Hopp til innhold

- Brukte norske våpen i Gaza-krigen

Det israelske forsvaret bekrefter for første gang at det ble brukt norske våpen under Gaza-krigen i 2009.

Video 53780037-fe46-41b1-8564-17bb57d107ea.jpg

Nett-tv: – Norske våpen brukt i krigen på Gazastripen

Forfatter Øystein Mikalsen

Forfatter Øystein Mikalsen

Foto: Tore Linderud / NRK

I et intervju med forfatterne Øystein Mikalsen og Tove Lie sier israelske soldater at de brukte den norske rakettkasteren M72 i krigen på Gazastripen i 2009.

– Det stoler dere på?

– Ja, 100 prosent. En talsmann for det israelske forsvaret fulgte med. Det var veldig klart hva som ble sagt, så det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om, sier Mikalsen.

De nye opplysningene kommer frem i boken «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel», som lanseres mandag.

Produsert av Nammo

M72 er en panserbrytende rakettkaster. Det betyr at den kan skyte igjennom et pansret kjøretøy eller en mur og ta ut det som er på baksiden. M72 blir produsert av den norske bedriften Nammo, der den norske stat eier 50 prosent.

– Vi har snakket med palestinske offer for krigen på Gazastripen. Når de blir vist bilder av de norske våpnene, har de pekt og sagt at det var sånne våpen de ble beskutt med. Jeg kan ikke bevise at de forteller meg sannheten, men de gir overbevisende vitnemål, sier Mikalsen.

Norge har ikke lov å eksportere våpen til Israel, men siden rakettkasterne er satt sammen i den norskeide fabrikken Nammo Tally, som holder til i USA, er det ikke i strid med reglene.

– Vi lager produkter, og når de da blir solgt så må vi selvfølgelig forholde oss til at de kan bli brukt. Vi eksporterer i henhold til nasjonale myndigheters regelverket, sier kommunikasjonsdirektør i Nammo Sissel Solum.

Tove Lie
Foto: Tore Linderud / NRK
Dobbeltrolle

De to forfatterne mener Norge har en dobbeltrolle som er problematisk.

– Vi sitter langt på vei på begge sider av konflikten her. Man gjør mye i forhold til palestinerne og fredsavtaler, samtidig tjener den norske stat på å selge våpen til Israel, sier Tove Lie.

Hvor mye Nammo, og dermed den norske stat, har tjent på å selge våpen til Israel, er hemmelig.

AKTUELT NÅ