Hopp til innhold

Varsler forsinkelser på Gardermoen

Bemanningsutfordringer blant flygelederne gjør at ledelsen ved Gardermoen ber reisende forberede seg på forsinkelser tirsdag morgen og formiddag.

gardermoen

– UTFORDRINGER: Slik så det ut i avgangshallen på Gardermoen like før klokken 8 tirsdag morgen. Flyplassen har utfordringer med flygelederbemanningen og varsler forsinkelser.

Foto: Webkamera / Avinor

I natt var hovedflyplassen vekselvis stengt og åpen med redusert kapasitet, fordi man ikke har klart å få vaktplanen til flygelederne til å gå opp i feriemåneden. Også tirsdag sliter Avinor med å få kabalen til å gå opp, og det vil reisende med inkomne fly kunne merke.

– Morgenrush

– I dag har vi noen utfordringer knyttet til bemanning av tårnet på Gardermoen, og vi regner med forsinkelser de nærmeste timene, sier pressevakt Mariann Horness til NRK.no.

Hun anslår at forsinkelsene vil ligge på i snitt rundt 20 minutter – for noen mindre, for andre mer.

– Natten forløpte greit, men nå er det jo morgenrush selv om det er sommer. Men vi regner med å ta det inn igjen utover dagen, sier Horness, som ikke tør si noe om flygeledersituasjonen videre.

Men til tross for at flere fly vil komme inn til flyplassen etter skjema, avviser hun at dette vil føre til forsinkelser ut av flyplassen igjen.

– Forsinkelsene gjelder først og fremst ankomst, ikke avganger, sier hun.

Reisende blir bedt om å holde seg orientert om sin flygning gjennom flyselskap eller turoperatør.

Stengte to flyplasser

Ifølge kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen er det så langt kun ved Gardermoen det er meldt mannskapsmangel. Ved flyplassene Rygge i Moss og Torp i Sandefjord stoppet flytrafikken helt opp mellom 22.30 i går og 06.30 i dag på grunn av mannskapsmangel. Men det er så langt ikke meldt om problemer som vil ramme innflygningen her i dag.

– Men vi vil komme med fortløpende informasjon, sier Narvesen.

Nattens stenging ser så langt ikke ut til å ha rammet trafikkavviklingen tirsdag morgen ved Torp.

– Så vidt jeg har fått beskjed går trafikken som normalt, det er ikke varslet noen forsinkelser, sier administerende direktør Olav Haakon Aas ved Torp til NRK.no.

Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Rygge.

– Sårbar bemanning

Avinor har tidligere i sommer varslet at det kan bli problemer med å få fylt vaktlistene, men Narvesen sier de jobber kontinuerlig med å få fylt hullene i bemanningen.

– Vi har en sårbar bemanning, og av og til svikter det slik at vi får en beklagelig situasjon som den som oppsto mandag. Vi håper å få løst dette underveis i størst mulig grad, så passasjerene og flyselskapene slipper flere slike opplevelser, sier han.

AKTUELT NÅ