Hopp til innhold

– Å håndtere uforutsette hendelser har alltid vært en del av mitt arbeid

Som sjef for Politihøgskolens operative seksjon sitter Per Olaf Torkildsen sentralt med ansvaret for kompetanse, utdanning og kursing av praktisk talt alle politifolk som var i aksjon 22. juli. Mandag stiller han i nettmøte hos nrk.no.

Per Olaf Torkildsen og terroren i Oslo (montasje)
Foto: Berit Roald / Scanpix | Sturlason/Politihøgskolen

Svært mange politifolk var i aksjon den 22. juli og i dagene etter. Håndteringen av hendelsene har i over et år vært under lupen fra 22. juli-kommisjonen.

– Mesteparten av det som ble gjort fra politiet den 22. juli ligger ved vårt bord når det gjelder utdanninig og kompetanse, sier leder av Politihøgskolens operative seksjon, Per Olaf Torkildsen.

Per Olaf Torkildsen stiller i nettmøte som ekspert på beredskap og politioperativ utdanning hos nrk.no fra klokken 13.30 mandag.

Væpnet politi i Sandefjord

UTRYKNINGSENHET: Politihøgskolen utdanner også politifolk med spesialutdanning til skarpe oppdrag i politiets utrykningsenheter (UEH).

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Du kan stille ham spørsmål her.

Som sjef for Politihøgskolens operative seksjon har ansvaret for utdanning og kursing av svært mange politifolk. Med over 40 ulike utdanninger og kurs bidrar de med sin ekspertise for å forberede norske politifolk på det meste.

Torkildsen selv har lang erfaring fra beredskaps- og operativt arbeid i politiet.

– Å håndtere uforutsette hendelser har alltid vært en del av mitt arbeid, sier han til NRK.

Nå ser han fram til å høre hva 22. juli-kommisjonen har kommet fram til.

– Jeg ser fram til rapporten med spenning og forventninger. Den vil nok hjelpe til å utvikle vår beredskap i riktig retning. Vi må se på denne rapporten som en mulighet. En mulighet til å bli enda bedre, sier Torkildsen til NRK.

Utdanner alt fra Beredskapstroppen til operasjonsledere

Med mye kompetanse innen beredskap og politiarbeid mener Torkildsen ved Politihøgskolen at det er viktig å være åpen, og derfor velger han å stille i nettmøte for å svare på spørsmål fra leserne om hvordan politiet jobber og hvordan de forbereder seg på uforutsette hendelser.

Som leder for den operative seksjonen på Politihøgskolen kan Per Olaf Torkildsen mye om hvordan beredskapsarbeidet i politiet har vært, hvordan utdanningen har vært lagt opp og hva de ulike jobbene med spesialutdanning i politiet går ut på. Dette vil han gjerne svare på spørmål om.

Du kan stille ham spørsmål her.

Blant de ulike jobbene de gir spesialutdanning til i politiet er:

  • Operasjonsledere
  • Innsatsleder
  • Beredskapstroppen
  • Hundetjenesten
  • Livvakter
  • Utdanning av politifolk til skarpe oppdrag med Utrykningsenhetene (UEH)
  • Stabstrening for stabsmedlemmer og politimestere
Politiet på skytetrening

SKYTETRENING: Torkildsen leder den operative seksjonen som lager oppleggene for skytetreningen som alle norske operative politifolk må ha.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– I politiet må vi tåle kritikk

Mange tror at politietaten kan komme til å få sterk kritikk i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

Det ser ikke nødvendigvis Torkildsen fra Politihøgskolen så tungt på.

– Jeg tilhører en etat som er vant til å få kritkk. Kritikk er med på å hjelpe oss til å utvikle oss, og vi kan da bli bedre, sier han om muligheten for at politiet får hard medfart i rapporten som har gransket håndteringen av 22. juli-terroren.

Torkildsen er opptatt av at politiet og samfunnet hele tiden må kunne forbedre seg. Da mener han at kritikk er grunnleggende bra fordi det setter fokus på områder som kan bli bedre.

– I politiet må vi tåle kritikk, og et kritisk blikk på det vi holder på med hører da med, sier Torkildsen og understreker at det viktige er å ta kritikken konstruktivt både for avsender og mottaker.

Han håper at den omfattende gjennomgangen fra 22. juli-kommisjonen kan hjelpe både politiet og andre.

AKTUELT NÅ