Hopp til innhold

– Gunnar Sønsteby var en ekte helt

Fredag ble Gunnar «Kjakan» Sønsteby bisatt fra Oslo Domkirke. – Sønsteby kommer til å gå inn i historien som en av våre største krigshelter, sier Jens Stoltenberg.

Bisettelsen startet klokken 12. 00 fredag formiddag. Da hadde 24 æresvakter i paradeuniform fra Hans Majestet Kongens Gade allerede vært på plass en stund utenfor Oslo Domkirke. På plass var også en stor mengde mennesker som ønsket å vise sin respekt til Norges høyest dekorerte borger.

«Kjakans» siste hilsen ble en verdig og fin seremoni, der ikke bare krigshelten, men også familiemannen Gunnar Sønsteby ble hyllet.

En av dagens mest rørende taler var det «Nr. 24s» to barnebarn, Jonas og Magnus som stod for.

Sønstebys barnebarn snakket om en varm bestefar, som var opptatt av å være til stede i familien.

– Du har betydd mye for mange mennesker, kanskje mer enn du har skjønt selv. For andre var du «Kjakan» og «nr. 24», for oss var du bestefar, sa Magnus.

Gunnar Sønstebys enke, Anne-Karin, satt på første rad i kirken. De to var gift i 59 år.

– Du var en altoppofrende ektemann, og du satt alltid Anne-Karin først, forsatte Magnus.

Jonas Sønsteby snakket varmt om Sønsteby som en mann med sterke verdier.

– Vi har alltid vært takknemlige for å være dine barnebarn, sa Jonas.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Barnebarna Magnus og Jonas Sønstebys minneord til bestefar

VIDEO: Barnebarna Magnus og Jonas Sønstebys minneord til sin bestefar Gunnar Sønsteby.

Kong Harald på plass

Like før klokken 12 ankom Hans Majestet Kong Harald med følge domkirken. Kongen og hans følge tok plass på første benkerad, til høyre i kirken.

Stemningen i Oslo Domkirke var naturlig nok andektig da kirkeklokkene stilnet, og to representanter fra Forsvarets stabsmusikk åpnet seremonien med en melodi. Dette ble etterfulgt av «Alltid freidig når du går», med orgel, korsang og sang fra salen.

Sønstebys kiste hadde da vært på plass i kirken en stund allerede, svøpt i et norsk flagg, flankert av seks æresvakter fra Garden.

Domprost Olav Dag Hauge innledet bisettelsen med en svært hjertevarmende åpningstale. I talen ble det blant annet lagt vekt på Sønstebys innsats under krigen, og hans utmerkelser. Hauge brukte også mye tid på å snakke om det varme forholdet mellom Gunnar og Anne-Karin.

I tillegg ble det lagt vekt på Sønstebys arbeid som en forkjemper for demokrati og frihet.

– Jeg tror også mange av Utøya-ungdommene har fått bekreftet sine verdier i møte med Sønsteby, sa Hauge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gunnar «Kjakan» Sønstebys bisettelse

Noen av Norges mest prominente personer er til stede i Sønstebys bisettelse. Mange er tydelig preget.

Foto: NRK

– En ekte helt

Domprostens tale ble etterfulgt av minnetale fra stortingspresident Dag Terje Andersen.

– Gunnar Sønsteby var en ekte helt. Han kunne trukket seg tilbake for 30 år siden, og fortsatt ha utrettet mer enn mange andre, sa Andersen.

Deretter fikk de mange fremmøtte høre noen velvalgte ord fra statsminister Jens Stoltenberg.

– Han var ubøyelig i sin vilje til demokrati, usynlig for fienden og trygt forankret for nordmenn flest. I krig og fred var Sønstebys budskap det samme. Bare demokrati gir ekte frihet. Bare ekte frihet kan gi fred. Slik ble han en krigshelt i fem år og en fredshelt i over 60 år, sa Jens Stoltenberg, og la til:

– Gunnar Sønsteby har lært flere generasjoner med nordmenn om menneskeverd og mot. Om frihetens pris, om ikke å hate.

Forsvarssjef Harald Sunde kalte i sin minnetale Sønsteby «Norges nummer 1, som aldri gav opp, selv når det så som mørkest ut».

– Sønstebys betydning for Forsvaret i Norge var uvurderlig. Hans ord ble hørt, sa Sunde.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Stoltenbergs minneord til Gunnar Sønsteby

VIDEO: Stoltenbergs minneord til Gunnar Sønsteby.

Fire F16-fly

Like før klokken 13.00 leste domprost Olav Dag Hauge «Fader vår», og seremonien nærmet seg slutten. To gardister brettet sammen flagget, som har ligget på kisten. Dette avleveres en offiser fra Garden, som gir flagget videre til Gunnar Sønstebys enke, Anne-Karin.

Seremonien ble avsluttet med flere samler, deriblant «Deilig er jorden». Denne synges mens seks offiserer fra ulike våpengrener i Forsvaret gjør seg klar til å bære Sønstebys kiste ut av kirken.

Kisten ble båret ut av Oslo Domkirke rundt klokken 13.15. I følget bak kisten gikk blant andre HM Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg.

Ute på Stortorvet står en stor folkemengde og venter, i det kisten bæres inn i den ventende bilen. Bilen, som skal bringe Sønsteby til hans siste hvilested ledsages av fire hester.

Det er hjertelige scener i det medlemmer av kongefamilien håndhilser og uttrykker sin sorg til Sønstebys familie foran de mange fremmøtte på Stortorvet.

Like etter flyr fire jagerfly fra Forsvaret over Oslo-himmelen, i en siste hilsen til Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Prestens tale i Gunnar Sønstebys bisettelse

VIDEO: Domprost Olav Dag Hauge taler i Gunnar Sønstebys bisettelse.

– En mann som har betydd mye for Norge

Sønstebys bisettelse bar preg av å være en militær seremoni, i tråd med Sønstebys liv og virke. Bisettelsen var åpen for publikum, adgangen ble bare begrenset av plassen i domkirken.

USAs ambassadør til Norge, Barry White, møtte NRKs Ole Torp på utsiden av kirken på vei inn til seremonien.

– Jeg er her fordi jeg respekterer Gunnar Sønsteby. Han er en fantastisk krigshelt og en fantastisk person. Jeg har mye respekt for ham og det han har oppnådd i sitt liv, sa White.

Forsvarsminister Espen Barth Eide uttrykket sorgen slik:

– Det er en viktig dag for å hedre og minnes en mann som gav mye for Norge, både under 2. verdenskrig og hvert år siden. Det var en mann som trodde på friheten, freden og forsvarssaken. Jeg kjente Gunnar Sønsteby som en mann som ble gammel av år, men aldri gammel i sin, sa Eide til NRK.

Også Thorvald Stoltenberg var på plass for å hedre «Kjakan».

– Jeg må nok først og fremst og si at jeg har en følelse av å ha mistet et strålende menneske. Et menneske som var en fryd å bli kjent med. Må tilføye at det er en underlig ting for en akkurat min aldersgruppe og se en av de siste som var aktiv med bli borte. Det kommer til å bli en savn for alle, sa Thorvald Stoltenberg på vei inn i Oslo Domkirke.

Like etter Thorvald kom statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi skal ta avskjed i dag med en mann som har betydd for Norge. En av våre mest respekterte frihetshelter, sa Jens Stoltenberg, før han tok plass inne i kirken.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Kistebæring og jagerfly i Sønstebys bisettelse

VIDEO: Kistebæring og jagerfly etter Sønstebys bisettelse.

Det offisielle Norge på plass

Til stede i domkirken i dag var det blant andre flere representanter for Sønstebys familie. I spissen for delegasjonen fra det offentlige Norge var HM Kong Harald, samt stortingspresident Dag Terje Andersen, statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingerid Schulerud, høyesterettsjustitiarius Tore Schei og forsvarssjef Harald Sunde.

Fra regjeringen møtte i tillegg femten statsråder, ifølge en oversikt fra UD, blant dem forsvarsminister Espen Barth Eide og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sju forsvarsministre

I bisettelsen var også hele sju tidligere forsvarsministre for å ta et siste farvel med Gunnar Sønsteby. Disse er Bjørn Tore Godal, Jørgen Kosmo, Per Ditlev-Simonsen, Kristin Krohn Devold, Eldbjørg Løwer, Dag Jostein Fjærvoll, Anders C. Sjaastad, Thorvald Stoltenberg, Alv Jakob Fostervoll og Johan Kleppe, melder NTB.

Fra den kongelige familie kom prinsesse Astrid fru Ferner, Johan Martin Ferner, Erling Lorentzen, Inger Lorentzen, prinsesse Märtha og Ari Behn. Kronprinsparet er på fylkestur i Møre og Romsdal og derfor forhindret fra å delta.

Gunnar Sønsteby var en av svært få som hadde nær kontakt med tre konger og alle statsministere og forsvarsministere etter andre verdenskrig.

At soldater fra Hans Majestet Kongens Garde stod æresvakt under bisettelsen var naturlig på flere måter. Sønsteby avtjente sin verneplikt i Garden fra 1937, etter å ha fullført gymnaset på Rjukan.

– Hadde lyst til å ta igjen

Gunnar Fridtjof Thurmann «Kjakan» Sønsteby ble født 11. januar 1918, på Rjukan i Telemark, og døde 10. mai i år. Han ble 94 år.

Sønsteby, også kjent under dekknavnet «Nr. 24», var en av de mest kjente og profilerte motstandsmennene under 2. verdenskrig.

Da Hitler-Tyskland inntok Norge 9. april 1940, sto den unge Gunnar Sønsteby på 22 år fra Rjukan på fortauet langs Karl Johan i Oslo. Han bestemte seg umiddelbart for å gå aktivt inn i motstandskampen.

– Jeg hadde lyst til å ta igjen, har Gunnar Sønsteby sagt om hva han tenkte den aprildagen i 1940.

Sønsteby, som hadde fått vite at han var uegnet for militærtjeneste og ikke kom inn på Befalsskolen, gikk inn i motstandskampen med en gang og ble en av de ledende i kampen mot tyskerne.

Norges høyest dekorerte

Sønsteby ledet den berømte «Oslogjengen» og drev med det meste innen motstandsarbeid: sabotasje, etterretning, kurervirksomhet og illegal presse. Han gjennomførte også en rekke andre sabotasjeaksjoner mot tyskerne i Norge.

Sønsteby var også en av Gestapos mest ettersøkte personer i Norge under 2. verdenskrig.

Gunnar Sønsteby hadde også, som eneste nordmann, Krigskorset med tre sverd og var dermed Norges høyest dekorerte borger.

Gunnar Sønsteby bisettes på statens bekostning. Ordningen innebærer at bisettelsen skjer i familiens regi, på statens regning.

AKTUELT NÅ