Hopp til innhold

- Systemet er fryktelig tro mot seg selv

Profesjonaliseringen i offentlig sektor har gjort at det koster for mye å fremsette kritikk mot egen organisasjon, mener Magne Lerø i Ukeavisen ledelse.

Magne Lerø

Disiplinen i offentlig sektor gjør at mange ikke tør å stå frem med kritikk, mener Magne Lerø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Som NRK Dagsnytt fortalte mandag morgen ble statsminister Jens Stoltenberg allerede i 2010 informert om ukultur, mangel på styring og hemmelighold i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).

Stedfortredende sikkerhetsleder i Departementenes servicesenter, Jorid Bodin varslet Statsministerens kontor om alvorlig svikt i regjeringens datasystemer i 2010. Sikkerhetsmanglene var så alvorlige at dokumentasjonen om svikten ble sikkerhetsgradert, fordi den kunne skade rikets sikkerhet.

Det var to år før 22. juli-kommisjonens rapport.

Likevel sa Stoltenberg til Stortinget i forrige uke at han var overrasket over Gjørv-rapportens funn.

LES OGSÅ: Stoltenberg ble varslet om ukultur i 2010

– Skal helst si det samme som statsråden

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener at det kan være svært vanskelig å varsle om kritikkverdige forhold.

– Det skjer en slags disiplinering i offentlig sektor, der alle helst skal si det samme som statsråden har sagt. Derfor er det blitt som i næringslivet, at mange bare sier det som organisasjonen er tjent med, sier Lerø.

Siv Jensen

FrP-leder Siv Jensen sier til NRK at mange som kommer til opposisjonen med systemkritikk vil være anonyme.

Foto: Per Onsheim / NRK

Han mener at mye kritikk som burde kommet opp til overflaten i stedet holdes unna.

– Myndighetene burde oppfordre til mer kritikk fra folk nede i systemet. Det er kun det som kan gjøre at systemet blir bedre, ikke at man holder de som fremsetter kritikken unna og fremstiller dem som noen særinger, sier han.

– Fryktkultur

Justispolitikere på Stortinget har gjennom flere år mottatt fortvilte advarsler fra grasrota i politiet - samtidig som politikere på TV forteller hvor bra tilstanden er.

LES OGSÅ: – Politifolk med munnkurv og statsråder som skjønnmaler

– Mitt inntrykk er at politimestre er åpne når de skal gå av med pensjon om et halvt år, ellers tør de ikke, sier Andre Oktay Dahl, justispolitisk talsmann for Høyre.

FrP-leder Siv Jensen sier til NRK at mange i nødetatene, i Forsvaret og i administrasjonen som ønsker å være anonyme når kommer med sine bekymringsmeldinger.

Martin Kolberg

Parlamentarisk nestleder Martin Kolberg i AP sier til NRK at regjeringen vil ha full åpenhet om ting som ikke er bra.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– De opplever at de ikke blir tatt på alvor, og at man ikke er opptatt av å få disse tingene frem, fordi man heller vil ha frem glansbildene, sier Jensen.

Statsråd Grete Faremo i Justisdepartementet sa i et intervju med NRK den 28. august at hun ikke er kjent med at ansatte i politiet får munnkurv, og at hun ønsket åpne og ærlige tilbakemeldinger.

– Det som er galt, skal håndteres

I Politisk Kvarter på NRK P2 avviser parlamentarisk nestleder Martin Kolberg i Arbeiderpartiet at regjeringen ikke tar sikkerhetsspørsmål og åpenhet tilstrekkelig på alvor.

Han sier at det i mange tilfeller nærmest er innebygget i systemene at de forsvarer seg, noe Kolberg mener gjelder mange av samfunnets institusjoner.

– Det som ikke skal forsvares skal ikke forsvares. Det som er galt, skal håndteres. Det er Arbeiderpartiets og regjeringens absolutte linje i disse sakene, sier Kolberg.

AKTUELT NÅ