Hopp til innhold

Dramatisk nedgang i lån til unge - tvinges ut på gråmarkedet

Antall unge som har fått lån i SR-Bank har gått ned med en firedel siden kravet til egenkapital ble hevet fra 10 til 15 prosent.

Nye boliger på Sørenga og bankmann

71 kvadratmeter på Sørenga i Oslo (t.v.) koster 4,2 millioner, en kvadratmeterpris på nesten 60.000 kroner. Thor-Christian Haugland i SR-Bank (til høyre) sier at boligmarkedet kan bli forbeholdt de over 35 år.

Foto: Faksimile NRK

– Det går galt om dette fortsetter. Boligmarkedet ser ut til at det er forbeholdt de over 35, sier kommunikasjonsdirektøren i SR-Bank, Thor-Christian Haugland, til NRK.

Utlån i SR-bank. Mars/april 2011 til mars/april 2012.

Utlån i SR-Bank. Mars/april 2011 til mars/april 2012.

Foto: NRK

Sammenligninger av bankens utlån i Rogaland i mars og april i år, mot samme periode i fjor, viser den dramatiske nedgangen.

  • For unge under 25 år var det en nedgang på 27 prosent i de som fikk innvilget boliglån.
  • For de mellom 25 og 34 år var det en nedgang på 26 prosent i de som fikk innvilget boliglån.
  • For de mellom 35 og 55 år var det en oppgang på 68 prosent i de som fikk innvilget boliglån.

Oversikten fra SR-Bank gjelder for Stavanger, men sier at det gjelder alle de store byene.

– Vi tror ikke dette er spesielt for Stavanger, men at det er et fenomen vi ser i de byene der det er press i boligmarkedet, sier Thor-Christian Haugland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Økte kravet til egenkapital

1. desember i fjor økte Finansdepartementet kravet til egenkapital for å få boliglån fra 10 til 15 prosent.

– Det har fått en effekt i at det er betydelig færre som faktisk får tilsagn, men det rammer de som mest av alt trenger en bolig, sier

SR-bank er Norges femte største bankgruppe gir endringen skylden i nedgangen i lån til unge.

Tjener godt – får ikke lån

NRK.no har de siste ukene rettet søkelyset mot unges problemer med å komme inn på boligmarkedet.

Kommunikasjonsdirektøren i SR-Bank trekker særlig frem unge mennesker med god inntekt som en gruppe som rammes av de nye reglene til egenkapital.

– Disse faller utenom reglene til egenkapital selv om de har god inntekt, og de får heller ikke tilgang til Startlån, sier Thor-Christian Haugland.

Den beste muligheten unge har i dag til å tjene opp egenkapital er ved Boligsparing for ungdom (BSU), men der er maksimalbeløpet satt til 150.000 kroner.

Det betyr at med kravet til 15 prosent egenkapital kan ikke unge boligkjøpere finansiere en bolig til mer enn én million kroner.

En gjennomgang NRK.no gjorde tidligere i måneden viste at det totalt var fem leiligheter i de fire store byene som kostet under én million.

Frykter gråmarkedet

I SR-Bank frykter det at kravet til egenkapital driver unge mennesker ut på gråmarkedet for å skaffe de nødvendige 15 prosentene.

Thor-Christian Haugland viser frem det han kaller en typisk kunde, som fikk nei til lån i banken fordi han ikke hadde tilstrekkelig egenkapital.

– Han går ut i et annet marked og får låne den egenkapitalen til en rente på 15 prosent, altså ti prosent mer enn vanlig boliglånsrente, forteller Haugland.

På gråmarkedet er rentene langt høyere enn i de vanlige bankene, og i tillegg er flere av de om låner ut penger ikke regulert av Finanstilsynet.

– Det er kunder som blir ganske desperate når de skal inn i boligmarkedet, og da prøver de å få fatt i den egenkapitalen på andre måter, sier Thor-Christian Haugland.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Ipad med boligannonser

Video: Unge sliter med å få lån

Vil sette ned kravet til egenkapital

Knut-Arild Hareide

KrF-leder Knut-Arild Hareide utenfor blokken på Skøyen i Oslo der han, sammen med broren, kjøpte sin første leilighet for 14 år siden.

Foto: NRK

KrF-leder Knut-Arild Hareide vil sette ned kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent.

– Det er veldig mange unge som ønsker seg inn på boligmarkedet, men som ikke kommer inn på egen hånd, sier Hareide til NRK.

Han vil dermed tilbake til ordningen som gjaldt frem til 1. desember i fjor. KrF-lederen frykter at det vil utvikle seg et klasseskille i boligmarkedet om dagens krav til egenkapital får fortsette.

– De aller fleste må ha hjelp fra foreldre får å få egenkapital. Det er en del som ikke har muligheten til å få hjelp fra foreldre, og da får vi et klasseskille som er veldig negativt, sier KrF-leder Knut-Arild Hareide.

Presser opp leieprisene

Kravet til egenkapital fører også til at prisene på leiemarkedet stiger, tror kommunikasjonsdirektøren i SR-Bank.

Når de unge ikke får kjøpt, må de leie, og da stiger prisene på utleieboligene.

Det gjør samtidig at de unge, som betaler høy husleie, får problemer med å spare penger til egenkapital til et fremtidig boligkjøp.

Når det gjelder den langsiktige grunnen til problemene er ikke Haugland i tvil.

– Bakgrunnen for dette er at det er bygget altfor få boliger i forhold til befolkningsveksten, sier Thor-Christian Haugland til NRK.

AKTUELT NÅ