– Laks, torsk og sei, svarer Sondre når han blir spurt om hva som er hans favorittmat.
Svaret gjør pappa stolt. Han vil at sønnen i likhet med ham selv skal spise mye fet fisk, kjøtt, smør, grønnsaker og bær. Frukt, sukker og hvetemel er ikke bra for barn, mener Mathisen.
– Jeg ønsker at han skal ha et kosthold som er naturlig for mennesket, og det er et fettrikt og karbohydratfattig kosthold, som har vært vanlig for mennesket i to millioner år, utdyper Mathisen, som står bak bloggen Lavkarboliv.
- LES OGSÅ: Lavkarbo-trend dobler salget
Stabilt blodsukker
Han sier sønnen godt likevel kan starte dagen med en ristet brødskive og et tykt lag smør.
– Det er uproblematisk for meg. Men da blir det den ene skiven den dagen, sier Mathisen.
Lavkarboentusiasten sier den største fordelen med dette kostholdet er at de ikke har blodsukkerstigninger.
– Da har vi heller ikke et blodsukker som synker, og som gjør at vi blir fysen på mer mat, blir slitne og mister energi.
– Med et kosthold basert på riktig mat har vi jevn og fin energi gjennom hele dagen. Vi tenker ikke på mat, søtsaker og godteri, hevder Mathisen.
- Les også: Bli kvitt sukkersuget
– Lavkarbodiett er ikke for barn
Leder for helsesøstrene i Sykepleierforbundet, Astrid Grydeland Ersvik sier stadig flere foreldre gjør som Mathisen, og gir lavkarbo til barna sine.
– Lavkarbo er den store dietten som veldig mange voksne prøver seg på, og som man delvis innfører for hele familien, sier hun.
– Vårt råd er tydelig: lavkarbodiett er ingenting for barn. Barn er i utvikling og da trenger de også karbohydrater, sier Ersvik.
- LES OGSÅ: Fedon advarer mot ekstrem lavkarbodiett
Frykter barna får for lite og feil næring
Hennes største bekymring er at barna ikke får i seg nok næring.
– Jeg frykter at de rett og slett får i seg for lite og feil sammensatt næring. Det ser vi at skjer med en del barn.
– Dessuten er det ikke alle som går over på lavkarbo som setter seg tilstrekkelig inn i teorien bak det, og de har ikke den kunnskapen som skal til for å bygge opp en riktig diett, forklarer Ersvik.
Advarer mot streng lavkarbodiett
Professor og overlege ved Folkehelseinstittuet, Haakon Meyer, sier det er helt rett av lavkarboforeldre å kutte boller og brus.
– Du kan godt kutte ut tilsatt sukker og fint hvetemel. Men vi vil gjerne at kostholdet til barn skal inneholde grove kornprodukter og mye frukt og grønnsaker, utdyper han.
Overlegen sier det er viktig at barn har et bredt og sammensatt kosthold, og at en ekstrem lavkarbo-diett kan ødelegge helsa.
– Folk som spiser lavkarbo kan få store problemer med å få i seg nok fiber, og man kan spise for mye mettet fett. Man kan forrykke hele balansen hvis man spiser en ekstrem lavkarbo-diett.
– Et eksperiment med barnas helse
Legen forteller at helsemyndighetenes kostråd i utgangspunktet er gitt for å forebygge kronisk sykdom som diabetes, hjerte- karsykdom og kreft.
– Dette er sykdommer som kommer hos middelaldrende og eldre, så det er jo langt frem for barna.
– Det behøver ikke å skje så mye umiddelbart, men kostholdet hos barn legger grunnlaget for kosthold i voksen alder. Prosesser i kroppen kan starte på et tidlig tidspunkt selv om sykdommen først kommer i voksen alder.
- LES OGSÅ: Hjertespesialist:– Dropp lavkarbo, spis sunt
- LES OGSÅ: Foreldre med sukkerangst kutter sunn mat
Han mener et ekstremt høyfett- og lavkarbokosthold er et eksperiment.
– Desto mer ekstremt det blir, desto større eksperiment blir det.
Ronnie Mathisen avviser at lavkarbo er å eksperimentere med barns helse.
– Jeg føler mer det er karbohydratspising som er et eksperiment. Det vi har spist i flere millioner år må vel være det som er mest naturlig for et menneske, sier han.