Hopp til innhold

– Han oppfatter at man har andre krav til ham

Tirsdag må mulla Krekar igjen møte i en norsk rettssal, blant annet tiltalt for å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Krekar selv erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Brynjar Meling.

Mulla Krekar

Bildet tatt under domsavsigelsen i straffesaken mot Mullah Krekar i Oslo tingrett i mars. Tirsdag må Krekar igjen møte i Oslo tingrett, tiltalt for nye trusler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

26. mars i år ble mulla Krekar (Najumuddin Faraj Ahmad) dømt til fengsel i fem år, blant annet for å ha drapstruet Høyre-leder Erna Solberg. Krekar anket dommen på stedet, og understreket at han bare forholder seg til sharialovgivning, og viste til ytringsfrihet.

På tampen av rettssaken kom Krekar med det påtalemyndigheten oppfatter som nye trusler, blant annet mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

I en tale publisert på nettstedet PalTalk snakket Krekar lørdag 24. mars om hvilke konsekvenser det ville få dersom han ble fengslet, eller avgå ved døden i fengsel.

I talen snakker Krekar om mulige reaksjoner, dersom man gir «fullmakt til folket».

«Da kaster en av dem en håndgranatbombe. En annen planlegger en selvmordsaksjon. En annen bærer en kniv i hånden og sier "jeg skal drepe den første nordmannen jeg møter"».

Kjell Magne Bondevik

Krekar er blant annet tiltalt for trusler mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Foto: Jonas Sætre / NRK

«Statsminister Bondevik»

Om Kjell Magne Bondevik sier Krekar blant annet følgende i talen:

«Hvordan kan vi vite hvem i Somalia som kan utgi noe sånt, mens statsministeren i regjeringen her, Bondevik, er i Somalia nå. Og brødrene der vet hvor han befinner seg. Så hvordan kan vi vite hvordan reaksjonen vil bli?»

Påtalemyndigheten, ved statsadvokat Marit Bakkevig, mener også at talen inneholdt trusler mot norske interesser i utlandet og norske politifolk.

Krekar er også tiltalt for å ha angrepet et TV-team fra TV2. En fotograf fra TV2, samt et par journalister fra Al Jazeera er i den forbindelse kalt inn som vitner.

Trusler mot kurdere

Krekar er også tiltalt for på ny å ha truet tre kurdere han allerede er dømt for å ha drapstruet. Disse truslene skal ha blitt fremsatt 18. februar i år, uken før de tre kurderne igjen skulle vitne i retten.

«Den (shariadommen, journ. anm. henger ved dem, om de er i Europa, hjemme hos seg selv i Oslo, i Norge, i Europa, i hele Kurdistan og i hele verden».

«Det er plikt for muslimene å drepe dem om det er i Oslo, ikke Oslo», heter det i talen Krekar holdt på PalTalk, slik den gjengis i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mulla Krekar, Arvid Sjødin og Brynjar Meling

Brynjar Meling (til venstre), sier hans klient ikke erkjenner straffskyld. Til høyre medforsvarer Arvid Sjødin. Bildet er fra domsavsigelsen i mars.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bondevik ikke vitne

Krekar anket dommen fra 26 mars. Han ble løslatt, men pågrepet dagen etter, i sin leilighet på Tøyen.

Begrunnelsen for å fengsle ham i påvente av ankesaken var at det ville støte allmennhetens rettsfølelse å la ham gå fritt. Siden da har han sittet fengslet på Kongsvinger.

NRK har vært i kontakt med den ene av de tre kurderne fra forrige rettsrunde. Mannen hevder han ved flere anledninger tidligere har opplevd å bli trakassert av personer i miljøet rundt Krekar. Han hevder dette har roet seg etter at Krekar ble varetektsfengslet.

Verken han eller de to andre kurderne er kalt inn som vitner i saken, opplyser statsadvokat Marit Bakkevig overfor NRK.no. Det er heller ikke tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Statsadvokat Marit Bakkevig

Statsadvokat Marit Bakkevig under domsavsigelsen i mars.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Erkjenner ikke skyld

Det er satt av fire dager til saken som begynner 7. august, og fire uker til ankesaken som starter 4. oktober. Ifølge mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, er dette gjort i håp om at en eventuell anke i denne uken sak kan behandles samtidig.

Meling sier til NRK at Krekar ikke erkjenner straffskyld i forhold til tiltalen. Det mest alvorlige tiltalepunktet mot mulla Krekar omhandler straffelovens paragraf 147 c. Paragraf 147 c er en del av terrorparagrafen, og gjelder oppfordring, opplæring eller rekruttering til terrohandling. Dette har en strafferamme på seks års fengsel.

– Det blir opp til påtalemyndigheten å føre bevis for at Krekars uttalelser er straffbare. Min klient erkjenner uansett ikke subjektiv skyld, sier Meling til NRK.no.

Siden forrige runden i retten har det også blitt behandlet to andre saker som Meling mener er spesielt interessante.

Viser til sakene med Krane og Berge

I juni valgte påtalemyndigheten å ikke straffe Demokratenes tidligere ordførerkandidat i Kristiansund, Håvar Krane, for å ha fremsatt trusler mot regjeringen i fjor vinter.

Statsadvokat Marit Bakkevig, som også var aktor i Krekars siste møte med norsk rett, forklarte at saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Jeg har forstålse for at min klient oppfatter det slik at man har andre krav til ham enn andre. Jeg registrerer også at en uttalelse om at noen skal få «betale med sin sjel» er straffbar, mens det å si at man skal sette en glock i nakken på en utenriksminister og trekke av, ikke er det, sier Meling.

Den andre saken gjelder løslatelsen av blogger Eivind Berge, som skal ha blogget om politidrap. Berge, som var siktet for oppfordring til vold, kunne ikke varetektsfengsles fordi Høyesterett kom til at en blogg ikke er offentlig, slik det beskrives i dagens straffelov.

AKTUELT NÅ