Hopp til innhold

– No, not move

ÅRVOLL (NRK.no): Mandag kveld har det vært møter mellom romfolket som bor på Årvoll, og grunneier Vanessa Quintavalle etter at Oslo kommune forlangte at eieren stenger leiren.

– No, not move, svarer en av beboerne i leiren på NRKs spørsmål mens han er på vei ut i skogen for å hente vann.

I likhet med ham, var det ingen andre av romfolket som ønsket å flytte ut av leiren på Årvoll i Oslo mandag kveld, på tross av at Oslo kommune samme ettermiddag forlangte at grunneieren stenger leiren på grunn av overhengende helsefare.

Rom

På vei ut for å hente vann, bekrefter denne mannen at de ikke har tenkt til å dra fra leiren, som de har fått låne.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Gjerder flyttes på Årvoll

Beboerne i leiren flyttet gjeder for å sikre farlige steder i grustaket på Årvoll.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Kerosha Gonaseelan

Kerosha Gonaseelan kom til romleiren mandag kveld for å gi tepper og juice til de som bor der.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Vanessa Quintavalle på Årvoll

Vanessa Quintavalle viftet pressen unna da hun kom til Årvoll mandag kveld. Hun forsvant inn i leiren og gjennomførte et møte med boerne og lederen for organisasjonen «Folk er folk», Bjønnulv Evenrud.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Steinar Arnesen og assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad

Fra bydelen Bjerke kom lederen i bydelsutvalget, Steinar Arnesen og assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad. De informerte beboerne om farene ved å bli boende på Årvoll.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Fare for steinras

Vedtaket ble begrunnet med at grustaket var et helsefarlig sted å bo, først og fremst på grunn av faren for steinras, men bydelsoverlegen i Bjerke mener også at det ikke er tilstrekkelig lagt til rette hygienisk på tomta.

Blant annet har de som oppholder seg der, ikke tilgang på drikkevann, annet enn fra nærliggende bekker.

Romfolket fikk dermed beskjed om å finne et annet sted å oppholde seg på umiddelbart, og leiren må ryddes.

Naboer ropte skjellsord

Det var en hissig stemning inne i leiren da medeier av tomten Vanessa Quintavalle kom til Årvoll for å snakke med romfolket om Oslo kommunes vedtak.

Utenfor leiren hadde det samlet seg mange tilskuere som ropte skjellsord mot tomteeieren da hun ankom. Tomteeieren og nabolaget har vært i en langvarig nabotvist om hva tomta skal brukes til.

Flere av de oppmøtte ga også tydelig uttrykk for at de ikke ønsker å ha romfolket boende der.

Quintavalle ønsket heller ikke å snakke med journalistene på Årvoll i kveld.

På spørsmål om hva hun syns om bydelens vedtak, svarer hun «Vedtak, hvilket vedtak?», før hun vifter pressen unna og går inn i bak gjerdene som stenger adgangen til leiren.

Tomtens medeier Albertk Kr. Hæhre vil imidlertid følge kommunens bestemmelser.

– Det er et vedtak og det er vi nødt til å etterleve, sier Hæhre til NRK.

Vil kjempe mot kommunens vedtak

Etter en høylydt diskusjon inne på området møtte Bjønnulv Evenrud i «Folk er folk» pressen som hadde stuet seg sammen utenfor gjerdene.

Han bekreftet at rom-folket ikke hadde til hensikt å flytte mandag kveld, men at Folk er Folk og tomteieren har besluttet å klage på vedtaket.

Evenrud sier til NRK at de har lest brevet fra bydelen og at de nå tar tak for å rette opp de manglene som blir påpekt.

– Vi flytter blant annet en del telt som står for nærme noen bratte grustak, der var det fare for ras. I tillegg flytter vi noen gjerder, slik at vi sperrer av hauger med stein som ble ansett som farlige, sier han.

Evenrud legger til at de også vil få brakt vann inn i leiren i morgen og sier at han da regner med at det er bra nok til at romfolket kan bli værende der. De har også satt opp et par toaletter på området.

Lei av å bli beglodd

Etter samlingsmøtet begynte beboerne i leiren å rive ned gjerdene som omringet grustaket for å bruke materialene til å sikre området mot ras.

Samtidig ga mange av dem tydelig uttrykk for at de syntes det var ubehagelig med så mange tilskuere og presse i deres hverdagsliv. Før stålgjerdene ble fjernet, sørget flere av dem for å flytte bilene sine slik at de i noe grad skjermet for innsyn i leiren.

Blant de som står utenfor leiren og ser på og følger med på det som skjer, er stemningen til tider ganske amper. Men to som kommer på besøk slipper forbi pressen og de skuelystne og inn bak gjerdene og presseningene.

Det er Milicia Javdan og Kerosha Gonaseelan. De har med seg juice og tepper som de vil gi beboerne på Årvoll.

– De er bare medmennesker, de er våre medborgere. Vi vil vise solidaritet i deres nød, sier de to, før de forsvinner igjen.

– Hvis man er turist, så må man ta vare på seg selv

Etter hvert som nattemørket falt på, samlet det seg stadig flere tilskuere i området.

Naboer og utenforstående lurer nå på hva som skjer når romfolket igjen skal flytte på seg, og hvor de kommer til å slå leir.

Det har ikke kommunenen noen svar på.

– Det er ikke kommunens oppgave å finne ut hvor man skal dra. Alle er velkomne til Oslo, men det er slik at hvis man skal være turist må man kunne ta vare på seg selv, sier Torger Ødegaard, byrådsleder i Oslo kommune til NRK.

Ifølge Steinar Arnesen, lederen i Bydelsutvalget, er det nå opptil eieren av tomta å gjennomføre vedtaket.

– Hva hvis de ikke vil forlate plassen?

– Da får vi se hva vi gjør i morgen, svarer assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad til NRK.

Hun sier også dette ikke er noen løsning for romfolket, men sier dette er et vedtak som er fattet for å hindre at noen blir skadet.

Mandag kveld kom advokat Tor Erling Staff til rom-leiren. Han skal representere dem og tomteeier Quintavalle. Tirsdag morgen er det varslet at den andre tomteeieren, Hæhre, skal ha møte med bydelsutvalget om saken.

AKTUELT NÅ