vårt juridisike bidrag skal vi få frem det at han også mener det er nødvendig?

Bakgrunn: Les hele Lippestads sluttprosedyre

Glemmer aldri

Den 24. august i år ble Breivik dømt til 21 års forvaring i Oslo tingrett. Dommen ble ikke anket.

Fredag 7. september var dommen rettskraftig, og Geir Lippestad formelt ferdig med sitt forsvareroppdrag.

– Kommer du noen gang til å glemme Anders Behring Breivik?

– Svaret på det er nei. På et eller annet plan vil saken være med meg hele livet. Saken, og undringen over at det er mange som tenker på samme måte som ham.

Direkte fra klokken 21.30: NRK Brennpunkt: Forsvareren

Bakgrunn: Hele dommen mot Anders Behring Breivik

Vibeke Hein Bæra, Geir Lippestad

SISTE MØTE: Advokatene Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra utenfor Skien fengsel etter samtale med Anders Behring Breivik om anke i forrige uke. Dommen mot Breivik var rettskraftig fredag 7. august.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

AKTUELT NÅ