Hopp til innhold

Norwegian saksøkes av egne piloter

Norwegian-flygernes fagforening mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos bryter et løfte når han bruker vikarpiloter på skandinaviske ruter. Dermed varsler de søksmål.

Norwegian-fly - Erik Bye på halen

Piloter i Norwegian går nå til sak mot sin egen ledelse. De mener det er et avtalebrudd når selskapet lar vikarer fra utenlandske byråer fly på etablerte ruter i Skandinavia.

Foto: Jim Anderson / Norwegian

Norwegian Pilot Forening mener det er et avtalebrudd når det norske flyselskapet lar Spania-baserte vikarer fra utenlandske vikarbyrå fly på etablerte ruter i Skandinavia.

Dette var et hett stridstema under lønnsoppgjøret i vår. Etter flere måneder i strid har nå konflikten mellom piloter og ledelse nådd en foreløpig topp.

Halvor Vatnar, leder i pilotforeningen mener Norwegian-ledelsen bryter løftet de gav sine piloter i vår.

– Malaga-flygerne blir transportert til en eller annen base i Skandinavia for å fly ruter som har eksistert i årevis. De blir brukt på eksisterende rutenett.

– Det er brudd på inngåtte kollektivavtaler. De er formelt ansatt på andre steder enn der vi opererer. De har dårligere vilkår og dårligere sosiale ytelser, sier Vatnar til NRK.

Norwegian-flygernes fagforening mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos bryter et løfte når han bruker vikarpiloter på skandinaviske ruter. Dermed varsler de søksmål, sier fagforeningsleder Halvor Vatnar i Norwegian pilotforening.

VIDEO: Halvor Vatnar i Norwegian pilotforening forklarer hvorfor de varsler søksmål mot egen arbeidsgiver.

– Brutte løfter

Under lønnsoppgjøret i vår gikk bølgene høyt om innleie av kontraktspiloter fra utenlandske vikarbyråer.

Men trusselen om streik ble lagt bort. Blant annet fordi pilotene fikk en policyerklæring fra Bjørn Kjos der det sto at Norwegian skal basere driften på at fast behov for piloter skal dekkes gjennom fast ansettelse. Bare ved oppstart av nye ruter utenfor Skandinavia kan det brukes innleide piloter.

Det er denne erklæringen NPF nå mener at Kjos og Norwegian har brutt.

– Vi mener han har brutt et løfte. Nå sender vi en stevning til tingretten for å få avklart tolkningen av erklæringen, sier Vatnar.

Vil unngå rettssak

Anne-Sissel Skånvik

Anne-Sissel Skånvik

Foto: Mats Lundqvist / Norwegian

Varselet om søksmål kommer overraskende på Norwegian-ledelsen.

– Vi stiller oss litt undrende til det. Vi har jo gitt et løfte om at vi skal ansette mange piloter innenfor et visst tidsrom, og det løftet har vi tenkt å holde, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Hun sier Norwegian-ledelsen jobber for at flere skal få fast ansettelse og håper å unngå rettssak.

– Må vi, så må vi. Men vi tror det er klokt både for selskapets ledelse og for pilotforeningen om vi blir enige på kammerset, sier Skånvik til NRK.

AKTUELT NÅ