Hopp til innhold

Dronning Sonja fyller 75

– Det er mye dronningens fortjeneste at monarkiet står så sterkt i dag, sier kongeekspert Wibecke Lie. Men veien var i sin tid lang og tøff for å bli akseptert som Norges kronprinsesse.

31 år gamle Sonja Haraldsen er nyforlovet med Norges kronprins, og under pressekonferansen på Slottet må hun svare på hvorfor det har tatt så lang tid før hun fikk ring på fingeren.

– Det hadde vart lenge nok, smiler hun.

Et stort pressekorps ler høyt av det sjarmerende svaret, og sier seg fornøyd. Men «unge frøken Haraldsen», som hun ofte ble kalt, fortalte ikke hele sannheten.

Det var nemlig ikke bare opp til det forelskede paret å bestemme hva som skulle skje. To år tidligere hadde Slottet dementert forholdet – allerede før det ble bekreftet.

Video Sonja Haraldsen og kronprins Harald forlover seg

SE VIDEO: Pressekonferanse på Slottet 20. mars 1968 (et par dager etter forlovelsen).

«Hvis det ikke blir Sonja, kan det være det samme»

Tradisjonen i monarkiet var å gifte seg kongelig, mens Sonja Haraldsen var av borgerlig familie.

Stemningen blant folket var blandet i denne perioden, men de kritiske stemmene var tydeligst.

– Det var i disse årene ganske mange «ledige» prinsesser i passende alder rundt om i Europa, og mange mente kronprins Harald burde gifte seg med en av dem. Men han hadde jo allerede funnet sin drømmekvinne på hjemmebane og var ikke interessert i noe utenlandsk giftermål, sier Wibecke Lie, journalist og mangeårig kongereporter i NTB.

Kong Olav merket seg stemningen i folket, og lot tiden gå. Kronprins Harald svarte med at «hvis det ikke blir Sonja, kan det være det samme» – med de konsekvenser det ville fått for monarkiet.

Hele ni år tok det før kong Olav godtok forholdet. Både kongen og dronningen har senere fortalt at de var i ferd med å gi opp flere ganger.

I et intervju med NRK i 1979 forteller kronprinsesse Sonja om den vanskelige tiden:

Video Da Sonja møtte Kronprinsen

SE VIDEO: Intervju med kronprinsesse Sonja og kronprins Harald i 1979.

– Kong Olav bestemte mye

Det var ikke lett å være Norges kronprinsesse de første årene, spesielt ikke i et svært mannsdominert hoff.

– Hennes svigerfar, kong Olav, var en bestemt mann som visste hvor skapet skulle stå. Med unntak av kammerpike og hoffdamer, besto hoffet stort sett av menn med bakgrunn fra Forsvaret, forteller Lie.

Det at det tok 22 år før dronning Sonja fikk sitt eget kontor på Slottet, sier litt om hvordan situasjonen var.

– Selv på Skaugum hadde kong Olav meninger om hvordan tingene skulle være, det var ikke mye rom for modernisering etter at hun og kronprinsen overtok praktgården, sier Lie.

Et godt valg for Norge

Da kronprins Haakon fant sin Mette-Marit på slutten av 90-tallet, ble dronning Sonja en stor støtte. Samtidig gjenopplevde hun minnene fra den vanskelige tiden i sitt eget liv.

Dette forteller hun om i et intervju med NRK i 2007:

Video Intervju med dronning Sonja

SE VIDEO: Dronning Sonja forteller om den vonde tiden som kom tilbake da kronprins Haakon møtte Mette-Marit.

Se hele portrettet av Dronning Sonja i nett-tv, som ble laget i forbindelse med 70-årsdagen hennes i 2007.

I senere tid er vi blitt godt kjent med dronningens kunstinteresse. I mai i år lot hun NRK få komme innfor dørene på Slottet, på eksklusiv omvisning i hennes store kunstsamling.

– Kunsten er nøkkelen til å forstå dronningens personlighet, sa programleder Helle Vaagland etter møtet.

– En flott dame!

Når Wibecke Lie blir bedt om å beskrive dronningen i dag, er hun raus med gode ord.

– Hun er en flott dame! Varm, omsorgsfull, stilig, engasjert og veldig sprek, alderen tatt i betraktning. At monarkiet i Norge står så sterkt som det gjør i dag, er mye hennes fortjeneste.

At det ble nettopp Sonja, en norsk pike fra Vinderen i Oslo, som ble Norges dronning, tror hun har betydd mye for det norske folk.

– Hun kjenner det norske lynnet, den norske kulturen og er storforbruker av den norske naturen. Det er vel knapt en fjelltopp i dette landet hun ikke har vært på. Dette gjør at hun kjenner sitt land og sitt folk på en helt annen måte enn en utenlandskfødt dronning trolig ville ha gjort, sier Lie.

I mai feiret dronning Sonja og kong Harald sine 75-årsdager i fellesskap, med en jubileumsforestilling på Operataket i Oslo. Hele forestillingen kan du se her.

AKTUELT NÅ