Hopp til innhold

Besøkende ble holdt inne i ambassaden

Flere av de besøkende hos den amerikanske ambassaden ble bedt om å bli igjen i bygget etter at bombealarmen gikk. Ansatte ble derimot evakuert.

Den amerikanske ambassaden

Denne bilen ved den amerikanske ambassaden i Oslo utløste full bombealarm tirsdag formiddag. Den mystiske pakken som ble funnet i bilen viste seg å være en ufarlig øvelsesbombe som ambassaden hadde glemt å fjerne fra sin bil etter en øvelse tidligere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag gikk bombealarmen i Oslo sentrum, da det ble funnet en mistenkelig gjenstand under en bil utenfor den amerikanske ambassaden.

Politiet opplyste da at alle innenfor en sikkerhetsradius på 500 meter fra den mistenkte bombebilen ble evakuert, men som NRK.no skrev i går var det flere beboere og ansatte innenfor sikkerhetsradiusen som ikke fikk beskjed av politiet om å forlate området.

Nå viser det seg at også de besøkende ble bedt om å bli værende i bygget etter det mulige bombefunnet. Dette på tross av at alle ansatte fikk beskjed om å evakuere.

– De ansatte løp ut

Sammen med en gruppe på mellom 20-30 personer ventet Stina Lindholm (22) på et kontor inne i ambassaden da alarmen gikk klokken 11.22 tirsdag formiddag.

Ifølge Lindholm løp de ansatte ut av bygget, mens hun og resten av gruppen ble sittende igjen.

– Det kom en «duck and cover»-melding på høyttalerne og de ansatte bak skranken løp ut med hendene over hodet, sier Lindholm til bt.no.

Lindholm sier til avisa at hun og de andre ble sittende og vente i to timer, uten at ambassaden informerte om hva som skjedde. Av og til kom en sikkerhetsvakt og ba gruppen holde seg ro.

De besøkende hadde blitt bedt om å legge fra seg mobiltelefonene, og hadde derfor liten mulighet til å oppdatere seg på det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke evakuert etter mulig bombefunn

Rune Fjørtoft tok dette bildet fra sitt kontor. De ansatte ved kontoret ble ikke evakuert av politiet.

Foto: Rune Fjørtoft / NRK

Så «bombebilen» fra kontoret - ikke evakuert

Rune Fjørtoft jobber vis-a-vis den amerikanske ambassaden, bare noen meter unna bilen der bomben skulle være plassert. Han reagerer kraftig på det han opplever som «selvskryt fra politiet».

– Jeg blir provosert av politiet, og selvskrytet kunne de ha spart seg for til det hele var skikkelig evaluert. Det minner om 22. juli, sier Fjørtoft til NRK.no.

Fjørtoft forteller at han og om lag 100 andre ansatte ikke ble evakuert, men gjorde dette på eget initiativ.

– Kontoret har adresse Hansteens gate 2. Det ligger 20 meter fra der bilen stod, og har over 100 ansatte som enkelt kunne varsles ved å kontakte én person i resepsjonen, sier Fjørtoft til NRK.no.

Rune Fjørtoft

Rune Fjørtoft reagerer på at han og andre ansatte der han jobber ikke ble evakuert av politiet.

Foto: Privat / NRK

Ikke kjent med at besøkende var igjen

Politiinspektør Johan Fredriksen sier til bt.no at han ikke var kjent med at det var personer igjen inne i bygget. Etter å ha vært i kontakt med den amerikanske ambassaden ble det klart at de ville sende ut en pressemelding for å forklare situasjonen.

Til NRK.no fortalte Fredriksen tirsdag at politiet stort sett var fornøyd med egen innsats etter at bombealarmen gikk.

Han innrømmet likevel at det ville være «risikosport å garantere» at alle som skulle ha blitt evakuert, hadde blitt evakuert.

Den amerikanske ambassaden har ikke kommentert hvorfor besøkende ble holdt igjen, men opplyser overfor NRK at det vil sendes ut en pressemeldingen i løpet av ettermiddagen.

AKTUELT NÅ