Hopp til innhold

– Vil ikke prioritere rettssaken

BERGEN (NRK.no) Nikolas Dale Skjerping var den eneste av tre gode kamerater fra Osterøy som kom tilbake fra Utøya. Nå vil han forsøke å skjerme seg fra mye av rettssaken.

Nikolas Dale Skjerping

MISTET TO VENNER: Nikolas Dale Skjerping (19) reiste til Utøya som en av tre AUFere fra Osterøy. Han var den eneste som kom tilbake.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Roser utenfor Bergen tingrett

ROSER: Denne enslige buketten lå utenfor Bergen tingrett mandag morgen.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

– Det går gradvis opp for meg fortsatt. Jeg må fremdeles ta meg selv i at jeg glemmer det, at jeg var den eneste som kom tilbake av oss tre.

Kun én av tre kom tilbake

Det er snart ni måneder siden Nikolas Dale Skjerping (19) reiste til Utøya sammen med de to AUF-kameratene Tore Eikeland og Tarald Kuven Mjelde.

Men av de tre guttene fra Osterøy utenfor Bergen var det bare Skjerping som kom tilbake fra Utøya 22. juli.

– Det er selvfølgelig veldig tøft. De var to gutter jeg har hatt kjempemye med å gjøre, og som jeg var veldig, veldig glad i. Det preger deg, og du sitter igjen med tanken om at det kunne vært deg.

Bergen tingrett 22. juli

FØLGER PÅ VIDEO: Her skal pårørende og overlevende følge rettssaken fra Bergen tingrett.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

AUF i den vesle øykommunen øst for Bergen ble truffet hardt av tragedien 22. juli. To av de fem drepte fra Hordaland var fra Osterøy.

– Når du er den eneste som kommer tilbake til et såpass lite lokalsamfunn, så har lokalsamfunnet tatt hånd om meg. Jeg har virkelig følt støtten, og det vil jeg takke alle for i dag, sier Skjerping.

Livet mitt går videre, og jeg må gjøre de tingene som gir meg overskudd.

Nikolas Dale Skjerping

Vil skjerme seg selv

I dag starter rettssaken mot Anders Behring Breivik i 22. juli, og utenfor Oslo tingrett er det kø i morgentimene mandag.

I Bergen tingrett er det ventet opp mot 90 personer som skal følge rettssaken på direktesendt videooverføring. Saken skal sendes til 17 ulike domstoler rundt om i hele Norge.

Nikolas Dale Skjerping

VIL SE NOE: - Noe av det i tingretten kommer jeg nok til å se, for å få noen oppklaringer, sier 19-åringen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

19-åringen fra Osterøy blir ikke den som følger rettssaken tettest i Bergen. For selv om Skjepring mener rettssaken er et viktig oppgjør med massemorderen, vil han helst bruke kreftene sine på andre ting de neste ukene.

– Jeg vil mye heller dra på et temamøte om Vest-Sahara enn å sitte i to timer og høre han fortelle om ting. Da vil jeg heller løpe meg en tur.

– Livet mitt går videre, og jeg må gjøre de tingene som gir meg overskudd, sier 19-åringen.

– Vanskeligst å høre om kameratene

Hilsen utenfor Bergen tingrett

STØTTEHILSEN: - Vi er med dere hele veien, står det i hilsenen.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Han kommer likevel til å få med seg deler av rettssaken.

– Noe av det i tingretten kommer jeg nok til å se, rett og slett fordi jeg må få noen oppklaringer.

Skjerping tror det vanskeligste blir å velge om han skal følge med når detaljene rundt dem som sto ham nærmest kommer opp. Det har han ennå ikke avgjort.

– Man føler man bør se det, så man får vite hva som skjedde. Men jeg tror det vil være så tøft, at jeg er usikker på jeg ønsker det, sier han.

«Vi er med dere i tankene»

I Oslo ble dem som kom til tingretten møtt av væpnet politi og roser. Også i Bergen hadde noen plasser ut blomster utenfor tingrettsbygget.

En enslig bukett med roser lå utenfor tingrettsbygget mandag morgen. Sammen med rosene lå et kort med et kyssemerke og følgende beskjed:

«Lykke til alle sammen. Vi er med dere i tankene, hele tiden. Hilsen resten av Norge»

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.