Hopp til innhold

Mattilsynet strammer inn på hundeimporten

Nye krav gjør det nesten umulig å hente inn utenlandske gatehunder til Norge.

ROMANIA/ Stray dog looks on from a dog shelter in Bucharest

Denne hunden vil ikke lenger kunne komme til Norge, etter at Mattilsynet har endret sin fortolkning av lovverket rundt hundeadopsjoner fra utlandet. Bildet er tatt i Romanias hovedstad Bucuresti i januar i år.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Mattilsynet bestemte i går å innføre nye regler for import av gatehunder til Norge. De nye reglene innebærer at adopsjon av gatehunder fra land som Romania, Spania, Serbia, Ungarn og Hellas, blir gjort svært mye vanskeligere.

Det går fram i en nettartikkel på Mattilsynets hjemmesider.

NRK Brennpunkt har tidligere skrevet flere artikler om smittefaren ved import av dyr fra organisasjoner i disse landene, og at smittepresset i Norge øker, som følge av at hundene kan ha med seg bakterier og parasitter som ikke er vanlig i Norge, og som kan overføres til norske dyr og mennesker.

LES OGSÅ: – Importen bør stoppes øyeblikkelig
LES OGSÅ: Derfor importerer hun hunder

De nye reglene gjør det i praksis nesten umulig å adoptere hunder på samme måte som er gjort tidligere. Da har man kunnet velge seg en hund på en nettside, og få hunden levert på Gardermoen. De nye reglene er laget for å komme akkurat denne praksisen til livs.

– Måten disse hundene adopteres på, har en helt klar karakter av det vi kaller kommersiell innføring, og da er det et eget regelverk som gjelder. Det er strengere, og tar større høyde for å sikre at disse hundene ikke bringer med seg smittsomme sykdommer, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet Kristina Landsverk til NRK.no.

Svært strenge krav

Det har vært mest vanlig å hente hunder inn via en veldedig organisasjon som formidler disse hundene. Mens det tidligere holdt for disse hundene kun å ha pass med rabiesvaksine og ormekur, må den nå ha et helsesertifikat, som bekrefter at hunden kommer fra en godkjent virksomhet, og at den har gjennomgått klinisk undersøkelse hos veterinær.

LES OGSÅ: Fant hjerteorm og ny flåttype
LES OGSÅ: – Vi føler oss uthengt

I tillegg skal organisasjonen være regelmessig kontrollert av veterinærmyndigheten i avsenderlandet, den skal være underlagt landets bestemmelser om dyrevern og innrapportering av smittsomme sykdommer, og dyrene skal ikke vise tegn til sykdom når de blir eksportert.

NRK har vært i kontakt med en rekke eiere av gatehunder, som har reagert kraftig på forskriftsendringen.

– Er det lovlig å endre en slik fortolkning over natta? Må dere ikke ha en overgangsperiode?

– Dette er et gjeldende regelverk, det er ikke snakk om en overgangsperiode. Dette er et regelverk som har vært gyldig en god stund, sier hun.

Det har kommet mange hundre gatehunder til Norge de siste årene, og NRK vet at det står nye hunder klare til å innføres nå.

– Hva vil skje med gatehunder som allerede er i landet, eller som er på vei?

– Regelverket får ikke noen tilbakevirkende kraft, men de nye forskriftene er sendt ut til distriktskontorene, og er i kraft nå. Det vil altså gjelde for dyr som er på vei til Norge. Hunder som kommer til grensa nå, vil bli tilbakevist. Da må de sendes tilbake dit de kom fra. Hvis folk er usikre på deres hunder, bes de om å ta kontakt med Mattilsynet for å få vite om deres organisasjon er godkjent.

Ingen gatehundorganisasjoner vil kunne oppfylle kravene

NRK har besøkt flere kenneler i Romania. Standarden har vært svært varierende, fra hundegårder som holder høy, norsk standard, til enorme kenneler på landsbygda i Romania, der hunder står i forfalne bur, på skitne jordgulv, og der de får slakteavfall å spise. Men ingen av disse vil tilfredsstille Mattilsynets krav.

LES OGSÅ: Ingen oversikt over omfanget
LES OGSÅ: Ingen oversikt over omfanget

– Disse kennelene som disse gatehundene kommer fra, vil ikke på noen som helst måte kunne tilfredsstille disse kravene som vi snakker om her. Der har man ikke kontroll på nesten noen av de punktene det er snakk om. Og kravene er stilt for å sikre at helsetilstanden til disse hundene er god, sier Landsverk.

Mattilsynet har sammen med Veterinærinstituttet startet en kartleggingsstudie, der de har bedt om blod- og avføringsprøver fra 150 importerte gatehunder.

– Hvorfor kommer dette nå, og ikke når dere har kartlagt sykdommene?

– Vi har også fått en risikovurdering fra Veterinærinstituttet, som viser betydelig risiko, så vi trenger i og for seg ikke å ta så veldig mange prøver for å fastslå det, sier hun.

Men likevel er det fortsatt mulig å ta inn sin egen hund. Da må du selv hente den i Romania, ha en gyldig kontrakt og pass med vaksiner og ormekur, og du må følge den hjem. Da gjelder fortsatt regelverket for privat import.

LES OGSÅ: Her er retrieveren Cassie (7) før og etter
LES OGSÅ: – Derfor reddet jeg Cira

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no