Hopp til innhold

– Livredd for at noen kan ha sett ansiktet mitt

Den muslimske mannen som ble slått under homoparaden i Oslo lever nå i frykt for at noen skal finne ut hvem han er. Politiet sier at de trolig har overvåkningsbilder av gjerningsmannen.

Homofil muslim

Den homofile muslimske mannen hadde på seg maske da han ble intervjuet an NRK.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Foreløpig er ingen pågrepet for angrepet, men politiet sier de har stor tro på at de skal klare å løse saken raskt.

Til NRK forteller den muslimske homofile mannen om den dramatiske hendelsen under homoparaden lørdag:

– En mann med skjegg kommer bort til meg og drar ned hijaben som skulle skjule identiteten min. Så sier han: «nå har jeg sett ansiktet ditt». Jeg blir veldig redd. Deretter slår han meg, og gjentar at han har sett ansiktet mitt, sier mannen.

Nå er han livredd for at noen kan ha tatt bilder av ham etter at hijaben ble dratt av.

Tidligere har han opplevd å få drapstrusler da bilder fra et homoarrangement havnet på nettet.

Utbredt problem

Homoparaden

Til sammen 12.000 deltok i homoparaden i Oslo lørdag. Flere valgte å dekke til ansiktet sitt av frykt for å avsløre sin identitet.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix
Susanne Demou Overgaard

Generalsekretær i Skeiv Verden Susanne Demou Øvergaard.

Foto: Privat

Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, sier til NRK at mannen langt i fra er alene om frykten sin.

– Situasjonen for homofile muslime er svært vanskelig. Det er en grunn til at det bare finnes en eller to åpne homofile muslimer i Norge, sier hun.

Skeiv Verden opplever at stadig flere homofile fra muslimske miljøer tar kontakt med dem. Fellesnevneren er at de er svært forsiktige og redde.

– Ofte ber ber de først om å få snakke med en etnisk norsk person. Så møter de oss først en og en, før de tør å møte oss som en gruppe, sier Øvergaard.

Lovte å skjule ansiktet

Det er ikke første gang mannen som ble slått på lørdag opplever å bli trakassert for sin legning.

– Flere ganger har jeg blitt slått av familiemedlemmer i Norge fordi jeg er homofil, sier han.

Nå håper han at ingen får se bilder fra opptrinnet på lørdag.

– Jeg holder kontakt med familien min, og jeg lovte at jeg ikke skulle vise ansiktet mitt under paraden. Jeg lovte at jeg ikke skulle lage mer problemer for dem, sier han.

Ingen tatt

Andresen

Visepolitimester i Oslo Roger Andresen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Skeiv Verden har erfart at mange som opplever hatkriminalitet og trakassering ikke tør å anmelde det av frykt for at navnet skal komme fram i rettsdokumenter.

Etter episoden på lørdag har politiet valgt å starte etterforskning på eget initiativ. Politiet understreker at de sakene som blir anmeldt blir tatt på største alvor.

– Saker som gjelder hatkriminalitet havner øverst i prioriteringsbunken vår. Alle som bor i Oslo skal ha samme trygghet til å bevege seg rundt, sier visepolitimester i Oslo Roger Andresen.

Tirsdag skal politiet gjennomgå overvåkningsbilder fra området rundt Grønlands torg der angrepet skjedde. Andresen sier at de trolig har bilder av gjerningsmannen.

–Dyrker hat

Abid Raja

Venstre-politiker Abid Raja.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Venstre-politiker Abid Raja er rystet over hendelsen lørdag. Han mener politiet er flinke til å følge opp hatkriminalitet. Nå etterlyser han mer systematisk arbeid fra regjeringen.

– I mange muslimske miljøer dyrker man fremdeles et hat mot homofile. Det stammer gjerne fra enkelte religiøse ledere, og bidrar til å skape negative holdninger hos unge folk, sier han.

Raja mener holdningsendrende kampanjer rettet mot muslimske ledere og miljøer er veien å gå for å bekjempe problemet.

Skal bli tydeligere

Inga Marte Thorkildsen

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen gikk selv i homoparaden lørdag. Hun har ambisjoner om å adressere problemene tydeligere, og holder døren åpen for at det kan komme holdningskampanjer av den typen Raja nevner.

– Det er viktig for regjeringen å ha en dialog som er tydelig overfor rollemodeller i organisasjoner som for eksempel Islamsk råd. Jeg forventer at vi i Norge slutter opp om et sett av felles verdier. Når vi lever her skal vi basere oss på menneskerettighetene, sier hun.

Til høsten legger regjeringen fram sin inkluderingsmelding. Thorkildsen lover at meldingen kommer til å ta opp hvordan man kan jobbe systematisk opp mot innvandrermiljøene når det gjelder homofili og likestilling.

AKTUELT NÅ