Hopp til innhold

– Ansatte i regjeringskvartalet ble ikke hørt

Siden 2004 har ansatte i Regjeringskvartalet krevd stenging av Grubbegata. I morgen kommer rapporten hvor de som hadde ansvaret pekes ut.

John Hestnes

John Hestnes i Støttegruppa for Regjeringskvartalet har store forventninger til rapporten som legges frem mandag.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide håper på tverrpolitisk oppfølging av rapporten.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK
Alexandra Beck Gjørv

Alexandra Beck Gjørv har ledet kommisjonen som legger fram sin rapport mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Leder for støttegruppen for regjeringskvartalet John Hestnes har stor forventninger til rapporten til 22. juli-kommisjonen som legges fram mandag.

Han ser fram til å få svar på hvordan det kunne gå åtte år uten at noe ble gjort for å sikre Regjeringskvartalet mot det scenarioet vi opplevde 22. juli i fjor.

– Trenering av sikkerheten

– Vi har vært naive og blåøyde. Vi som jobber med sikkerheten har alltid sagt at det er ikke et spørsmål om om, men når det smeller i Regjeringskvartalet, sier Hestnes til NRK.

Allerede i 2004 kom politiet med råd om at Grubbegata burde stenges for biltrafikk av hensyn til sikkerheten. Hestnes og hans kolleger har siden da bedt om stenging, men til tross for flere rapporter og brev skjedde det ikke noe.

Han håper kommisjonens rapport vil gi svar på hvordan noen kunne trenere stengingen, og hva som må til for å hindre at noe lignende skjer i fremtiden.

– Jeg er ikke ute etter enkeltpersoner. Men man må stå for det man har gjort. Noen har gjort en dårlig jobb en eller annen plass i systemet. Det må komme fram så det ikke skjer igjen, sier Hestnes til NRK.

Få lekkasjer

Mandag får han trolig svaret når leder Alexandra Bech Gjørv og resten av den regjeringsoppnevnte kommisjonen legger fram sitt arbeid.

Kommisjonen har arbeidet siden 12. august i fjor og har intervjuet en rekke personer i forbindelse med terrorangrepet. Det har vært lite forhåndslekkasjer fra rapporten, men Hestnes stoler på at det er gjort en solid jobb i prosessen.

– Vi har stor tro på at kommisjonen kommer med forbedringsforslag og at alle partiene og regjeringen vil samarbeide og lage en handlingsplan for hvordan dette ikke skal skje igjen, sier han.

Flere regjeringer kan få kritikk

Også leder av Stortingets 22. juli-komité Knut Arild Hareide (KrF) tror stengingen av Grubbegata vil bli viet stor plass i rapporten.

– Det som skjedde i Regjeringskvartalet viser at vi ikke hadde god nok sikkerhet og beredskap. Dette var også noe vi kunne ha fantasi til å forutse, sier Hareide.

Han forventer at partiene samarbeider på tvers med å etterfølge kommisjonens forslag til tiltak, og at man ikke faller for fristelsen til å slå politisk mynt på konklusjonen.

– Jeg tror vi skal være åpne for at kritikken kan ramme flere regjeringer, sier Hareide.

Han vil ikke kommentere hva som bør bli konsekvensen dersom det avdekkes kritikkverdige sider ved enkeltpersoner.

– Det aller viktigste nå er at vi bruker erfaringene til å gjøre Norge tryggere. Men hvis det er enkeltpersoner som ikke har fulgt opp saker, ikke minst ledelse, så må også det følges opp, sier Hareide.

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen legges fram i morgen klokken 13. Du kan følge pressekonferansen direkte i NRK.nos direktesenter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger