Hopp til innhold

BI-rektor: – Stipendsaken er ikke løst med dagens endring

Dag Jørgen Hveem mener studenter lett kan omgå Lånekassens nye regelverk, og at regjeringen burde reversert hele innstrammingen.

Dag Jørgen Hveem

OPPGITT: – Regjeringen burde sørget for en forenkling. Nå blir det mer komplisert, sier studierektor Dag Jørgen Hveem på BI.

Foto: NRK

Kristin Halvorsen

– SAKEN ER LØST: Det skrev Kristin Halvorsen på sin Facebook-side i dag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I går skrev NRK.no om studenter som risikerer stipendtap dersom de har penger på bok. Det nye regelverket som skal tre i kraft fra høsten ville dermed gå ut over studenter med BSU-sparing.

I dag meldte Kristin Halvorsen at regjeringen går bort fra deler av forslaget, ved at Boligsparing for ungdom (BSU) holdes utenfor.

– Saken er løst, proklamerte Kunnskapsmister Kristin Halvorsen på sin Facebook-side i dag.

– Nei, dette er et skritt i riktig retning, men saken er overhodet ikke løst. Dette burde vært reversert i sin helhet, svarer studierektor Dag Jørgen Hveem på BI.

– Hvorfor det?

– Det viktigste er at regelverket lett kan omgås på lovlig måte av studenter. De som har kunnskap til å tilpasse seg, går fri, mens andre, som har mindre greie på økonomi generelt og dette regelverket spesielt, blir rammet, mener Hveem.

Nye regler

I dag kan man tjene inntil 145.400 kroner i året og samtidig få fullt stipend fra Lånekassen. Dersom studenter tjener mer enn den fastsatte grensa, blir deler av stipendet omgjort til lån i ettertid.

Den nye regelen innebærer at også kapitalinntekter, som for eksempel renteinntekter, også regnes som del av denne inntekten. Selv om BSU nå holdes utenfor denne regelen, vil fremdeles kapitalinntekter fra for eksempel boligutleie og aksjeutbytte regnes med.

– Nå blir kreativiteten stor

Studierektoren gir følgende oppskrift:

1. En løsning er å plassere pengene i et kombinasjonsfond med lav risiko. Da får du ikke kapitalavkastning før du realiserer (tar ut pengene) og ingen avkorting av stipendet.

2. Foreldre kan porsjonere ut støtten til barna i studietiden i stedet for at pengene er spart til barna på forhånd og står på studentens konto.

3. En tredje mulighet er å kjøpe seg leilighet i stedet for å leie og på den måten kvitte seg med renteinntekter.

– Dette er bare noen eksempler. Finansnæringen vil komme opp med nye produkter for å tilpasse seg regelverket. Noen finnes for så vidt allerede, forklarer Hveem.

– Nå vil kreativiteten bli stor. Folk som meg vil få mer å gjøre, men det var vel ikke et sysselsettingstiltak regjeringen tenkte seg.

Dag Jørgen Hveem er studierektor i juridiske fag ved BI, utdannet advokat og diplomøkonom i bank og finans, og sitter i Risør bystyre for Venstre.

– Vi retter opp skjevheter

Elisabeth Dahle

Statssekretær Elisabeth Dahle (SV) i Kunnskapsdepartementet sier de ikke kan ta hensyn til at studenter kan omgå de nye reglene.

Foto: NRK

Statssekretær Elisabeth Dahle (SV) i Kunnskapsdepartementet står fast på at regjeringen har kommet frem til en god løsning.

– Hovedgrepet, med at kapitalinntekter likestilles med arbeidsinntekter, det ligger fast. Før denne endringen ville en som jobber i kassa på Rimi miste stipend, mens en som får et stort aksjeutbytte, beholde hele stipendet. Denne skjevheten retter vi nå opp, sier Dahle.

– BI-rektor Dag Jørgen Hveem sier studenter på en lovlig måte lett kan omgå dette regelverket. Hvordan reagerer du på det?

– Vi må lage velferdsordninger som er rettferdig, og kan ikke regne med at systemet blir misbrukt, svarer Dahle.

– Er det misbruk at en student finner den mest lønnsomme måten å spare på?

– Vi forutsetter at dette blir brukt i tråd med intensjonen.

– Kan du garantere at vedtaket står fast?

– Vi er helt tydelige på at dette blir gjennomført med endringene som er gjort nå. Hypotetiske situasjoner kan jeg ikke svare på nå.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Regjeringen snudde, og vil likevel ikke at BSU-renter skal gå ut over stipendet.

NETT-TV: Eskil Pedersen og Jan Bøhler setter pris på at regjeringen snur i BSU-saken.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er enig med Dag Jørgen Hveem i at det finnes mange måter å omgå reglene på.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Det er positivt at de skjermer BSU. Men er du over maksgrensen på 150.000 kroner, og fortsatt er flink og sparer, blir du straffet. Det er synd, kommenterer forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Hun er enig med Hveem i at det finnes mange måter å omgå reglene på.

– Det er jo dumt hvis foreldrene i stedet for å spare i barnas navn velger å gi studiestøtte. Da risikerer man jo som kjent at pengene blir brukt opp, sier Sandmæl.

– Tilfeldige utslag

Dag Jørgen Hveem mener det blir helt feil å regne med brutto kapitalinntekter og ikke netto.

– Hvis du leier ut en leilighet, kan du ha store utgifter og ikke sitte igjen med noe overskudd, men bare leieinntektene etter fradrag for driftsutgifter teller med i Lånekassens nye regelverk. Renteutgiftene på lånet burde også ha kommet til fradrag.

– Bør velstående studenter med penger på bok få stipend?

– Det er mange studenter som ligger helt opp mot inntektsgrensen på 145.400 kroner. Dermed skal du ikke ha så mye kapitalinntekt før det slår ut.

– At en og annen student med god råd, får stipend, er en rimelig pris å betale for et enkelt og forutsigbart system, mener Hveem.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger