Hopp til innhold

Festival-Norge sponses av tobakksgigant

Tobakksselskapet Philip Morris har betalt en rekke festivaler for eksklusiv tilgang til festival-publikumets lunger. Helsedirektoratet mener sponsing av festivaler er ulovlig.

Sigaretter, Philip Morris-stand

I en årrekke har Philip Morris betalt for å ha enerett på å selge tobakk på Skeive dager. Helsedirektoratet mener avtalen er ulovlig.

Foto: Magnus A. Bettum / NRK/Privat

Det blir sagt at røykeområdet var det beste på hele festivalen. Kjekke verter, sofaer i stedet for trebenker, ly for sommerregnet.

Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse

Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse, reagerte på at tobakksstanden var den fresheste standen.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Det var antageligvis den beste spotten på festivalområdet. Røykesalongen var laget slik at det skulle vært kult å sitte der, slappe av og røyke, forteller Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse.

– Helseutvalget pleier alltid å ha den fresheste standen, og da vi så at røykeområdet var mye bedre enn vårt, begynte vi å lure: Hva er dette for noe?

I kiosken tilknyttet røykesalongen ble det solgt sigaretter fra én produsent: Philip Morris.

I fjor betalte verdens største tobakksselskap Skeive dager i overkant av 100.000 kroner for enerett til å selge sine produkter, og sørget i tillegg for et eget røykeområde på festivalen.

Ulovlig sponsing

Anne Hafstad i Helsedirektoratet

Anne Hafstad i Helsedirektoratet mener Philip Morris utnytter festivalene til å få nye kjøpere.

Foto: Helsedirektoratet

Slike avtaler er å regne som sponsing, og er dermed i strid med tobakksskadeloven, mener Helsedirektoratet.

– Vår tolkning er at Philip Morris gjør dette i markedsføringsøyemed, og all markedsføring av tobakksprodukter i Norge er forbudt, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, til NRK.

I et brev til helsemyndighetene har Philip Morris selv opplyst at de har inngått lignende avtaler med 22 andre festivaler i Norge.

Hafstad regner med at mange av disse avtalene er i strid med tobakksskadeloven.

– Vi vet med sikkerhet at to-tre festivaler er ulovlig sponset, og vi har ganske tydelige indikasjoner på at dette foregår på ganske mange flere festivaler, sier Hafstad.

Kan bli festivalsigaretten

Hafstad tror tobakksselskapet ser på festivalene som en gylden mulighet til å få nye kjøpere.

– Det kan være røykere som normalt bruker andre sigarettmerker, og som gjennom festivalen «oppdager» og bytter til Philip Morris. Det kan også bidra til nyrekruttering av ungdom som ennå ikke røyker, noe vi ser svært alvorlig på.

Strenge restriksjoner for salg av tobakk i Norge gjør at tobakksindustrien stadig må lete etter nye måter å markedsføre sigaretter.

Forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, Karl Erik Lund, tror tobakksselskapet sponser festivaler for å normalisere røyking.

– Mens myndighetene vil gjemme bort både atferden og produktene, så har Philip Morris interesse av å gjøre røyking attraktivt. Ved å sponse festivaler, kan Philip Morris sine produkter innarbeides som selve festivalsigarettene. Akkurat som Kvikk Lunsj er tursjokoladen, kan Marlboro bli festivalrøyken, sier Lund.

Risikerer bot

Etter å ha vurdert avtalen Philip Morris inngikk med Skeive dager, har Helsedirektoratet gitt selskapet beskjed om at all sponsing av festivaler må opphøre.

– Vi har bedt Philip Morris slutte med denne praksisen. Vår erfaring er at pålegg fra oss blir fulgt, og det forventer vi av Philip Morris også. Hvis ikke vil vi vurdere å gi selskapet bøter, sier Hafstad.

Helle Nyhuus i Skeive dager

Helle Nyhuus, styreleder i Skeive dager, sier de er avhengig av gode samarbeidsavtaler for å få til festivalen.

Foto: Steinar Grønbekk / Skeive dager

Styreleder i Skeive dager, Helle Nyhuus, sier hun vil vente med å kommentere saken til vedtaket er endelig.

– Nå skal vi følge med på hva som kommer ut av diskusjonen mellom Helsedirektoratet og Philip Morris, men vi kommer til å forholde oss til det endelige vedtaket. Men jeg har lyst til å si at vi er helt avhengige av å ha gode samarbeidsavtaler med ulike aktører, som kan sikre inntektene våre, sier hun.

– Burde tenkt seg om

Bruddene på tobakksloven får ikke noen konsekvenser for festivalene som har inngått avtaler med Philip Morris, i følge direktoratet. Men Rolf Angeltvedt i Helseutvalget mener festivalsjefene burde tenkt seg om før de tok i mot tobakkspenger.

– Veldig mange festivaler har fokus på miljø, kortreist mat og helse. Da tar det seg ikke ut å ta i mot penger slik at Philip Morris får selge tobakk på området. Når dette er et strategisk markedsføringsfremstøt for å treffe ungdommene når de hører på kul musikk, når de treffer de kula folka, da bør man våkne litt og tenke seg om før man tar i mot den type penger, sier Angeltvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sofa på Philip Morris-stand

Philip Morris sin tobakkstand var en av de største og fineste på festivalområdet under Skeive dager. De tilbydde besøkende sofaer, kjekke verter, varme og ly for regnet.

Foto: Magnus A. Bettum / NRK/Privat

– Holder oss til loven

Philip Morris ønsker ikke å kommentere saken før den er endelig avgjort, men i en epost til NRK skriver de at mener de har holdt seg til gjeldende regelverk.

– Alle våre forretningsaktiviteter utføres helt og fullt i samsvar med lover og regler. Tobakk er en lovlig vare i Norge, men regjeringens tobakkspolitikk har ført til at vi i dag har 40 % uregistrert omsetning her i landet. De organiserte kriminelle jubler! skriver Nordan Helland, kommunikasjonsdirektør i Philip Morris Norge.

Han skriver videre at de holder produktene skjult, slik som forbudet mot synlig tobakk krever.

– Vi driver selvsagt ikke noen form for reklame i forbindelse med salgsaktiviteten. Brevet fra Helsedirektoratet er med resepekt å melde dessverre et grellt symbol på den sterke forbuds- og detaljstyringslinjen den sittende regjeringen står for, skriver han.

– Vi lever i en liberal rettsstat. Hvis Helsedirektoratet ønsker å forby salg av tobakk på festivaler, får de be statsråden fremme et lovforslag om dette til Stortinget. Da tror jeg statsråden vil få motstand, skriver Nordan Helland.

AKTUELT NÅ