Hopp til innhold

Furuholmen vil ha debatt om hvem som kan bli meddommere

Forsvarsadvokat Morten Furuholmen reagerer kraftig på at tidligere Breivik-meddommer Thomas Indrebø mener det hadde vært riktig med dødsstraff i Norge. Nå ønsker han en debatt om hvem som kan bli meddommere.

Meddommere Indrebø og Furuholmen

Thomas Indrebø (t.v.) ble fjernet som meddommer etter at det ble kjent at han hadde skrevet at Breivik fortjente dødsstraff. Advokat Morten Morten Furuholmen ønsker en debatt for å gjennomgå rutinene for å velge ut meddommere.

Foto: Montasje/NRK / SCANPIX

NRK.no møter den tidligere meddommeren hjemme i hans leilighet på Grønland i Oslo. Resepsjonisten fra Førde har hatt en surrealistisk uke med medieoppslag over hele verden, etter at han denne uken ble fjernet som meddommer i Breivik-saken.

Dette fordi det ble kjent at han 23. juli skrev på Facebook at Breivik den eneste riktige straffen for Breivik var dødsstraff. Indrebø har i etterkant gjort et valg om å stå frem i media om synspunktet sitt om dødsstraff i Norge.

– Dødsstraff bør innføres i Norge for så alvorlige ting som dette. Jeg kan ikke se at noe annet er rettferdig, sier Indrebø til NRK.

Indebø understreker at han står for det han har sagt om dødsstraff tidligere.

– I Norge tar man nærmest inn på hotell når man blir fengslet. Men for særskilte alvorlige forbrytelser så må det være en form for rettferdighet, og for meg er det dødsstraff.

–Bør andre som begår drap i Norge dømmes til døden?

– Ja, det bør de.

Terrrotiltalte Anders Behring Breivik sa i rettssaken denne uken at han hadde respektert det dersom han ble dømt til døden.

– Er du rett og slett enig med Breivik på dette punktet?

– Ja, eller han er vel mer enig med meg.

– Hvordan kunne du si ja til å bli meddommer når du er uenig med hvordan det norske rettssamfunnet fungerer?

– Nå ble jeg plukket ut tilfeldig, og dette kom jo ganske overraskende på meg. Men jeg er glad for at dette ble oppdaget såpass tidlig som det ble, sier Indrebø.

Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen forsvarer dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Krever debatt

I dag er det kommunestyrene i den enkelte rettskrets som velger ut meddommere man mener har de kvalifikasjoner og egenskaper som trengs.

Morten Furuholmen er advokaten til French og Moland som sitter fengslet i Kongo. De er dømt til døden henholdsvis fire og fem ganger. Han mener Indrebø-saken tyder på at det bør bli en debatt for å gjennomgå rutinene for å velge ut meddommere.

– Man er tjent med å få et fokus på å gjennomgå rutinene, særlig på de store stedene, som Oslo. Der vet jeg at man ofte har hatt problemer med å fylle disse listene, og det kan da bli noe vilkårlig hvem man finner frem til, sier Furuholmen.

Han mener dagens ordning kan føre til at man får meddommere som ikke har de egenskapene han mener er nødvendige for å utføre vervet de er satt til.

– Litt skremmende

Furuholmen kaller Indrebøs meninger om dødsstraff « litt skremmende».

– Fordi man da egentlig er på kollisjonskurs med det som er norsk lov, og det som vi bygger vårt demokrati på. Når man er så klar på at dødsstraff, så er det tankesett jeg trodde vi hadde lagt bak oss for flere hundre år siden, sier Furuholmen.

Indrebø er ikke alene om å ønske dødsstraff i Norge. I en undersøkelse gjort av Dagbladet i oktober i fjor, svarte 16 prosent av de spurte at de ønsket innføring av dødsstraff. Furuholmen er ikke overrasket over tallet.

– Det er ikke overraskende at så mange tenker slike tanker etter de uhyrlige og grusomme handlingene som nå er oppe i rettsapparatet. Men dette mener jeg er kortsiktig, sier Furuholmen.

Dagbladets undersøkelse viste også at 68 prosent av de spurte er imot dødsstraff.

– Norge har som nasjon og rettsstat tatt valget om at staten ikke skal ta liv, altså at liv er ukrenkelig. Det er viktig at man har de signalene som en rollemodell for landets innbyggere, sier Furuholmen.

– Er du redd for at det har vært mange uegnede meddommere i norske rettssaler?

– Det er åpenbart et interessant spørsmål, men jeg har ikke noen forutsetning for å kunne si verken ja eller nei på det.

AKTUELT NÅ