Hopp til innhold

Sikher i Oslo feiret den store turbandagen

Flere hundre sikher og andre interesserte markerer i dag den norske turbandagen i Oslo.

Video Sikher i Oslo markerte Turbandagen

Nett-TV: Lørdag markerte sikher i Oslo turbandagen.

Turbandagen markeres på rådhusplassen i Oslo i dag, på sikhenes viktigste høytid, Vaisakhi.

Sundeep Singh

Sundeep Singh er leder for Unge Sikher i Norge. Han sier alle er velkomne til å bruke turban.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi håper at dette arrangementet kan bygge broer mellom majoriteten og sikhene i Norge. Her kan folk komme og prøve en turban. Det er ikke farlig, og det forandrer ingenting ved deg, det er et tøystykke. Men for oss er det det mest verdifulle vi har, som vi med stor glede lar andre få prøve, sier leder Sundeep Singh i Unge Sikher.

NRKs utsendte reporter ble kledt opp i egen turban i NRK-blått. I vidoen øverst i saken kan du se hvordan resultatet ble.

Lik verdi

Det er omtrent 5000 sikher i Norge. En sikh er en person som legger vekt på likhet og tror på at alt og alle i universet er en del av den samme kraften. De fleste sikher tror at denne kraften har skapt mennesket perfekt nok, og velger av den grunn å la håret gro, og aldri klippe seg.

– Løst hår er i mange tilfeller upraktisk, derfor binder en sikh ofte håret sitt opp i en turban, forklarer Singh.

– Sikher gjorde også tidlig opprør mot kastesystemet i India. Det var bare konger som gikk med turban på 1400-tallet, men sikhene begynte å gå med det som et opprør mot å dele folk inn i slike grupperinger. Sikhene trodde at alle sikher hadde kongelige verdier, og derfor var det ikke bare de med materielle verdier som skulle gå med det fargerike hodeplagget, sier han.

Turban til alle

På arrangementet i Oslo lørdag kunne alle som ønsket det velge ut stoff og få laget sin egen turban. I tillegg ble det servert indisk mat, og publikum kunne lære mer og sikhenes kultur og religion.

Stadig flere i Norge går med turban, forteller Singh.

– Årsaken er at det er større aksept for det i samfunnet. Man skiller seg ikke så mye ut lenger. Og arrangementer som dette gjør det enda med akseptert og populært å kle seg med turban, sier han.

AKTUELT NÅ