Hopp til innhold

– Det hjalp på kvota å ha med seg barn

Harryhandelen ved svenskegrensa startet like etter andre verdenskrig – og nordmenn hadde allerede da metoder for å få handlet mest mulig.

For mange betyr påsken en tur til Svinesund eller Strømstad. Skjærtorsdag er disse områdene fulle av nordmenn som skal fylle opp kjøleskap og fryser.

Nordmenn har i flokk handlet i Sverige siden rett etter andre verdenskrig, og tidligere politiker, redaktør og grenseboer Arvid Johansson (født i 1929) husker Svinesund før det ble noen bro mellom Norge og Sverige.

Les også: Så mye kan du handle i utlandet

Ville ha den dårligste

Ifølge han var det ikke akkurat strålende norsk innsats som førte til at det ble bro til slutt.

– Vi ville ha den aller dårligste broen som var, forteller han.

Dette var svenskene langt fra enige i, og bygget broen nesten på egenhånd, med startskudd 1. april 1939.

– 85 prosent av den gamle Svinesundbroa er bygget av svensker, mens 85 prosent av trafikken som passerer over broen i dag er norsk, forteller Johanson.

Handelen skyter fart

Broen ble åpnet i 1946 av Norges Kong Haakon, sammen med den svenske kronprinsen Gustav Adolf.

I tillegg til at broen stod klar til bruk, økte antall privatbiler, og alt lå til rette for at handelen skulle skyte fart. Det var fortsatt rasjonering i Norge etter krigen – det var det ikke i Sverige.

Barna hjalp på kvota

Mange nordmenn fikk opp øyenene for de lavere prisene i nabolandet, og under handelsturene gjaldt det å få så mange personer som mulig inn i bilen.

– Du hadde lov til å ta med deg så og så mye per person – og det gjaldt jo også for ungene, i hvertfall innen en viss aldersgrense. Dermed tok man med sukkerunger og fleskeunger. Det hjalp på kvota å ha de med seg, mimrer Johansson.

Handelslekkasje

På svensk side av grensen satt tolleren Erik Dalkvist og så på den stadig økende strømmen av nordmenn som hadde reist ut med penger og kom tilbake med varer.

Allerede i et intervju i 1951 bemerket han at denne virksomheten fungerte som en handelslekkasje, og at pengene som forsvant ut av Halden også forsvant ut av lommene på kjøpmennene der.

Men dette har to sider, mener Johansson.

– Veldig mange haldensere har jobbet på Svinesund – og skattepengene går til Halden. Så det er ikke bare negativt, påpeker han.

Beslag bare toppen av isfjellet

Der det er en grense er det også smugling. I et intervju fra 1951 forteller toller Hallvard G. Mathisen fra Halden at klær, tøy og klokker står høyt på smuglerlista.

I tiårene som skulle komme ble smuglervarene langt mindre uskyldige. Narkotika- og alkoholsmugling er fortsatt et problem i dag – og Johansson mener det som blir tatt i kontrollene bare er toppen av isfjellet.

Størst er beslagene de dagene det norske vinmonopolet er stengt - slik som under polstreiken sommeren 1986. Skjærtorsdag er vinmonopolet stengt i Norge fordi det er helligdag. Det er det ikke i Sverige.

– Harry med svenskehandel

Selve uttrykket harryhandel oppstod etter at handelen virkelig tok av på 90-tallet. Daværende landbruksminister Lars Sponheim utalte til avisa Dag og Tid at han synes det var harry å ta på seg grilldressen og reise til Sverige og handle billigere mat.

Nordmenn lot seg ikke stoppe av harrystempelet, og valfartingen fortsatte til Svinesund. Svenskene bygde stadig større butikker og kjøpesentre som slo svenske rekorder.

AKTUELT NÅ