Hopp til innhold

Polititopper: – Kjenner oss igjen i kritikken

(GARDERMOEN) NRK.no: Norske polititopper sier mye av kritikken fra 22. julikommisjonens rapport også gjelder i deres eget distrikt. Nå møter de en hardt presset politidirektør.

Polititoppmøtet

PRESSET: En presset politidirektør Øystein Mæland forteller til NRK at han vil møte kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv for å snakke om situasjonen i politiet.

Foto: NTB/Scanpix

På vei inn i møtet sa politidirektør Øyvind Mæland at han trodde mange av toppene kjenner seg igjen i en del av kritikken fra 22. julikommisjonens rapport.

– Jeg tror ikke det er vanskelig å skape felles forståelse for kommisjonens funn. Mange kjenner seg nok igjen mye av det som er beskrevet, sier Mæland.

Skal møte sin sterkeste kritiker

Alexandra Bech Gjørv

– Tidsbruken til politiet ved Utøya er uakseptabel, konkluderte kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

13. august falt den knusende dommen fra 22. julikommisjonen. Politiet kunne ha pågrepet massedrapsmannen tidligere, men myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya, sviktet.

– Tidsbruken til politiet ved Utøya er uakseptabel, konkluderte kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

Årsakene var en kombinasjon av dårlig kommunikasjon, utstyr, bemanning og ikke minst, mangelfull ledelse.

Politidirektøren skal møte lederen for 22. julikommisjonen om to uker for å diskutere de foreslåtte tiltakene. Mæland ser noe positivt i den knallharde kritikken:

– Slik jeg tenker rundt dette, så gir også dette noen muligheter for oss til å løfte oss, bli bedre og til å møte de forventningene som samfunnet har til oss, som politi og beredskapsorganisasjon, sier politidirektøren.

– Jeg kjenner igjen flere av svakhetene

Flere av de politimestrene som NRK har snakket med har forståelse for den skarpe kritikken mot dem.

Jon Steven Hasseldal

Politimester Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt kjenner seg igjen i kritikken.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK
Geir Ove Heir

Også politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt har flere ganger ytret seg kritisk om små operasjonssentraler.

Foto: Gerd Elise Martinsen

– Kommisjonens rapport er kritisk til både hvordan vi er organisert og hvordan vi arbeider. Derfor er det helt nødvendig at vi begynner jobben med å se hva vi kan gjøre for å imøtekomme kritikken. For jeg kjenner igjen flere av svakhetene og utfordringene rapporten tar opp i mitt eget distrikt, sier politimester Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt.

Han peker på utfordringer både når det gjelder slagkraft og med hensyn til små operasjonssentraler.

Også politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt har flere ganger ytret seg kritisk om små operasjonssentraler.

– De er for dårlig bemannet, og de håndterer ikke de store hendelsene. Vi har også for dårlig kompetanse på disse sentralene i og med at vi må trekke inn andre, gjerne generalister for å dekke opp vaktene.

– Vi har fått fortjent juling

Politimeister Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt.

– Det er et kraftig spark til oss politisjefene, som gjør at vi må snu måten vi tenker på, sier politimester Torbjøn Aas.

Foto: NRK

Politimester i Vest-Finnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, ble ikke overrasket over den krasse kritikken som kom mot politiet.

– Mye av dette har vi vært klar over, og selv om det kan høres rart ut, så er mye av dette her som forventet. Vi har fått juling- og det har vi fortjent, sier Aas.

Han sier det viktigste politiet nå kan gjøre er å ta tak problemet, og å vise at det krever fundamentale endringer. Han sier noe av det mest alvorlige er mangelen på kontroll og ledelse.

– Det er et kraftig spark til oss politisjefene, som gjør at vi må snu måten vi tenker på, sier Aas.

– Vi må erkjenne at politiet må bli bedre, og så synes jeg at vi må bruke tida på å være konstruktiv, positiv og villig til å å gjøre jobben som skal til for å få tilbake politiets tillit, sier Torbjørn Aas, politimester i Vest-Finnmark politidistrikt.

– Rammet alle nivåer i politiet

Heir sier hans forventinger til møtet er en marsjordre fra politidirketøren som viser hvilken retning man nå skal jobbe.

– Kritikken fra kommisjonen rammet ikke bare de politidistrikt som var direkte innvolvert, den rammet hele politiet, og den rammet alle nivåer i politiet. Nå må vi starte fra bunn, og det er viktig at vi nå går i samme retning. Dette handler om tilliten til politiet og tryggheten til politiet, sier Heir til NRK.

– Det er store omveltninger som må til, tror du dere klarer å bli enige?

Det vil dagen vise.

Polititoppmøte

Politidirektør Øystein Mæland i samtale med Lars Henrik Bøhler i politiets Datamaterielltjenesten under en kaffepause.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

AKTUELT NÅ