Hopp til innhold

– De ansvarlige bør vurdere sin stilling

Når 22. juli-kommisjonen i dag legger fram sin rapport bør flere vurdere sin stilling, mener pårørende etter terrorangrepet.

Utøya, politietterforskning

I dag kommer rapporten som blant annet vurderer politiets innsats på Utøya 22. juli i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

Einar Drægebø

Bistandsadvokat Einar Drægebø advarer mot å utelukkende jakte på syndebukker.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Kommisjonen under ledelse av Alexandra Beck Gjørv har siden 12. august i fjor ettergått tiden før og under terroraksjonen i fjor sommer.

Til sammen 77 mennesker ble drept i Regjeringskvartalet og på Utøya. I dag får vi svaret på hvor det sviktet og hvem som har ansvaret for at det sviktet.

– Bør ta sin hatt og gå

En av de som venter på kommisjonens dom er leder av støttegruppen i Akershus, Terje Solvik.

Han er faren til Haakon Solvik som overlevde Utøya, men som mistet kjæresten Victoria Stenberg under Anders Behring Breiviks massakre.

– Det er noen som må sitte med et ansvar for dette. Jeg har en forventning om at dette ansvaret også blir plassert, sier Solvik til NRK.

Han forventer også at de som blir sittende med ansvaret tar et oppgjør med seg selv og finner ut om de er skikket til å bli værende i jobben.

– Hadde noen gjort jobben sin da den skulle gjøres, hadde dette vært unngått i et så stort omfang som det fikk. Så får de finne ut i etterkant om de kan fortsette i den jobben med de feilene de eventuelt har gjort, eller om de ser at det er så alvorlig at de tar sin hatt og går, sier Solvik.

Advarer mot jakt på syndebukker

Solvik tror morgendagen vil føre til mye sinne blant de pårørende.

– Men de kanaliserer nok sinnet sitt. De er ikke sinte på den enkelte politimann, men på systemet og alt det som sviktet rundt samband og beredskap, sier han.

Også bistandsadvokat Einar Drægebø har forventninger til kommisjonens rapport, over et år etter, ventetiden har vært lang for de som mistet, nå vil de vite:

– Våre klienter er opptatt av at det kan gi føringer og anbefalinger for at det som ikke har fungert tilstrekkelig blir forbedret. Dersom det er grunnlag for å rette kritikk, også individkritikk, så må det skje.

Drægebø advarer likevel mot å fokusere utelukkende på å finne syndebukker.

– Men dersom det er grunnlag for å rette kritikk, må den adresseres til de som har gitt og har ansvar. Noe annet vil være svært lite gunstig og egentlig en situasjon som er ulevelig. Det er nødvendig for rapportens troverdighet, sier han.

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen legges fram i dag klokken 13. Du kan følge pressekonferansen direkte i NRK.nos direktesenter.

AKTUELT NÅ