Hopp til innhold

– Terrorister ønsker ofte å bli dømt som tilregnelige

Terrorister bak større angrep som har «en visjon» ønsker ofte ikke å bli erklært utilregnelige. Da forsvinner meningen med handlingen deres, mener psykologspesialist.

breivikretten

Terrortiltalte Anders Behring Breivik har sendt et brev til norsk presse hvor han hevder at han er tilregnelig.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

I dag sendte terrortiltalte Anders Behring Breivik et brev til norsk presse hvor han slaktet den første rettspsykiatriske rapporten som erklærte ham utilregnelig.

Pål Grøndahl

Rettspsykolog Pål Grøndahl.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
"Unabomberen" Theodore Kaczynski

'Unabomberen' Theodore Kaczynski.

Foto: LEWIS AND CLARK JAIL / AFP
Timothy McVeigh

Timothy McVeigh.

Foto: DAVID LONGSTREATH, David Longstreath / AP

Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl forteller at mange av dem som har begått større terrorhandlinger, hvor gjerningsmannen har en slags visjon, er opptatt av å fremstå som tilregnelige.

LES OGSÅ: Breivik er utilregnelig

«Unabomberen» og McVeigh

– Fra historien kjenner vi flere som har vært opptatt av dette slik som «unabomberen» Kaczynski og gjerningsmannen bak bomben i Oklahoma City, Timothy McVeigh, sier Grøndahl til NRK.

Kaczynski sto bak flere brevbomber som han sendte til flere universiteter og flyselskaper fra slutten av 1970-tallet frem til begynnelsen av 1990-tallet. Bombene tok livet av tre personer og skadet 29. Kaczynski var gjenstand for den mest omfattende etterforskningen i FBIs historie.

– Kaczynski ble erklært paranoid schizofren, men ønsket ikke å bli erklært utilregnelig. Det endte med at han forhandlet seg til at den rettspsykiatriske erklæringen ikke skulle få telle.

Han ble dømt til livsvarig fengsel uten benådning.

I sitt såkalte manifest har Breivik flere sitert manifestet til unabomberen.

Mente handlingene ble meningsløse

– Dersom han hadde blitt erklært utilregnelig mente han at handlingene hans ble stående som meningsløse, og det ønsket han ikke, sier Grøndahl.

Terroristen Timothy McVeigh sto bak terrorangrepet i Oklahoma City og drepte 168 mennesker. Over 800 ble såret.

– McVeigh var restriktiv mot ethvert forsvar mot ham, sier Grøndahl.

Psykologspesialisten ser et klart skille mellom større terrorhandlinger, hvor gjerningsmannen ønsker å bli dømt som tilregnelig for sine handlinger, og mindre saker hvor det er vanligere at tiltalte vil dømmes som utilregnelig.

– Breivik minner om nazist fra 30-tallet

Psykiater Arne Thorvik har lest brevet fra Breivk. Han mener Breivik minner om en nazist fra 30-tallet.

– Det første som slår meg er at det er et ideologisk dokument skrevet ut ifra en veldig aggressiv ideologi og at det kan sammenlignes med lignende dokumenter skrevet av nazister på 30-40-tallet om hvordan jøder var i ferd med å overta verden, sier Thorvik til NRK.

Ifølge Breivik er islam er i ferd med å overta verden, og at dette ikke har gått opp for det norske folk.

– Breivik er overbevist om at hans vurderingsevne er korrekt. Han er aggressiv overfor mennesker som tenker og er annerledes. Jeg mener det kan sammenlignes med hva nazister tenkte på 30-40-tallet om at jødene hadde en hemmelig konspirasjonsplan for å overta.

Thorvik mener det ut ifra teksten i brevet er vanskelig å si om Breivik er utilregnelig eller ikke.

LES OGSÅ: Opptak fra norgeshistoriens største rettssak kan gå tapt

AKTUELT NÅ