Hopp til innhold

– Jeg forstår ikke hvordan Krekar skal belyse terrorsaken

Advokat Harald Stabell stiller seg kritisk til å trekke mulla Krekar inn i terrorrettssaken. Han mener man burde brukt andre til å belyse ekstreme miljøer.

Harald Stabell

Strafferettsadvokat Harald Stabell sier at retten kan velge å avskjære vitner dersom de ikke tilfører saken noe.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mulla Krekar får flere tilhengere

Forsvaret vil stevne Krekar som vitne.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix
forsvarere breivik

Breiviks forvarere var på Ila fengsel for å gjøre bevisoppgaven ferdig i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

På Ila fengsel i dag la terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarere siste hånd på bevisoppgaven. Den inneholder navnene på vitnene forsvaret ønsker å kalle inn.

LES OGSÅ: Breivik vil at «Fjordman» og Krekar skal vitne

Den fullstendige vitnelista får ikke pressen før etter påske. Men forsvarer Geir Lippestad kunne likevel komme med noen navn og opplysninger utenfor Ila fengsel i dag.

Blant andre ønsker forsvaret at mulla Krekar og bloggeren «Fjordman» skal vitne. Breivik vil at Krekar og «Fjordman» skal bevise at han er tilregnelig, og at det er grunnlag for å tro Norge vil bli overtatt av muslimer.

Stabell kritisk til Krekar

Advokat Harald Stabell er kritisk til å kalle inn Krekar som vitne.

– Jeg har problemer med å forstå hvordan Krekar skal belyse Breiviks tilregnelighet. Det er mange andre man kunne brukt til å opplyse om ekstreme miljøer, sier han til NRK.

Han er overrasket over forsvarernes fremgangsmåte i bevisoppgaven.

– Jeg er overrasket over hvorfor man går ut og sier noe om vanskeligheter om bevisoppgaven i en straffesak. Det ville ikke jeg gjort, sier Stabell.

Retten kan velge å avskjære vitner i en straffesak – men det er usannsynlig, ifølge den profilerte advokaten.

– Det kan kalles inn til et saksforberedende møte hvor partene er tilstede og retten reiser spørsmål ved om ulike vitner har noe å opplyse i saken. Da vil forsvarerne begrunne ytterligere hvorfor det aktuelle vitnet skal kalles inn. Men terskelen vil nok være svært høy for å avskjære vitner.

«Fjordman»: – Jeg vil vitne dersom retten ber meg

«Fjordman», som egentlig heter Peder Jensen, er den anonyme bloggeren som hylles av terrorsiktede Anders Behring. I sitt såkalte manifest viser terrorsiktede Breivik til «Fjordman» over 100 ganger. Nå blir han stevnet for retten som vitne i terrorrettssaken.

I en e-post til NRK skriver Jensen følgende:

– Jeg kan vitne dersom retten ber meg om det, men jeg forholder meg til en eventuell formell innkallelse og ikke hva som sies i pressen. De praktiske detaljene blir mellom retten og mine advokater, skriver «Fjordman».

Forsvarerne måtte gå flere runder med Breivik før de i dag kunne overlevere forsvarets bevisoppgave til Oslo tingrett.

Bevisoppgaven var ventet allerede forrige uke, men ifølge forsvarerne tok arbeidet med å kontakte og kvalitetssikre alle vitnene lengre tid enn planlagt.

Ønsket å stevne moren

Forsvarerne ønsket opprinnelig å stevne Breiviks mor og noen av hans venner, men det motsatte 33-åringen seg.

– Det er ikke til å stikke under stol at Breivik har en annen oppfatning av denne rettssaken enn det vi som jurister har, sier Lippestad.

Hovedmålet for Breiviks forsvarere er å frembringe vitner som kan tale for at Breivik er strafferettslig tilregnelig. Av de to første rettsoppnevnte sakkyndige i saken ble Breivik vurdert som paranoid schizofren og ikke strafferettslig tilregnelig.

33-åringen er sterkt uenig i denne vurderingen, og han vil i retten kjempe for å bli kjent tilregnelig.

LES OGSÅ: Kaller ikke inn Stoltenberg som vitne i rettssaken

AKTUELT NÅ