Hopp til innhold

– La Breivik få prate

TROMSØ (NRK.no) Brage Sollund (23) fra Tromsø kom uskadd fra Utøya. Han mener vi må tåle å høre gjerningsmannens tanker og ideer.

Brage Sollund

Tromsø-gutten, som til daglig sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet, klarte å gjemme seg da gjerningsmannen gikk til aksjon på Utøya.

Foto: Robert Greiner

– Skal vi gjøre det på gjerningsmannens måte, er vi tilbake i vikingtida. Dette er demokratiet og rettsstaten, slår han fast på dag to i Norges-historiens største rettsoppgjør etter krigen.

Tromsø-gutten, som til daglig sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet, klarte å gjemme seg for gjerningsmannen på Utøya.

Følg rettssaken på NRK.no/227

Budskapet spres

Breivik snakker med Lippestad

Sollund tror gjerningsmannens vitneprov like gjerne kan støte fra folk fra rasismens tankegang.

Foto: NRK

I Nord-Troms tingrett følger han rettssaken mot mannen som kunne kostet ham livet.

Tirsdag skal Anders Behring Breivik forklare hvorfor han drepte 77 personer og skadet 90 under terroraksjonen mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Over 220 redaksjoner med nærmere 1.500 medarbeidere fra Norge og utlandet er akkreditert til rettssaken.

Selv om Breiviks såkalte manifest allerede ligger ute på nett, vedgår Sollund at det er vanskelig å tenke på at rettssaken vil spre gjerningsmannens budskap til et større publikum.

– Selvfølgelig er det en fare for at noen tar opp hans ideer. Det er prisen vi må betale i et åpent demokrati, sier Sollund.

Støter fra seg

Men han tror gjerningsmannens vitneprov like gjerne kan støte folk fra rasismens tankegang.

– Han har tatt livet av 77 mennesker, og skadet enda flere. Hvem vil egentlig gjøre det, spør Sollund retorisk.

Rettssaken, som startet mandag, vil gå i ti uker fremover.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.