Hopp til innhold

– Det går nesten ikke en helg uten at det er vold mot politiet

Politibetjent Hilde Grøtterud har blåveis etter at hun fikk et slag i ansiktet sist helg. Hun er en av de som mener folk har mindre respekt for uniformert politi enn tidligere.

Politibetjent Hilde Grøtterud har blåveis etter at hun fikk et slag i ansiktet sist helg. Hun mener folk har mindre respekt for uniformert politi enn de hadde før.

SE VIDEO: Politibetjent Hilde Grøtterud ble overfalt forrige helg.

Forrige helg sitter friskt i minnet for Hilde Grøtterud. Da hun skulle gjøre jobben sin, endte hun opp med å bli en del av statistikken presentert av ABC nyheter onsdag. Den sier at 60 prosent av politiet opplevde vold i tjeneste i fjor, og at volden også har blitt grovere.

Grøtterud skulle til å konfrontere en person som hadde oppført seg truende på en strippeklubb i Oslo forrige helg. Som svar fikk hun et kraftig slag i ansiktet.

– Idet jeg gikk ut av bilen snudde en av mennene seg og kom mot meg. Jeg fikk først et spark mot meg som jeg klarte å parere, og deretter en knyttneve i ansiktet. Det var veldig ømt i starten og dagene etterpå, sier Grøtterud til NRK.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Politibetjenten synes det er en skremmende at flere opptrer truende overfor politiet.

– Slik jeg oppfatter det har folk mindre respekt for politiuniformen nå, enn før. Den aktuelle natten var det fire tilfeller av vold mot politiet, sier Grøtterud.

Grøtterud forteller at flere av hennes kolleger også har blitt utsatt for vold i gatene.

– Det går nesten ikke en helg uten at det er en sak med vold mot politiet, sier Grøtterud.

– Mindre respekt for politiet

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved politihøgskolen vet ikke hvorfor volden øker, rett og slett fordi det er ikke forsket på. Hun mener likevel det finnes et tydelig mønster.

– Det er mye som tyder på at vi har fått noen grupper som står på siden av samfunnet som utøver mer og grovere vold enn tidligere, sier Ragnhild Bjørnebekk.

– De ser på det som sin legitime rett til å gå til angrep mot politiet dersom politiet stopper dem eller provoserer dem. Fordi politiet regulerer adferden til folk som bryter lover, så blir politiet fiendene deres utdyper hun.

Bjørnebekk påpeker at volden ofte utføres av folk i kriminelt belastede miljøer der politiet er sett på som hovedfiende.

– De har ikke respekt for hverken uniformen eller autoriteten. Det er rett og slett fordi de ønsker å gjøre de tingene som politiet stopper. Politiet står i veien for handlingene de vil utføre, sier Bjørnebekk.

Politiforeningen bekymret

kristin aga

Nestleder i politiforeningen, Kristin Aga.

Foto: Kjell Herning / NRK

I ytterste konsekvens kan volden føre til at man ikke griper inn før forsterkninger er på plass.

– Hvis man da må vente på forsterkninger før man går inn, vil det også få konsekvenser, sier Kristin Aga, nestleder i Politiforeningen.

Aga sier at politiforeningen får inn flere og flere meldinger på vold mot politiet.

– Hver episode med vold mot politiet er en episode for mye. Vi får hele tiden inn meldinger om trakassering, trusler og voldsepisoder. Det bekymrer oss sterkt at vi stadig får flere meldinger på at det er tøffere å jobbe ute i gatene i Oslo.

– Hva må til for å få bukt med det?

– Det er viktig at det er god kvalitet på opplæring av de som patruljerer ute i gatene. Dette er ikke bare et problem for politiet, vi ser at folk har mindre respekt for politiet, og det er et problem samfunnet generelt bør være bekymret for, sier Aga.

Offer: – Glad for at jeg lever

Et av de groveste eksemplene fant sted i Oslo natt til 20. mai da en 33-årig politibetjent ble angrepet og fikk hodet trampet i asfalten så hjerneskallen knuste.

Overfallet skjedde like etter at han forsøkte å stanse gatevold. På grunn av hans stilling i politiet, vil han ikke stå fram med fullt navn og bilde.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg overlevde dette, fortalte 33-åringen til Politiforum, to uker etter det brutale overfallet.

Politibetjenten ble sendt til sykehus etter å ha brukket kjeven og skallen.

– Det så ut som om det ene øyet hang utenfor ansiktet, fortalte politibetjentens kone til Politiforum.

Politimannen har i ettertid vært svært opptatt av at dette ikke bare var et angrep på ham som politibetjent, men på politiet.

– Samfunnet må nå si noe om hva de mener om et slikt overfall mot politiet, og jeg forventer at gjerningsmennene blir straffeforfulgt. Det betyr mest for oss akkurat nå, sier politibetjenten.

AKTUELT NÅ