Hopp til innhold

Hagen: - Vil ikke prøve å skjule hvor hardt jeg tok det

GARDERMOEN/OSLO (NRK.no) Mens Frpere på landsmøtet sier de savner Carl I. Hagen, troppet den tidligere partilederen opp på et Høyre-arrangement – og gjorde det klart at han fremdeles føler seg forrådt av sine egne.

Carl I. Hagen

For første gang på 37 år var Carl I. Hagen ikke til stede på Frp sitt landsmøte. Dagen brukte han til å holde foredrag - for Høyres Studenterforening.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Hvis jeg skulle være der og hilse på alle som hadde ansvaret for at jeg ble satt til siden i fjor, så ville jeg blitt nedtrykt. Da ville jeg sette en demper på landsmøtet. Så derfor skal de slippe å ha noe kluss med Carl, sier Hagen til NRK.no.

– Veldig, veldig skuffet

Samme helg som Fremskfrittspartiet holder sitt 39. landsmøte, troppet mannen som i flere tiår har vært hyllet som partiets «grand old man» opp på – av alle steder – Høyres Hus i Oslo. Der holdt han et foredrag om helsepolitikk til Høyres Studenterforbund. Etterpå gjorde han det klart at han aller helst skulle deltatt i det politiske verkstedet med partifellene på Gardermoen – men at han i år ikke så noen annen mulighet enn å holde seg unna landsmøtet.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen ønsket i talen sin å påvirke Høyres helsepolitikk mer i retning av Frp.

Foto: Jonas Sætre / NRK


Det er første gang siden 1975 Hagen ikke deltar. I fjor ble han vraket av stortingsgruppen som partiets kandidat til Nobelkomiteen, og trakk seg umiddelbart som leder av partiets seniorgruppe.

Han talte foran høyrestudentene mens Frps landsmøte pågikk. Selv om foredraget, ifølge Hagen, var noe han har holdt utallige ganger tidligere, la han ikke skjul på at motivasjonen var et ønske om å påvirke Høyre politisk.

– Dette er et forsøk jeg nå gjør for å få Høyre til å skjønne det Frp lenge har skjønt. Nå kan dere være en spydspiss inn mot moderpartiet, sa han til de unge tilhørerne.

Unge Høyre hører på Carl I. Hagen

Høyre-medlemmene fikk høre Hagen fortelle om blant annet helsepolitikk.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Når Hagen blir spurt om årsaken til at han ikke deltar på Frps landsmøte, legger han ingen fingre i mellom svaret.

– En skuffet, lei seg og nedslått Carl I. Hagen ville ikke vært noen høydare for landsmøtet. Hvis noen der hadde spurt «Har du det bra, Carl?», så måtte jeg ha svart «Nei, det har jeg ikke, jeg er fremdeles veldig, veldig skuffet». Jeg tok det veldig hardt at jeg ble satt helt til side i stortingsgruppen i fjor, sier han.

– Er du bitter?

– Nei, men jeg er skuffet. Veldig, veldig skuffet.

– Du har ikke vurdert å legge dette bak deg?

Carl I. Hagen

- Jeg har alltid handlingsregelen med meg i lommeboka, lo Hagen og viste fram lappen. Det var ett av temaene under foredraget.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Det er en del ting du ikke kan vurdere og bestemme. Følelseslivet er ikke alltid slik at du kan styre det med din sunne fornuft. Jeg vil ikke prøve å skjule hvor hardt jeg tok det som skjedde i fjor.

Han syns det er rart å tenke på at den årlige festivitasen, hvor han tradisjonelt har fått sole seg i rampelyset, i år skjer uten ham.

– Det er fælt. Det er ikke noe hyggelig i det hele tatt.

– Du er ikke redd for å fremstå som sutrete?

– Nei, jeg vet at jeg fremstår som sutrete. Men når jeg føler det sånn som jeg føler, så er det konsekvensen. Beklager, men jeg greier ikke å være skuespiller.

På landsmøtet på Clarion-hotellet på Gardermoen er tonen derimot en helt annen. Ingen vil si at det var riktig av partiets leder gjennom 28 år å holde seg unna – tvert i mot.

– Savner Carl

– Jeg savner Carl. Det gjør jeg, og jeg syns det er veldig spesielt at han ikke er her i år. Han er en del av identiteten til partiet, sier mangeårig stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen til NRK.no.

– Viser hans valg om å holde seg unna at han har blitt urimelig behandlet?

– Han må få gjøre som han vil, sier Ellingsen kort.

Christian Tybring-Gjedde, leder av Frp Oslo, håper Hagens landsmøtesorti er et engangstilfelle, og at han er tilbake neste år.

– Han er hjertelig velkommen, det skal han vite. Det er greit at han ikke ville lage oppmerksomhet rundt sin person, men Carl I. Hagen er en del av partiets identitet, sier han.

Hagen rettet åpent sitt sinne mot partiledelsen etter Nobel-vrakingen, med partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg i spissen.

Vil ikke snakke om Siv

– Hvordan vil du beskrive ditt forhold til Siv?

– Ingen kommentar.

– Ønsker du å ramme Siv Jensen med det du gjør nå?

– Nei, overhodet ikke. Jeg prøver å holde meg unna og ikke gjøre det vanskelig for landsmøtet.

Siv Jensen sier på sin side at hun gjerne skulle hatt Hagen med på landsmøtet.

– Jeg syns det er synd at han ikke er her. Det skulle han gjerne ha vært, sier hun til NRK.no.

Siv Jensen og Per Sandberg

Per Sandberg og Siv Jensen er klar på at de savner Hagen på landsmøtet, i likhet med alle Frp-toppene NRK.no har vært i snakk med.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix


Heller ikke Per Sandberg, som har fått gjennomgå av Hagen tidligere, vil innrømme at Hagen gjør det enklere for alle med sitt fravær.

– Jeg vet at mange ønsker ham her. Det er mange som er på landsmøte for første gang, og han nyter samme status i partiet som før, sier han.

– Hva med deg?

– Jeg savner Carl, jeg, sier Sandberg.

AKTUELT NÅ