Hopp til innhold

Blodspor plasserer tiltalte mindre enn fem meter unna Opsahl

(OSLO TINGRETT) NRK.no: Kriminalteknikere mener blodflekken på tiltaltes bukse plasserer han mindre enn fem meter unna da Einar Opsahl ble skutt.

Blomster, kort og lys er lagt ned der Einar Opsahl ble drept

Einar Opsahl ble skutt og drept ved en drosjeholdeplass på Bislett i Oslo.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Den første uken av hoveforhandlinger i Opsahl-saken går mot slutten. Einar Opsahl (35) ble skutt og drept på klokken 01.05 natt til lørdag 18. juni i fjor, på en måte politiet har omtalt som «usedvanlig brutalt».

Fredagens hovedforhandling i Oslo tingrett startet med forklaringen til Marit Bergheim Faraasen, kriminalteknisk etterforsker ved Oslo politidistrikt.

Hun forteller om funn gjort i tiltaltes leilighet noen dager etter drapet. Der fant politiet blant annet en bukse med blodspor foran på venstre buksebein.

DNA fra Opsahl

På innsiden av buksen er det funnet DNA-spor fra den tiltalte. Kriminaltekniske undersøkelser har fastslått at blodet tilhører Einar Opsahl.

– Blodforekomsten var veldig liten, mindre en en millimeter i diameter. Den er identisk med DNA-profilen til Einar Opsahl, forteller kriminalteknisk etterforsker Marit Bergheim Faraasen.

– Kan man si noe om blodflekken skyldes drypp eller sprut? spør aktor Håvard Skallerud.

– Den er liten, og vi har bare en alene så det er vanskelig å konkludere sikkert. Men en så liten forekomst betyr at det er nærliggende å tro at det har vært nærhet til blodkilden. Små dråper flyr kortere enn store dråper, forklarer Faraasen.

Fem meter for langt

Aktor Håvard Skallerud lurer på det er mulig å si noe om hvor langt unna den tiltalte var Opsahl da han ble drept, ut i fra blodflekken.

– Er det snakk om fem til ti meter?

– Fem til ti meter er for langt unna, svarer Faraasen.

– Kan du si om det er mindre enn to meter?

– Da er vi inne på en presisjon som er utenfor mitt fagområde, sier Faraasen.

Faraasen forklarer også at det ved forprøver skal ha blitt funnet mulige funn av blod på baksiden av buksen. Videre testing fra Folkehelseinstituttet har ikke funnet nok DNA i flekkene til å si at de er menneskeblod.

Fant revolver

Sammen med buksa fant også politiet en ladd revolver av typen Smith & Wesson kaliber 38. Det er sikret DNA fra skjeftet til revolveren, som skal tilhøre tiltalte.

Det er ikke funnet DNA fra noen andre enn tiltalte på revolveren, forteller Faraasen. Hun forteller også at håndtaket på revolveren var løst, og at det enkelt kunne dras av.

Den tiltalte sier at han har fått revolveren av en kamerat, for oppbevaring.

– Jeg så gjennom alt da jeg pakka tingene, og skulle sette på plass skjeftet. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det, svarer tiltalte på aktors spørsmål om hvorfor det er funnet DNA på skjeftet av pistolen.

Tiltalte har tildligere erkjent brudd på våpenloven, samt oppbevaring av narkotika. Politiet mener det ble brukt et 22-kalibret våpen da Opsahl ble skutt.

Fant 22-kalibret patron

Politiet har også ransket en annen leilighet i Oslo man mener kan knyttes til tiltalte. Nederst i sekk, pakket inn i papir, fant politiet en patron av kaliber 22.

I leiligheten fant man også det som i beslagsrapporten omtales som «et formidabelt antall» glidelåsposer og en liten vekt.

– Mitt intrykk er at du har drevet en butikk, når man ser masse lynlåsposer og en vekt. Har du drevet butikk? spør aktor tiltalte.

– Det ønsker jeg ikke å svare på, men jeg har ikke drevet noen butikk. Jeg har fått det fra noen andre, sier tiltalte.

Politiets teori er at Opsahl ble skutt fordi han tilfeldigvis forstyrret en narkotikahandel.

Politiet fant også en jakke med 15 patroner av kaliber 38 i lommene. Aktor vil vite om den er tiltalte sin, eller om det er jakken til vennen politiet mener tiltalte ga våpenet til drapsnatten. Det er han usikker på.

Tilfeldig offer

Politiet mener Opsahl ble et tilfeldig offer, og at han ble drept etter å ha havnet i klammeri fordi han åpnet døren på det han trodde var en pirattaxi. Politiets teori er at han da forstyrret en narkohandel.

En 30-åring med bakgrunn fra Thailand og Laos er tiltalt for drapet. Han ble pågrepet kort tid etter, og var da i besittelse av ammunisjon og store mengder narkotika. 30-åringen er tidligere straffedømt elleve ganger, blant annet for drapstrusler og ran.

Tiltalte nektet lenge å snakke med politiet, etter å ha forklart at han var på et utested da drapet skjedde. To uker før straffesaken skulle starte, tok imdlertid tiltalte kontakt med politiet via sin advokat, og innrømmet at han hadde vært på stedet.

Tiltalte: Vet hvem som skjøt

Tiltalte har innrømmet at narkotikaen og ammunisjonen er hans, men sier at han ble et uskyldig vitne til at en annen drepte Opsahl. Han har forklart at det kom en annen bil til åstedet, og drapsmannen var i denne.

Politiet har funnet offerets blod på tiltaltes bukse, noe forsvarer forklarer med at han var på stedet. I rettssaken har det også kommet frem at flere av vitnene har forklart at gjerningsmannen hadde halvlangt, hår. Forsvarer mener bilder fra puben Bør og Børsen drapsnatten viser at den tiltalte hadde kort hår da drapet skjedde.

Ingen av Einar Opsahls venner, som var med offeret drapsnatten, pekte ut tiltalte i fotokonfontasjon etter drapet. En av vennene hevdet imidlertid at han kjente igjen tiltalte som gjerningsmannen torsdag.

30-åringen har i retten forklart at han vet hvem som drepte Opsahl, men at han ikke tør å navngi morderen. Dette av frykt for represalier fra det kriminelle, asiatiske miljøet han er en del av.

AKTUELT NÅ