Hopp til innhold

Jenteforsvaret fikk avslag

Jenteforsvaret fikk penger uten utlysning fra daværende barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. Når de måtte søke om pengene på like vilkår med andre, fikk de avslag.

Jenteforsvaret fikk avslag på søknad.

Jenteforsvaret fikk avslag på søknad. Reportasje fra Dagsrevyen.

Da nåværende SV-leder Audun Lysbakken var barne- og likestillingsminister ga han penger direkte til Jenteforsvaret uten utlysning. Begrunnelsen var at han mente han hadde god nok oversikt over hvilke miljøer som tilbø samme type kurs, og at det ikke var tid til å lyse ut midlene.

Det var ett av forholdene som kostet ham statsrådstolen.

Les alt om Lysbakken-saken

Da Jenteforsvaret måtte søke midlene på like vilkår med andre, endte det med avslag.

Årsak: Jenteforsvaret har ikke samme kompetanse og erfaring som sine konkurrenter til å avholde selvforsvarskurs for jenter.

– Organisasjonen Kvinner i Kamp har jobbet med dette i veldig mange år, og har fått en veldig lang og bred erfaring og opparbeidet seg kompetanse innen området. Det har ikke Jenteforsvaret i samme grad, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Prøvde i årevis, så fikk de SV-statsråd

Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø.

Foto: Sosialistisk Ungdom

SVs ungdomsorganisasjon SU hadde forsøkt å få offentlig støtte til et feministisk selvforsvarskurs i flere år uten å lykkes.

Dette endret seg da nåværende SV-leder Lysbakken ble utnevnt til statsråd for barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Da ba nemlig SU om at SVs statssekretærer, Henriette Westhrin og Kirsti Bergstø, skulle tenke litt kreativt rundt hvordan SU kunne sikre seg midler.

Den kreative tenkingen førte blant annet til at SU skilte ut Jenteforsvaret som eget foretak i november. I den fobindelse sendte SUs nestleder Ebba Boye en epost til departementet, der utskillelsen ble begrunnet med at:

«...pengene ikke går til SU, men til en egen organisasjon der instruktører (...) over hele landet sitter i styret.»

Departementets embedsverk mente likevel pengene ikke kunne tildeles uten offentlig utlysning, men ble overkjørt av Bergstø.

Enden på visa ble at Jenteforsvaret fikk en pengestøtte på 154 000 kroner ingen andre organisasjoner kunne søke på.

Lysbakken og støtten forsvant

Saken var som nevnt én av årsakene til at Lysbakken måtte gi seg som statsråd. I den forbindelse sa han utrykkelig at formålet pengene gikk til var bra, men at måten den hadde skjedd på ikke var riktig.

Video Audun Lysbakken

Her varsler Lysbakken at han går av

Nå, når søknaden er behandlet på riktig måte, har altså Jenteforsvaret fått avslag på søknaden om støtte fordi andre organisasjoner kan gi et bedre tilbud om feministisk selvforsvarskurs.

– Det sier to ting; at det var flere som kunne tilby det samme som Jenteforsvaret, og at det er viktig at slike ting skjer innenfor regelverket for offentlig utlysning, sier leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Han sier videre at saken viser at det er viktig at alle som er interessert skal kunne søke om offentlig støtte til prosjekter som lyses ut, og at den politiske vurderingen mellom søkerne må komme etter at søknadene har kommet inn.

– Ikke at man velger ut søkeren først, slik man gjorde her, sier Anundsen.

– Stor pågang

I en e-post til NRK skriver Jenteforsvaret at det har vært stor rift om de utlyste midlene fra direktoratet:

«Etter hva vi har hørt har det i år vært stor pågang i forhold til midlene vi søkte på hos Helsedirektoratet, og det samlede beløpet som det ble søkt om overgikk langt rammen for hvilke midler som var til fordeling. Ifølge avslaget vi har fått, har Helsedirektoratet derfor valgt å prioritere å videreføre allerede igangsatte tiltak.

Jenteforsvaret vil fortsette å holde kurs i grensesetting og selvforsvar for kvinner og jenter. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på våre kurs, og vi vet at dette er et viktig tilbud for mange.»

Audun Lysbakken har ikke ønsket å kommentere denne saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger