Hopp til innhold

AUF:– Rapporten skaper en viss uro

Eskil Pedersen sier den nye sakkyndigrapporten vil skape en viss uro i AUF.

Eskil Pedersen

TAR RAPPORTEN TIL ETTERETNING: AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

AUF-lederen understreker at det er opp til tingretten å vurdere om Breivik bør dømmes til fengsel eller psykisk helsevern.

– Til syvende og sist er det tingretten som må ta stilling til dette. Jeg føler det blir feil av meg å kommentere dette, siden jeg ikke er fagfolk. Jeg føler meg trygg på at retten skal komme til den riktige konklusjon, sier Pedersen til NRK.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra andre AUF-ere?

– Det er klart det skaper en viss uro. Det er ingen tvil at dette blir sentralt i saken fremover, men jeg syns ikke det er riktig at AUF skal ta stilling her. Det er rettens oppgave, sier AUF-lederen.

BAKGRUNN: – Breivik er tilregnelig

Direkte fra klokken 14: Forsvarernes pressekonferanse fra Ila

– Spennende

Tirsdag ble det kjent at de to nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk da han drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

Advokat Harald Stabell mener det er bra for folks rettsfølelse at Breivik blir erkjent strafferettslig tilregnelig.

– Dette er en veldig interessant rapport og jeg er glad for at de kommer til en så klar konklusjon. Jeg tror det strider med manges rettsfølelse at Breivik ikke skulle ha forstått det han han gjorde, sier Stabell til NRK.

Stabell sier den nye rapporten vil skape ny temperatur under rettssaken.

– Det blir en veldig spennende rettssak når de to sakkyndige må bryne seg mot hverandre. Vitnene blir enda viktigere nå, sier han.

SE VIDEO: Blattmann: – Forholder oss til konklusjonen

– Krevende

Sakkyndigrapport Breivik

TILREGNELIG: Den nye sakkyndigrapporten er på over 300 sider og kommer til motsatt konklusjon enn den første rapporten om Breiviks mentale helse.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh sier den nye rapporten gjør rettssaken mer krevende, men at den ikke vil endre tiltalebeslutningen.

– Selv om det i norsk rettspraksis er eksempler på at sakkyndige har vært uenige om en person er tilregnelig eller ikke, er det i denne saken krevende når de sakkyndige kommer til forskjellig konklusjon i dette viktige spørsmålet, uttaler statsadvokatene i en pressemelding.

– Påtalemyndigheten har imidlertid i tiltalebeslutningen, som var basert på de to første sakkyndiges erklæring, tatt høyde for at denne situasjonen kunne oppstå. I tiltalen er det tatt forbehold om at det under hovedforhandlingen kan bli aktuelt å påstå straff, herunder forvaring, sier Holden og Engh.

LES MER: Tingrettens pressemelding om rapporten

Bevis

Svein Holden

HENTET RAPPORTEN: Svein Holden i Oslo tingrett.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ina Strømstad dommer ved Oslo tingrett sier til NRK at retten forholder seg uavhengig til de to ulike konklusjonene.

– Dette er et nytt bevis i saken som dommeren forholder seg til i rettssalen. Så settes det en dom ut ifra det som kommer frem under hovedforhandlingene.

AKTUELT NÅ