Hopp til innhold

Boligbyggingen går ned – salget opp

Mens «alle» er enig i at økt bygging er eneste medisin for et brennhett boligmarked, kommer i dag tallene som viser at salget bare øker – mens byggingen går ned.

boligbygging

BOLIGMANGEL: Utbyggingen av Sørengutstikkeren i Oslo er et av boligprosjektene som skal ta av for fremtidig boligmangel i Oslo. Bare én av ti nye boliger i Norge bygges her - og byggingen går ned på landsbasis.

Foto: NTB Scanpix

Samlet igangsetting av nye boliger gikk ned med 1,6 prosent sammenliknet med samme tid i fjor, viser ferske tall som Boligprodusentenes forening presenterer i dag.

– Jeg tror vi skal være forsiktig og si at nybyggingen slik den er nå, tyder på at 2012 kommer til å endre på samme nivå som i fjor, sier Per Jæger, administrerende direktør i i Boligprodusentene, til NRK.no.

Men en boligbygging som i beste fall står på stedet hvil har ikke svekket kjøpelysten til boligtørste nordmenn – tvert i mot har den i løpet av årets seks første måneder år økt med 4,7 prosent, sammenliknet med samme tid i fjor.

– Vil ikke ha boligpolitikk

Per Jæger

TRENGER MER, MEN: Regjeringen trenerer boligbyggingen med tilpasningskrav, mener administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Det føyer seg inn i samme mønster som forrige ukes boligprisstatistikk la til grunn: Prisene har det siste året steget med 7,8 prosent, og i boligdebatten som har rast det siste året, fremhever både politikere, utbyggere og meglere økt boligbygging som den eneste måten å kjøle ned prisgalloppen. De ferske tallene viser at man er langt unna løsningen, mener Jæger.


Verst stilt er Oslo, hvor spriket mellom boligbehovet og den faktiske boligbyggingen så langt i år er på over 4000. Helst skulle det vært bygget 7000 nye boliger i hovedstaden, mens det så langt kun er bygget 3000.


– Hovedproblemet er at regjeringen ikke legger opp til boligpolitikk. Statsråd Liv Signe Navarsete holder på tilpasningskrav til nye boliger gjør hver nye bolig 10.000-15.000 kroner dyrere. Totalt vil det koste boligkjøperne mellom 300 og 450 millioner kroner. Statsråden har åpenbart intet ønske om å få ned kostnadene på et område hvor det virkelig trengs, sier Jæger.


Befolkningsveksten lyser i andre enden som en glohet varsellampe: De fire store byområdene venter en vekst på mellom 28 og 35 prosent innen 2030, og innen 16 år kommer Norge til å runde seks millioner innbyggere. Ifølge Statistisk Sentralbyrå bør det ideelt sett bygges 38.000 boliger årlig.

– Da sanerer vi samtidig 5000 boliger hvert år. Det er det politikerne snakker om, men de gjør ikke nok på reguleringssiden for å få det til, sier en oppgitt Jæger.

Lyspunkt

Han ser likevel positive tendenser i de nye tallene: Akershus, som blir svært viktig for å ta unna den ventede befolkningsveksten i og rundt hovedstaden, var i første halvår for første gang det fylket som satt mest fart på boligbyggingen. Mer enn én av fem nye boliger ble igangsatt her, en markant oppgang fra samme tid i fjor – og nesten dobbelt så mye som i Oslo.

Bærum kommune har fått mye pes for å legge for lite til rette for nybygging, men flere prosjekter på Fornebu har fått sårt tiltrengt fart på sakene, ifølge boligprodusentene.

– Bærum har jo vært katastorfeområdet, det har jo ikke virket som om de vil ha boligbygging. Men også staten må ta ansvar for at det ikke har skjedd mer her, det burde blitt bygget ut t-bane dit da man solgte flyplassen. Dette blir en av de store oppgavene etter hvert som vi nærmer oss seks millioner innbyggere, mener Jæger.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Dette får du for 2,4 millioner i Haugesund

PRISGALLOPP: Boligprisene har steget med 7,8 prosent det siste året.

Foto: Finn.no


Men Rogaland, som vanligvis har toppet listen over byggeivrige fylker, har på sin side gått tilbake fra rundt 17,5 prosent i fjor på denne tid, til drøye 15. Samtidig er Stavanger-regionen tradisjonelt blant de som opplever størst vekst i boligprisene, med mange pengesterke boligkjøpere fra oljebransjen.

– 10.000 nye betyr mye

– Man har vært flink i Rogaland, men har tatt de lavesthengende fruktene. De må, i likhet med andre, sette seg ned og ta en grundig vurdering av hvilket forhold bolig skal ha til andre hensyn. Derfor har vi foreslått at regjeringen skal komme med rikspolitiske retningslinjer for dette, sier Jæger.


Det er langt på vei i tråd med Høyre-leder Erna Solberg, som i går gikk ut og ba om et taktskifte i boligpolitikken.

– Det er ikke de rødgrønnes skyld at det bygges for få boliger her i landet, men de har bidratt til at plan- og byggingsprosessen mange steder går langsommere enn noen gang. Vi må skjære gjennom planer, lover og reguleringer på en helt annen måte enn i dag. Det går for sakte, sa hun.

Årlig omsettes det rundt 120.000 boliger, hvorav 30.000 av dem er nye.

– Nye boliger utgjør dermed rundt 25 prosent av markedet. Da kan man jo tenke hvor mye 10.000 opp i nye vil ha å si. Men det krever planlegging, sier Jæger.

AKTUELT NÅ